16.07. – Dogodilo se na današnji dan – Prema naredbi španskog osvajača Francisca Pizarra, ubijen car Inka Atahualpa iako je platio traženi otkup. UNESCO uvrstio Mostar na listu svjetske kulturne baštineAtahualpa
Atahualpa

622. – Historičari smatraju da ovim datumom počinje prva godina islamske ere, odnosno dan kada je Muhammed, a.s, sa svojim pristalicama, napustio Meku da bi osnovao prvi centar nove vjere u Medini.

1054. – Zbog sukoba oko pitanja da li rimski papa ima primat među kršćanskim poglavarima, došlo je do raskola između rimske i carigradske kršćanske crkve. Spor je kasnije doveo do velike šizme i stvorene su dvije crkve – istočna Pravoslavna i zapadna Rimokatolička.

1533. – Prema naredbi španskog osvajača Francisca Pizarra, ubijen car Inka Atahualpa iako je platio traženi otkup: jednu sobu punu zlata i dvije pune srebra

1054. – Rimska i carigradska hrišćanska crkva podijelile su se oko pitanja da li rimski papa ima primat među hrišćanskim poglavarima, što je kasnije dovelo do velike šizme, čime su stvorene dvije crkve, pravoslavna i rimokatolička.

1661. – Stockholmska banka izdala je prve novčanice u Europi.

1790. – Izgrađena Bijela kuća u Washingtonu, rezidencija predsjednika SAD-a.

1809. – U Peruu je izbio ustanak protiv španskih kolonijanih vlasti.

1867. – Francuski vrtlar Joseph Monier patentirao je u Parizu armirani beton.

Roald Amundsen
Roald Amundsen

1872. – Rođen norveški polarni istraživač Roald Amundsen, prvi čovjek koji je osvojio Južni pol. Poginuo je u junu 1928. u avionskoj nesreći, pokušavajući da pronađe nestalu italijansku ekspediciju koja je krenula ka Sjevernom polu. Napisao je djelo “Južni pol”.

1896. – Rođen je norveški političar Trygve Lie, prvi generalni sekretar UN od 1946. do 1952. Prije Drugog svjetskog rata bio je sekretar Socijalističke partije Norveške i ministar pravosuđa, a poslije njemačke invazije na Norvešku 1940. šef diplomatije u izbjegličkoj vladi u Londonu.

1917. – Spriječen je pokušaj boljševika u preuzimanju vlasti u Rusiji. Lav Trocki je bio uhapšen, a Lenjin se povukao u ilegalu.

1925. – U Bagdadu je počelo zasjedanje prvog izabranog parlamenta Iraka.

1945. – U okviru Projekta Manhattan, SAD su uspješno detonirale prvu atomsku bombu u Novom Meksiku.

1949. – Kineska oslobodilačka armija pod vođstvom komunista ovladala cijelom Kinom, potpuno porazivši trupe vođe Kuomintanga Čang Kaj Šeka, koji se s ostatkom armije povukao na ostrvo Tajvan.

 tunel Mont Blanc
tunel Mont Blanc

1951. – J. D. Salinger objavio je roman “Lovac u žitu”.

1965. – Otvoren je tunel Mont Blanc između Francuske i Italije.

1969. – Apolo 11, američki svemirski brod u okviru Apolo programa, poletio je iz Cape Canaverala u istorijsku misiju ka Mjesecu. Posadu svemirskog broda sačinjavali su Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins.

1976. – Bivša portugalska kolonija Istočni Timor anektirana od strane Indonezije, čime je postao indonežanska 27. pokrajina.

1979. – Sadam Husein je postao predsjednik Iraka.

1985. – Umro je Heinrich Böll, njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972.

Heinrich Böll
Heinrich Böll

1989. – Umro austrijski dirigent Herbert von Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka. Od 1949. bio je dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. vodio je Berlinsku filharmoniju, a do 1964. bio je direktor državne Opere.

2004. – Haški tribunal objavio optužnicu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

2005. – UNESCO uvrstio Mostar na listu svjetske kulturne baštine, sedam godina nakon što je primio dosje sa opisnim prijedlozima.

2012. – Umro Jon Douglas Lord, bivši klavijaturista grupe Deep Purple i koautor nekih od njihovih najpoznatijih pjesama (“Smoke on the Water”). Imao je uspješnu i solo karijeru, a poznat je po muzičkoj fuziji roka i klasičnih formi.

2014. – Donesena je presuda civilnog apelacionog holandskog suda, kojom je Holandija okrivljena za deportaciju i ubistva 300 bošnjačkih muškaraca, koji su nakon zauzimanja Srebrenice 13. jula 1995. od strane Vojske Republike Srpske odvedeni i pogubljeni.Posted by on 2020-07-16. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login