15. SEZONA Ulysses predstavio tri premijere

Ulysses

Ulysses

Teatar Ulysses predstavio je u utorak na konferenciji za novinare u Zagrebu program svoje jubilarne, 15. sezone koju čini osam predstava, među kojima tri premijere, te četiri koncerta ozbiljne, rock i tradicijske glazbe.

Ulysses je postao prepoznat teatar, prošao je dosta teških i lijepih trenutaka, kao što su teških trenutaka imali zemlja, narod, i uostalom Europa, kazao je osnivač teatra Rade Šerbedžija i dodao kako je svaki od sudionika ostavio u Ulyssesu dio svoga bića, a teatar u cjelini nastojalo dati dobre primjere.

Svjesni smo da sve što je oko nas prolazi, a ostaje ono samo ono bitno, čovjek, kazao je Šerbedžija.

Od premijera, od 10. jula do 24. avgusta u tvrđavi Minor na Malom Brijunu odigrat će se “Pečat” Borne Vujčića u režiji Lee Anastazije Fleger; ‘mono-opera’ “Dnevnik jednog luđaka” Nikolaja Gogolja u režiji Marjana Nećaka i produkciji Moving Music Theatra iz Bitole i Sofoklova “Antigona – 2000 godina kasnije” u režiji Lenke Udovički i u koprodukciji MESS-a i Kazališta Ulysses.

Govoreći o praizvedbi “Pečata”, Šerbedžija je kazao da je Ulysses uvijek nastojao biti internacionalni teatar i teatar koji okuplja mlade ljude, za što je ova predstava dobar primjer, jer je u cijelosti proizvod mladi ljudi s Akademije dramskih umjetnosti.

Autor Borna Vujčić kazao je da je predstava hommage 15. godišnjici Ulyssesa i desetoj godišnjici  smrti njegova oca i osnivača teatra Borislava Vujčića. Istakao je da je predstavom želio “dati nešto svoje” i unijeti mladu energiju u Ulyssees te pozvao mladu publiku da dođe na Brijune.

Lenka Udovički kazala je za Antigonu, predstavu koja će imati najviše izvedbi na ovogodišnjem Ulyssesu, da je sudar morala koji je oblikovan tekstom prije 2500 godina danas još aktualniji i otvara brojne mogućnosti.

Osim tih predstava, na programu su i “Pijana noć” Miroslava Krleže u režiji Lenke Udovički, “Razbijeni krčag” Heinricha von Kleista u režiji Igora Vuka Torbice, “Koštana” Borisava Stankovića u režiji Andraša Urbana, Shakespeareov “Kralj Lear” u režiji Lenke Udovički i “Glumac… je glumac… je glumac” Zijaha Sokolovića.

Na programu koncerta ozbiljne glazbe su radovi Zoltana Kodalyja, Borisa Papandopula i Dmitryja Šostakoviča, te recital pjesama Jamesa Joycea objavljenih 1907. u Trstu u izvedbi Rade Šerbedžije uz komornu glazbu. Nastupit će violinisti Goran Končar i Goran Bakrač, Krešimir Pustički na violi i David Grigorian na violončelu.

Program koncerta posebno je osmišljen kako bi predstavio vrhunsko interpretativno umijeće solista u izvedbi repertoara odabranog da se istakne povezanost umjetnosti i politike, utjecaja ratnih događanja na antiratna umjetnička stremljenja, kako na našim prostorima tako i u cijeloj Europi, kazao je Goran Končar.

Povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom održat će se okrugli stol na temu “Umjetnost i(li) politika?” na kojemu će govoriti i Ivo Josipović.

Osim toga, koncert će održati i rock band Urban & 4 te interpretatorica bosanskih sevdalinki Amira Medunjanin.

Najavljena je i monografija o 15 godina Ulyssesa čija je autorica Marina Vujičić.

Ulysses većinom financiraju sponzori, nekoliko velikih hrvatskih tvrtki, a uz njih program su podržali Ministarstvo kulture s 400 hiljada kuna i Istarska županije s 50 hiljada  kuna, no konačna konstrukcija nije poznata jer su neki pregovori još u toku, rečeno je na konferenciji za novinare.

Posted by on 2015-05-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login