15.02. – Na današnji dan održane najveće mirovne demonstracije u svjetskoj historiji – milioni na ulicama protiv rata u Iraku

Sokrat

Sokrat

399. – Grčki filozof Sokrat osuđen na smrt zbog toga što “ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi nova božanstva”.

1564. – Rodio se Galileo Galilei (1564. – 1642.) talijanski fizičar, matematičar i astronom. Smatra se ocem moderne astronomije.

1573. – Matija Gubec, vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu.

1710. – Rođen francuski kralj Luj Petnaesti, koji je poslije smrti pradjeda Luja Četrnaestog preuzeo prijesto u petoj godini života i vladao do smrti 1774. Tokom vladavine ponašao se krajnje rasipnički i od njega potiču riječi: “Poslije mene potop“. Vodio je neuspješan rat za austrijsko nasljeđe i Sedmogodišnji rat poslije kojeg je Francuska morala da Velikoj Britaniji prepusti Kanadu, ukinuo je jezuitski rimokatolički red i konfiskovao im imovinu.

Gothold Efraim Lessing

Gothold Efraim Lessing

1781. – Umro je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, oduševljeni pristalica prosvjetiteljstva, utemeljivač savremene njemačke književnosti i estetike. Odlučujuće je doprinio oslobađanju njemačke drame od uticaja klasičnih i francuskih modela. Djela: drame “Mis Sara Sampson”, “Emilija Galoti”, “Mudri Natan”, komedija “Mina od Barnhelma”, kritike “Pisma o najnovijoj književnosti”, “Hamburška dramaturgija”, “Laokoon”, polemička satira “Vaspitanje ljudskog roda”, “Anti-Gece”.

1794. – U revolucionarnoj Francuskoj službeno proglašena zastava Francuske.

1861. – Rođen engleski filozof Alfred North Whitehead, jedan od najznačajnijih anglosaksonskih mislilaca 20. vijeka. Prvo se bavio matematičkom logikom i zajedno s engleskim filozofom i matematičarom Bertrandom Raselom napisao je “Principi matematike”. Potom je razvio originalnu metafiziku, kosmološko gledište o “vječnim objektima” i događajima i organizmičku filozofiju prirode. Smatrao je da filozofija ima sudbonosan socijalno-istorijski značaj. Ostala djela: “Rasprava o univerzalnoj algebri”, “Organizacija mišljenja”, “Istraživanje principa prirodnog znanja”, “Nauka i moderni svijet”, “Proces i realnost”, “Smjeli poduhvati ideja”, “Religija u bitnim svojstvima”.

1898. – Počeo američko-španski rat, u kojem su SAD od Španije preotele Filipine, Guam, Portoriko i Kubu.

1922. – Održana prva sjednica Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je osnovala Liga naroda zbog rješavanja međudržavnih sporova.

Berlin 1945

Berlin

1942. – Japanske trupe su u Drugom svjetskom ratu zauzele Singapur i zarobile 85.000 hiljada britanskih vojnika, nanijevši Velikoj Britaniji najveći vojni poraz u istoriji. Veliko pomorsko uporište palo je zbog krupne strateške greške: britanska komanda je, računajući jedino na napad s mora, ostavila nezaštićeno zaleđe prema Malaji.

1944. – Britanske avio snage bombardirale su Berlin.

1964. – Na osnovu Ustava iz 1963. konstituiran Ustavni sud BiH.

1965. – Kanada je prihvatila novu crveno-bijelu zastavu s crvenim javorovim listom.

1989. – Sovjetske trupe napustile su Afganistan.

2001. – U časopisu Nature po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

Protesti protiv rata u Iraku

Protesti protiv rata u Iraku

2003. – U više od 600 gradova svijeta između 10 i 30 miliona ljudi protestvovalo je protiv američkog rata u Iraku. To su bile najveće mirovne demonstracije u svjetskoj historiji.

2005. – Pokrenut je YouTube, najveća svjetska stranica za video-sharing.

Posted by on 2017-02-15. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login