15. bijenale mladih umjetnika Mediterana završeno u Rimu

Rim

Rim

Petnaesto Bijenale mladih umjetnika mediterana pod motom “Simbiosis” završeno je u Rimu.
Na Bijenalu je svoje radove predstavilo preko 400 umjetnika iz 30 zemalja među kojima i umjetnici iz BiH.

BiH i Sarajevo bili su organizatori 10. Bijenala 2001. godine. Iste godine osnovana je Internacionalna asocijacija BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et la Mediterranée) sa sjedištem u Briselu.

Prvi predsjednik asocijacije bio je Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog centra za mir (IPC) i Festivala Sarajevska zima koji je utemeljio i razvio umjetnicima i organizacijama i vladama iz Evrope i mediterana sada jednu od najznačajnijih umjetničkih zajednica u svijetu.

Na ovom izuzetnom projektu sarađuju vrhunski stručnjaci iz svih oblasti umjetnosti, organizatori iz gradova, regija, zemalja iz Evrope i mediterana.

Dosadašnja Bijenala održana su u Barceloni, Bolonji, Marseju, Valenciji, Solunu, Lisabonu, Torinu, Rimu, Sarajevu, Ateni, Napulju i Bariju na kojima je nastupilo i nekoliko stotina umjetnica i umjetnika iz BiH.

Povodom 10-te godišnjice osnivanja asocijacije prvi predsjednik BJCEM i direktor 10. Bijenala Ibrahim Spahić uputio je čestitku svim umjetnicima iz BiH i Evrope i mediterana naglasivši da je BJCEM potvrdio ulogu umjetnika i umjetnosti u savremenom svijetu.

Više od deset hiljada umjetnika, koji su stvarali modernu povjest umjetnosti i nove odnose u mediteranskom prostoru koji povezuje kuture i civilizacije svijeta, pokazali su da je stvaralaštvo i poštivanje drugoga temelj za bolje razumjevanje i saradnju u svijetu koji prolazi kroz dratične promjene, istakao je Spahić izrazivši uvjerenje da će i Evropski kulturni forum doprinijeti razvoju i izlasku iz krize Evrope i svijeta, jer su umjetnici i umjetnost temelj na kojem se zasniva svaka nova vizija, saopćeno je iz IPC-a.

Posted by on 2011-12-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login