14.07. – Dogodilo se na današnji dan – Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji. Umro bosanskohercegovački pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar.Bastilja
Bastilja

1789. – Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije, u kom je bilo zaroljeno svega nekoliko zatvorenika. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji.

1795. – Marseljeza postala zvanična himna Francuske.

1867. – Alfred Nobel u Redhillu, Engleska, demonstrirao dinamit

1887. – Umro njemački industrijalac i proizvođač oružja Alfried Krupp. Prvi počeo da proizvodi topove od livenog čelika i stekao monopol u snabdijevanju pruske armije topovima.

1889. – Održan je skup socijalističkih i komunističkih organizacija iz Njemačke i Francuske, poznat kao Druga internacionala. Pored osnivanja Druge internacionale, donijeta je rezolucija o osmosatnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1902. – Osnovano je srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“ u Sarajevu.

1913. – Rođen američki političar Leslie Lynch King Junior, poznat kao Gerald Ford, predsjednik SAD-a od 1974, kada je, sa mjesta potpredsjednika, zamijenio Richarda Nixona, koji je zbog afere Watergate podnio ostavku.

1918. – Rođen je švedski filmski režiser Ingmar Bergman.

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

1933. – U Njemačkoj uvedena zabrana svih političkih stranaka osim Hitlerove nacionalsocijalističke partije.

1943. – Rođen je hrvatski scenarist i književnik Hrvoje Hitrec. Najveću su popularnost doživjeli Hitrecovi Smogovci, saga o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po Smogovcima napravljena je najdulja serija u hrvatskoj povijesti s velikim uspjehom.

1958. – U Iraku je izveden vojni udar u kojem je ubijen kralj Fejsal II. i proglašena republika.

1959. – Porinut je prvi brod na atomski pogon, USS Long Beach. Brod je postizao brzinu od 30 čvorova na sat a imao je dva nuklearna reaktora.

1965. – „Mariner 4“, američki satelit lansiran 1964. godine, napravio je prve fotografije Marsa.

Mak Dizdar
Mak Dizdar

1971. – Umro je bosanskohercegovački pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar.  Sa 19 godina objavljuje svoju prvu poetsku zbirku, “Vidovopoljska noć”. Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka.

1976. – Kineski graditelji završili željezničku prugu Tanzam, vezu Zambije i luke Dar es Salam u Tanzaniji.

1991. – Predsjedništvo SFRJ većinom glasova donijelo odluku o premještanju jedinica JNA sa teritorije Slovenije u druge republike.

1997. – Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Dušana Tadića na 20 godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju Bošnjaka 1992. na području Prijedora, u sjeverozapadnoj Bosni. Tadić je bivši je stražar u logorima Omarska i Trnopolje, član Srpske demokratske stranke i član srpske paravojske koja je izvela napade na Prijedor tokom rata  u BiH. On je  prva osoba osuđena na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

JNA Slovenija
JNA Slovenija

1998. – U 89. godini umro Richard MacDonald, vlasnik restorana MacDonald. Prokrčio put konceptu brze hrane i razvio ga u najveći lanac restorana u svijetu.

2000. – 25 godina po završetku Vijetnamskog rata Sjedinjene Američke Države i Vijetnam sklopili trgovinski sporazum, koji je Vijetnamu otvorio vrata Svetske trgovinske organizacije.

2000 – Sud u Majamiju obavezao je najveće američke proizvođače cigareta da plate 145 milijardi dolara na ime odštete pušačima Floride, zbog ugrožavanja njihovog zdravlja.

2001. – Vlada Srbije saopštila da je u akumulacionom jezeru hidroelektrane Perućac otkriven kamion-hladnjača u kojem je nađeno 50 do 60 leševa, za koje se pretpostavlja da su žrtve sukoba na Kosovu 1999.

Omar al-Bashir
Omar al-Bashir

2008. – Međunarodni krivični sud u Haagu optužio je sudanskog predsjednika Omara al-Bašira za genocid nad afričkim plemenima u Darfuru. Od početka konflikta 2003. u sukobima između snaga sudanske vlade i lokalnih plemena život je izgubilo više od 300.000 ljudi.Posted by on 2020-07-14. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login