14.07. – Dogodilo se na današnji dan – Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji

Bastilja
Bastilja

1789. – Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije, u kom je bilo zaroljeno svega nekoliko zatvorenika. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji.

1795. – Marseljeza postala zvanična himna Francuske.

1867. – Alfred Nobel u Redhillu, Engleska, demonstrirao dinamit

1887. – Umro njemački industrijalac i proizvođač oružja Alfried Krupp. Prvi počeo da proizvodi topove od livenog čelika i stekao monopol u snabdijevanju pruske armije topovima.

1889. – Održan je skup socijalističkih i komunističkih organizacija iz Njemačke i Francuske, poznat kao Druga internacionala. Pored osnivanja Druge internacionale, donijeta je rezolucija o osmosatnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1902. – Osnovano je srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“ u Sarajevu.

1913. – Rođen američki političar Leslie Lynch King Junior, poznat kao Gerald Ford, predsjednik SAD-a od 1974, kada je, sa mjesta potpredsjednika, zamijenio Richarda Nixona, koji je zbog afere Watergate podnio ostavku.

1918. – Rođen je švedski filmski režiser Ingmar Bergman.

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

1933. – U Njemačkoj uvedena zabrana svih političkih stranaka osim Hitlerove nacionalsocijalističke partije.

1943. – Rođen je hrvatski scenarist i književnik Hrvoje Hitrec. Najveću su popularnost doživjeli Hitrecovi Smogovci, saga o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po Smogovcima napravljena je najdulja serija u hrvatskoj povijesti s velikim uspjehom.

1958. – U Iraku je izveden vojni udar u kojem je ubijen kralj Fejsal II. i proglašena republika.

1959. – Porinut je prvi brod na atomski pogon, USS Long Beach. Brod je postizao brzinu od 30 čvorova na sat a imao je dva nuklearna reaktora.

1965. – „Mariner 4“, američki satelit lansiran 1964. godine, napravio je prve fotografije Marsa.

Mak Dizdar
Mak Dizdar

1971. – Umro je bosanskohercegovački pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar.  Sa 19 godina objavljuje svoju prvu poetsku zbirku, “Vidovopoljska noć”. Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka.

1976. – Kineski graditelji završili željezničku prugu Tanzam, vezu Zambije i luke Dar es Salam u Tanzaniji.

1991. – Predsjedništvo SFRJ većinom glasova donijelo odluku o premještanju jedinica JNA sa teritorije Slovenije u druge republike.

1997. – Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Dušana Tadića na 20 godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju Bošnjaka 1992. na području Prijedora, u sjeverozapadnoj Bosni. Tadić je bivši je stražar u logorima Omarska i Trnopolje, član Srpske demokratske stranke i član srpske paravojske koja je izvela napade na Prijedor tokom rata  u BiH. On je  prva osoba osuđena na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

JNA Slovenija
JNA Slovenija

1998. – U 89. godini umro Richard MacDonald, vlasnik restorana MacDonald. Prokrčio put konceptu brze hrane i razvio ga u najveći lanac restorana u svijetu.

2000. – 25 godina po završetku Vijetnamskog rata Sjedinjene Američke Države i Vijetnam sklopili trgovinski sporazum, koji je Vijetnamu otvorio vrata Svetske trgovinske organizacije.

2000 – Sud u Majamiju obavezao je najveće američke proizvođače cigareta da plate 145 milijardi dolara na ime odštete pušačima Floride, zbog ugrožavanja njihovog zdravlja.

2001. – Vlada Srbije saopštila da je u akumulacionom jezeru hidroelektrane Perućac otkriven kamion-hladnjača u kojem je nađeno 50 do 60 leševa, za koje se pretpostavlja da su žrtve sukoba na Kosovu 1999.

Omar al-Bashir
Omar al-Bashir

2008. – Međunarodni krivični sud u Haagu optužio je sudanskog predsjednika Omara al-Bašira za genocid nad afričkim plemenima u Darfuru. Od početka konflikta 2003. u sukobima između snaga sudanske vlade i lokalnih plemena život je izgubilo više od 300.000 ljudi.

Posted by on 2019-07-14. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login