14. 7. – Dogodilo se na današnji dan – Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji

Bastilja

Bastilja

1789. – Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije, u kom je bilo zaroljeno svega nekoliko zatvorenika. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji.

1795. – Marseljeza postala zvanična himna Francuske.

1867. – Alfred Nobel u Redhillu, Engleska, demonstrirao dinamit.

1889. – Održan je skup socijalističkih i komunističkih organizacija iz Njemačke i Francuske, poznat kao Druga internacionala. Pored osnivanja Druge internacionale, donijeta je rezolucija o osmosatnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1902. – Osnovano je srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“ u Sarajevu.

1918. – Rođen je švedski filmski režiser Ingmar Bergman.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

1933. – U Njemačkoj uvedena zabrana svih političkih stranaka osim Hitlerove nacionalsocijalističke partije.

1943. – Rođen je hrvatski scenarist i književnik Hrvoje Hitrec. Najveću su popularnost doživjeli Hitrecovi Smogovci, saga o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po Smogovcima napravljena je najdulja serija u hrvatskoj povijesti s velikim uspjehom.

1958. – U Iraku je izveden vojni udar u kojem je ubijen kralj Fejsal II. i proglašena republika.

1959. – Porinut je prvi brod na atomski pogon, USS Long Beach. Brod je postizao brzinu od 30 čvorova na sat a imao je dva nuklearna reaktora.

1965. – „Mariner 4“, američki satelit lansiran 1964. godine, napravio je prve fotografije Marsa.

Mak Dizdar

Mak Dizdar

1971. – Umro je bosanskohercegovački pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar.  Sa 19 godina objavljuje svoju prvu poetsku zbirku, “Vidovopoljska noć”. Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka

1991. – Predsjedništvo SFRJ većinom glasova donijelo odluku o premještanju jedinica JNA sa teritorije Slovenije u druge republike.

2000. – 25 godina po završetku Vijetnamskog rata Sjedinjene Američke Države i Vijetnam sklopili trgovinski sporazum, koji je Vijetnamu otvorio vrata Svetske trgovinske organizacije.

JNA Slovenija

JNA Slovenija

2000 – Sud u Majamiju obavezao je najveće američke proizvođače cigareta da plate 145 milijardi dolara na ime odštete pušačima Floride, zbog ugrožavanja njihovog zdravlja.

Posted by on 2017-07-14. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login