16.02. – Dogodilo se na današnji dan – Završen francusko-pruski rat, rođen Kim Jong-Il, Fidel Castro postao je premijer Kube, stupio na snagu Protokol iz Kyota

francusko-pruski rat

Francusko-pruski rat

1659. – Ispisan prvi ček u historiji, u vrijednosti 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu, u Londonu.

1808. – Francuska počela invaziju na Španiju i pokorila je za mjesec dana. Car Napoleon Prvi je odveo u Francusku kralja Karlosa Četvrtog i njegovog sina Fernanda Sedmog, a na prijesto je postavio brata Žozefa, koji je okupiranom Španijom vladao do 1813.

1834. – Rođen Ernst Haeckel, njemački zoolog i filozof.

1941. – Rođen Kim Jong-Il, vođa Sjeverne Koreje od 1994. do 2011. godine. Na vlasti je naslijedio svog oca Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Poput oca, i Kim Jong-Il je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Preminuo je 17. decembra 2011. godine, a naslijedio ga je njegov najmlađi sin Kim Jong-un.

1871. – Poražena Francuska potpisala kapitulaciju i akt o primirju sa Pruskom, čime je završen francusko-pruski rat. U maju 1871. je utanačen definitivni mir sa tada već ujedinjenom Njemačkom, kojoj je Francuska morala da ustupi bogate pokrajine Alzas i Lorenu i da plati ratnu odštetu.

1873. – Španski kralj Amadeo II Savojski abdicirao je zbog unutrašnjih previranja i jačanja republikanskog pokreta. Proglašena je prva španska republika koja je oborena naredne godine kada je vojska vratila na vlast burbonsku dinastiju s kraljem Alfonsom XII.

Fidel Castro

Fidel Castro

1877. – Rođena je Isidora Sekulić, književnica i prevoditeljica, akademik. Spada u najznačajnije srpske pisce 20. vijeka. Autor je knjige meditativne proze “Saputnici”, putopisa “Pisma iz Norveške”, esejističke proze…

1907. – Umro italijanski pjesnik Giosuè Carducci.

1933. – Zbog straha od sve češćih njemačkih prijetnji Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija su reorganizovale odbrambeni savez Malu Antantu, koja je dobila stalni Savjet sastavljen od ministara inostranih poslova. Njemačka okupacija Čehoslovačke u martu 1939. praktično je ugasila savez, koji je saradnjom Jugoslavije i Rumunije još neko vrijeme životario, ali je slomom Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, poslije napada nacističke Njemačke u aprilu 1941, definitivno prestao da postoji.

Francisco Franco

Francisco Franco

1936. – Na parlamentarnim izborima u Španiji pobijedila lista Narodnog fronta, poslije čega je vladu socijalista, komunista i predstavnika anarhističkih sindikata sastavio Manuel Asanja i ona je odmah izdala dekret o amnestiji političkih zatvorenika i propisala agrarnu reformu. Fašisti su pod rukovodstvom generala Fransiska Franka u julu 1936. otpočeli oružanu pobunu, što je izazvalo građanski rat u kojem su 1939. poražene snage vlade Narodnog fronta, najviše zahvaljujući velikoj vojnoj pomoći koju su Franku pružile nacistička Njemačka i fašistička Italija.

1945. – Američko vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu počelo masovno bombardovanje Tokija.

1959. – Vođa gerilaca Fidel Castro postao je premijer Kube nakon što je 1. januara 1959. zbacio s vlasti diktatora Fulgencija Batistu i tako započeo najduži mandat vladanja u svjetskoj historiji, sve do 19. aprila 2011., kada je vlast predao svom bratu Raulu. Fidel je ukupno vladao 52 godine i 62 dana, što je nezabilježeno u historiji (ne računajući monarhe).

1968. – U SAD-u ostvaren prvi poziv na broj 911 za hitne slučajeve. Prvi poziv upućen je iz gradske vijećnice u Haleyvilleu, u američkoj saveznoj državi Alabami prema policijskoj stanici u tom gradu.

1970. – Moskva daje saopštenje u kojem se kaže da će arapske zemlje dobiti “potrebnu potporu” od Sovjetskog Saveza u sukobu sa Izraelom.

Makedonija

Makedonija

1994. – Grčka je uvela jednostrani embargo Makedoniji, zbog spora oko korištenja imena “Makedonija”.

2000. – Rusija obnovila odnose s NATO-om koji su bili prekinuti zbog napada te vojne alijanse na SR Jugoslaviju u martu 1999.

2003. – Osnivaju se Wikipedije na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, koje nastaju iz srpskohrvatske Wikipedije.

2005. – Stupio na snagu Protokol iz Kyota. U okviru konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u japanskom gradu Kyoto, otvoren je Protokol za potpisivanje u cilju smanjenja emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađujućih plinova.

2006. – UN osudio američko postupanje u logoru Guantanamo, te zatražio da zatvorenicima bude suđeno ili da budu oslobođeni.

Kosovo EULEX

Kosovo EULEX

2007. –  Gojko Janković, bivši zapovjednik paravojnih snaga bosanskih Srba, osuđen na 34 godine zatvora zbog ratnih zločina, ubistava, silovanja i zlostavljanja bošnjačkih civila počinjenih od 1992. do 1995. na teritoriji općine Foča.

2008. – Evropska unija odobrila slanje oko 2.000 pripadnika EULEX-a na Kosovo, koji će postepeno preuzeti nadležnosti od UNMIK-a. Razmještanje misije EU počelo je 9. decembra 2008. na osnovu odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

2016. – U Kairu umro Boutros Boutros-Ghali, glavni sekretar UN-a u razdoblju od 1992. do 1996. Egipatski političar po nacionalnosti Kopt imao je značajne ovlasti i uticaj na dešavanja u BiH tokom rata.

Posted by on 2019-02-16. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login