17.05. – Dogodilo se na današnji dan – Poplave 2014. godine pogodile četvrtinu teritorije BiH

Sandro Botticelli

Sandro Botticelli

1510. – Umro je italijanski slikar Sandro Botticelli. Njegova djela “Proljeće” i “Rođenje Venere” smatraju se ovaploćenjem renesansnog duha. Po narudžbi Lorenza Medicija prvi je među italijanskim slikarima uradio ilustracije za Danteovu “Božanstvenu komediju”.

1749. – Rođen je engleski ljekar Edward Jenner, pronalazač vakcine protiv velikih boginja.

Bruxelles

Bruxelles, okupacija

1814. – Norveška proglasila nezavisnost od Švedske i usvojila novi ustav.

1846. – Adolphe Sax patentirao saksofon.

1903. – U Španiji je nacionalizovana imovina crkve i ukinute su crkvene škole.

1939. – Švedska, Norveška i Finska odbile su Hitlerov prijedlog da potpišu pakt o nenapadanju. Pakt su potpisale Danska, Estonija i Litvanija.

1940. – Nacističke trupe ušle u Bruxelles.

1946. – Zbog saradnje sa njemačkim nacistima, premijer Rumunije u Drugom svjetskom ratu Mitri Antonescu osuđen na smrt.

1949. – Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Sjeverne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

1950. – Rođen je slovenački političar i državnik Janez Drnovšek.

Watergate, Bob Woodward i Carl Bernstein

Watergate, Bob Woodward i Carl Bernstein

1954. – Vrhovni sud SAD osporio pravilo iz 1896. da obrazovanje treba da bude “odvojeno ali jednako”, čime je odbačena rasna segregacija u državnom školskom sistemu.

1957. – Egipat zabranio izraelskim trgovačkim brodovima da prolaze kroz Suecki kanal.

1973. – Specijalni komitet američkog Senata počeo je istragu o aferi Watergate u kojoj su pristalice republikanske stranke bile optužene da su pred predsjedničke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sjedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsednika SAD Richarda Nixona optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsjednika. Nikson je u avgustu 1974. dao ostavku, a predsjednički položaj preuzeo je dotadašnji potpredsjednik Gerald Ford.

Donna Summer

Donna Summer

1990. – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izbrisala je homoseksualnost s liste psihičkih bolesti.

1991. – Ruska Federacija nezavisnih sindikata odbacila odluku sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova o zabrani štrajkova.

1997. – U Kinšasu, glavnom gradu Zaira, ušle pobunjeničke snage, čiji je vođa Laurent-Désiré Kabila preuzeo vlast kao novi šef države, dan poslije bjekstva iz Kinšase predsjednika Mobutua Sese Seka. Kabila je objavio da je naziv Zaira promijenjen u Demokratska Republika Kongo.

2012. – Umrla je američka pjevačica Donna Summer dobitnica pet grammy nagrada. Obilježila je istoriju diska hitovima “Bad Girls”, “Last Dance” i “Hot Stuff”, a njeni hitovi dominirali su top listama tokom 1970-tih.

Brčko, poplave2014. – Zbog poplava u RS-u proglašeno izvanredno stanje. Sredinom maja 2014. Bosnu i Hercegovinu su se desile velike poplave nakon padavina koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja. Poplave su pogodile četvrtinu teritorije BiH i ponovno pokazale kolika je ranjivost BiH na prirodne i druge nesreće. U poplavama najviše su stradali Doboj, Šamac, Maglaj,  Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Lopare, Čelinac, Banja Luka, Tuzla, Prijedor, Travnik, Srbac, Pelagićevo, Brčko, Modriča, Šekovići.

Posted by on 2017-05-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login