15.07. – Dogodilo se na današnji dan – 28 lokaliteta stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašeni su Svjetskom baštinom UNESCO-a. Rođen je holandski slikar Rembrandt van Rijn.Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn

1099. – Krstaši u Prvom krstaškom ratu osvojili Jeruzalem i razorili ga. Arapi su ga preoteli od krstaša 1187.

1291. – Umro njemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca. Po dolasku na prijesto (1273) dao je članovima svoje familije u posjed Austriju, Štajersku, Kranjsku, Korušku i Tirol, koji su postali habsburške nasljedne zemlje.

1606. – Rođen je holandski slikar Rembrandt van Rijn.  Bio je nizozemski barokni slikar; najsnažnija je i najsvestranija ličnost u nizozemskoj umjetnosti 17. vijeka. Ostvarivši uspjeh još kao mladi slikar, kasnije godine njegova života obilježila je tragedija financijskih poteškoća. Unatoč tomu, njegove slike i grafike bile su popularne cijeloga njegova života i njegova reputacija kao slikara ostala je netaknuta te je dvadesetak godina obrazovao gotovo sve važnije nizozemske slikare.  U slikarstvu, kao i u grafici, pokazao je iznimno poznavanje klasične ikonografije koju je preoblikovao kako bi se uklopila u njegovo iskustvo. Tako su njegovi prikazi biblijskih scena sadržavali njegovo poznavanje teksta, asimilaciju klasičnih kompozicija i njegova istraživanja židovske populacije u Amsterdamu. Zbog svog dubokog suosjećanja s ljudskom prirodom često je zvan i „jednim od velikih proroka civilizacije“

1799. – Otkrivena Ploča iz Rosette, na temelju koje je Jean Francois Champollion dešifrirao hijeroglife.

1795. – Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1865. – U Dublinu rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortclif, vlasnik i jedan od osnivača listova Daily Mirror, Daily Mail i The Times.

Jean-François Champollion
Jean-François Champollion

1881. – Austrijski car Franjo Josip I. potpisuje Reskript o ujedinjenju Vojne Krajine s kraljevinom Hrvatskom.

1904. – Umro je Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih ruskih i svetskih dramskih pisaca i pripovjedača. Antona P. Čehova nazivaju začetnikom psiholiškog realizma. U njegovim dramama ne postoji tipičan dramski sukob već sve što se događa u drami proizlazi iz psiholoških stanja, osjećaja i unutarnjih sukoba likova. Čehov u svojim dramama također inzistira na protoku vremena koji je jedan od mehanizama zbivanja u kojem se događaju promjene.  Drame Antona Pavloviča Čehova još su uvijek vrlo popularne na repertoarima različith pozorišta, ali i kao predlošci za filmske adaptacije. Do danas je snimljeno preko 285 filmova nastalih prema njegovim djelima, poput Ujaka Vanje u New Yorku iz 1994. godine u režiji Louisa Mallea te Galeba (1968., Sidney Lumet) i Tri sestre (1970., Laurence Olivier).

1918. – Snage Osovine pokrenule opštu ofanzivu pod komandom njemačkog generala Eriha fon Ludendorfa. Time je počela Druga bitka na Marni u Prvom svjetskom ratu i posljednji pokušaj Centralnih sila da nadvladaju snage Antante na zapadnom frontu. Bitke na Marni poznate su kao jedna najvećih klanica u ljudskoj istoriji.

Anton Pavlovič Čehov
Anton Pavlovič Čehov

1930. – Rođen je francuski filozof Jacques Derrida.

1937. – Pušten u saobraćaj kanal Moskva – Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5, a širok 85 metara, čime je regulisana rijeka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1941. – Prvi put upotrijebljene „kaćuše“, prvo raketno oružje uvedeno u ratna dejstva. To plotunsko raketno oružje upotrijebljeno je u Bici kod Orše u Drugom svjetskom ratu.

1945. – Italija u Drugom svjetskom ratu formalno objavila rat doskorašnjem savezniku Japanu.

1974. – Grupa grčkih oficira u kiparskoj Nacionalnoj gardi i pristalica pripajanja Kipra Grčkoj, izvršila vojni udar zbacivši sa vlasti predsjednika i arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider stranke EOK, a arhiepiskop Makarije privremeno napustio Kipar.

1975. – Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru sovjetsko-američkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1990. – Umro je jugoslavenski i bosanskohercegovački književnik Zaim Topčić.

1992. – U Beogradu održan skup pod nazivom „Žuta traka“, čiji je cilj bio protest protiv diskriminacije i prijetnji pripadnicima drugih etničkih grupa. Skup su organizovali nevladina organizacija Centar za antiratnu akciju i stranka Građanski savez Srbije, a neposredan povod za protest bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

Gianni Versace
Gianni Versace

1995. – Vojska Šri Lanke okončala je najveću ofanzivu od 1987. protiv tamilskih pobunjenika, tokom koje je poginulo najmanje 300 ljudi.

1997. – U Miami Beachu na Floridi ubijen Gianni Versace, italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz svijeta mode krajem 20. vijeka.

2004. – Bivši ministar finansija Ruande Emanuel Ndindabahizi osuđen je na doživotnu robiju zbog učešća u genocidu 1994. godine.

1999. – Kina zvanično objavila da posjeduje tehnologiju za pravljenje neutronske bombe.

2005. – Vijeće Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika paravojne formacije Osvetnici – Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragičevića i Đorđa Ševića na ukupno 75 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz mjesta Sjeverin na istoku BiH.

stećci
stećci

2014. – Brazil, Indija, Kina i Rusija osnovale Banku za razvoj BRIC zemalja.

2016. – Lokaliteti stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašeni su Svjetskom baštinom UNESCO-a.

2016. – U Turskoj pokušan vojni udar koji nije uspio. Tokom udara koji je trajao i tokom noći poginulo je najmanje 312 ljudi, a ranjeno je oko 1.500. U narednim danima uhapšeno je više od 9.000 ljudi, uključujući vojne službenike, policajce, pravosudne službenike i sl.Posted by on 2020-07-15. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login