16.04. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Charles Charlie Chaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u istoriji filma

Francisco José de Goya y Lucientes

Francisco José de Goya y Lucientes

1828. – Umro je španski slikar Francisco Goya, umjetnik nemirnog i pustolovnog duha, koji je mimo ustaljenih šema najdublje obuhvatio stvarnost Španije. Postao je 1786. dvorski slikar i naslikao je niz portreta – među najboljima u tom žanru – članova kraljevske porodice, dvorskih uglednika i poznatih ličnosti. U kompozicijma iz istorije i savremnog života ispoljio je izrazitu sklonost ka sarkazmu i kritici društva. Opsjednut tragičnom sudbinom španskog naroda, stvorio je potresne slike – dokumenta (“Drugi maj 1808”, “Treći maj 1808. – strijeljanje u Madridu”), a u poznim godinama fantazmagorične prizore (“Saturn”, “Prometej”, “Ples vještica”) i velike cikluse u bakropisu i litografiji. Pri kraju života, već oslijepio, morao je da emigrira u Francusku, gdje je umro. Glavna djela: “Odjevena Maja”, “Gola Maja”, “Porodica Karlosa Četvrtog”, “Marija – Lujza”, “Slikar Fransisko Baje”, grafički ciklusi “Kapričosi”, “Užasi rata”, “Poslovnice”, “Tauromahija”.

Wilbur Wright

Wilbur Wright

1844. – Rođen je francuski pisac Francois-Anatole Thibault, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za francusko društvo u vrijeme Treće Republike. Istupao je protiv militarizma i šovinizma, razobličavajući potkupljivost buržoaske vlade i štampe, što mu je donijelo naziv “buntovnog akademika”. Djela: zbirka pjesama “Zlatne pjesme”, romani “Zločin Silvestra Bonara”, “Savremena istorija”, “Crveni krin”, Bogovi su žedni”, “Pobuna anđela”, “Taida”, “Epikurov vrt”, “Mišljenja opata Zeroma Koanjara”, “Ostrvo pingvina”, “Pečenjarnica kraljice Pedok”, “Život u cvijeću”.

1867. – Rođen je američki pilot i konstruktor aviona Wilbur Wright koji je 1903. sa bratom Orvilleom izveo prvi let avionom. Let je trajao 59 sekundi, a avion je preletio 285 metara. Braća Wright osnovali su 1909. kompaniju za proizvodnju aviona.

1871. – Pariska komuna donijela “Dekret o napuštenim preduzećima”, kojim su radnicima predate sve firme čiji su vlasnici pobjegli iz Pariza. Time je proletarijat prvi put u istoriji stekao pravo da upravlja fabrikama i drugim preduzećima.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

1889. – Rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Charles Chaplin, poznat kao Charlie Chaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umjetnika u istoriji filma. U SAD je otišao 1910. i naprije je igrao u filmskom burleskama Maxa Senetta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu likom sentimentalnog klovna-skitnice. Njegov izvaredni humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti – izražen zlim namjerama – učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti. Mada lično nikada nije pripovijedao bilo kakav politički radikalizam, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da u vrijeme antikomunističke histerije u SAD postane žrtva američkog republikanskog senatora Josepha McCarthyja. Zbog toga je 1952. emigrirao u Švajcarsku, gdje je i umro 1977. Tokom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada “Oskar” za životno djelo. Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Vedu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svejtlosti pozornice”, “Grofica iz Honkonga”.

1917. – Vladimir Lenjin vratio se u Petrograd iz egzila u Finskoj.

1921. – Rođen je kosmopolit, književnik, glumac i režiser, Peter Ustinov.

1922. – Potpisan je Njemačko-sovjetski sporazum, poznat kao drugi Rapalski ugovor, kojim je SSSR priznat kao “velika sila”, a zemlje potpisnice se odrekle uzajamnih potraživanja i utvrdile osnovu za uspostavljanje diplomatkih odnosa.

Boris Dvornik

Boris Dvornik

1939. – Rođen je jugoslovenski i hrvatski glumac Boris Dvornik.

1945. – Snage Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije oslobodile su grad Maglaj u Drugom svjetskom ratu.

1945. – U Drugom svjetskom ratu u Baltičkom moru potopljen je njemački brod “Goya”.

1945. – Sovjetska Crvena Armija započela odlučujući napad na njemačke snage u okolici Berlina.

1972. – “Apollo 16” s ljudskom posadom lansiran prema Mjesecu.

Ahmići

Ahmići

1993. – U selu Ahmići izvršen je zločin nad Bošnjacima kad su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane “Jokeri”, “Vitezovi” i brigada “Nikola Šubić Zrinjski” potpomognuti komšijama iz sela napali nenaouružane bošnjačke civile i ubile 116 od njih. Selo Ahmići je uništeno. Porušeno je oko 180 kuća, minirane su obje džamije, zapaljena i srušena je i Osnovna škola u Ahmićima.

1993. – Snage Armije BiH, izvršile zločin nad hrvatskim stanovništvom u selu Trusina u općini Konjic.

1993. – Sa rezolucijom 819 vijeća sigurnosti ujedinjenih nacija Srebrenica je proglašena za sigurnu zonu UN-a.

1994. – Umro je američki pisac afričkog porijekla Ralph Waldo Ellison, čiji je roman “Nevidljivi čovjek” jedan od najimpresivnijih u američkoj književnosti poslije Drugog svjetskog rata. Osnovna tema njegovog jedinog romana jeste traganje za sopstvenim identitetom, a glavni junak – crnci predstavljeni su kao arhetipski obrazac čovjeka koji ostaje nevidljiv zato što mu društvo uskraćuje pravo na samodefinisanje. Djelo je pisano izuzetno sugestivno, s mnoštvom naturalističkih detalja. Takođe je napisao knjigu eseja “Senka i čin”.

Berlin, Drugi svjetski rat

Berlin, Drugi svjetski rat

1996. – Bivšeg premijera Italije Bettina Craxija italijanski sud je, na osnovu optužnice koja ga je teretila za korupciju, osudio u odsustvu na osam godina i tri mjeseca zatvora. Craxi je pobjegao u Tunis gdje će ostati do smrti.

2003. – U Atini su potpisivanjem Atinske deklaracije u Evropsku uniju primljeni Kipar, Estonija, Litvanija, Letonija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Malta i Poljska.

2008. – Umro je Edward Lorenz, američki matematičar i meteorolog, idejni tvorac teorije haosa i efekta leptira.

Posted by on 2017-04-16. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login