17.06. – Dogodilo se na današnji dan – Proglašena je Republika Island. Na ulicama Bukurešta izbile su demonstracije protiv vlade Rumunije

1397. – Danska, Švedska i Norveška formirale su Kalamarsku Uniju.

1462. – Vlad III Drakula napao vojsku Mehmeda II.

1579. – Engleski moreplovac i gusar Francis Draeck proglasio je suverenitet Engleske nad New Albionom (California).

1665. – Portugalci i Britanci potukli Špance kod Montes Klarosa, poslije čega je još jedna pobjeda nad Špancima kod Vilje Visiose osigurala ponovno uspostavljanje nezavisnosti Portugala. Portugalci su se digli na ustanak protiv Španaca 1640, nezadovoljni zajednicom sa Španijom, koja je ponovno uspostavljanje državne nezavisnosti susjedne zemlje priznala tek 1668.

1703. – Rođen engleski svećenik i reformator John Wesley, osnivač pokreta metodista.

1789. – Poslanici Trećeg staleža u francuskom parlamentu proglasili Narodnu skupštinu i ukinuli kralju pravo veta.

1882. – Rođen je Igor Fjodorovič Stravinski (1882.- 1971.) ruski kompozitor, jedan od najutjecajnijih muzičkih stvaraoca XX stoljeća.

1843. – Maori otpočeli pobunu protiv Britanaca, koji su okupirali Novi Zeland.

1848. – Austrijske trupe pod komandom generala Alfreda Vindišgreca ugušile ustanak Čeha u Pragu, podignut pet dana ranije u vrijeme održavanja Prvog Sveslovenskog kongresa u tom gradu. Poslije toga su raspušteni i Sveslovenski kongres i Narodni odbor (neka vrsta češke vlade formirane u martu 1848), a u Češkoj je, kao i u ostalim zemljama pod vlašću Habsburške Monarhije, zavladao zloglasni “Bahov apsolutizam”.

1885. – Francuskim brodom Isere u New York je stigao Kip slobode, simbol ovog grada.

1925. – Dvadeset devet zemalja potpisuje Ženevski protokol kojim se zabranjuje upotreba bojnih otrova u ratu.

1940. – Od strane sovjetske Crvene armije okupirane su Letonija i Estonija, te se u tim zemljama uspostavlja prosovjetska administracija.

1944. – Proglašena je Republika Island. Ovaj otok u Atlantiku naselili su inače Vikinzi još u 9. vijeku. Kroz istoriju je Island bio ujedinjen sa Norveškom, zatim je bio u personalnoj uniji sa Danskom, a u Drugom svjetskom ratu bio je pod američkom vojnom okupacijom, kao vojno-pomorska i vazduhoplovna baza. Godine 1944, plebiscitom je donijeta odluka o odvajanju Islanda od Danske, a 1956. podnijet je zahtjev SAD-u da odmah evakuiše svoje vojne snage sa ostrva.

1947. – Ustavotvorna skupština Burme izglasala nezavisnost te britanske kolonije u jugoistočnoj Aziji, koju je Velika Britanija priznala ugovorom 17. oktobra 1947, a 4. januara 1948. je formalno proglašena nezavisnost.

1950. – Dr. Richard Lawler izveo je u Chicagu prvu operaciju presađivanja bubrega.

1953. – Sovjetska armija ugušila je pobunu u Istočnoj Njemačkoj.

1963. – Rolling Stonesi objavili debitantski singl “Come on”.

1967. – Kina je izvela probu prve hidrogenske bombe.

1971. – SAD i Japan potpisali sporazum o vraćanju ostrva Okinawe pod suverenitet Japana u 1972. godini.

1982. – Predsjednik Argentine general Leopoldo Galtieri podnio je ostavku poslije poraza argentinske armije u ratu sa Velikom Britanijom za Foklandska ostrva.

1990. – Na ulicama Bukurešta izbile su demonstracije protiv vlade Rumunije, nakoliko dana nakon sukoba sa policijom i rudarima lojalnim vladi. Poginulo je pet osoba a više desetina je ranjeno.

1991. – Parlament Južne Afrike ukinuo posljednji značajniji zakon, na kojem je od 1950. bila zasnovana politika aparthejda, odnosno dominacije bijelaca nad obojenima u toj zemlji.

1993. – U glavnom gradu Somalije Mogadišu poginulo je šest, a ranjena su 43 pripadnika mirovnih snaga UN-a kada su pokušali da uhvate lidera somalijskih gerilaca Mohameda Faraha Aidida.

1994. – Pripadnici manjinskog plemena Tutsi u Ruandi probili u glavnom gradu te zemlje Kigaliju linije Vladinih snaga, uglavnom pripadnika plemena Hutu i iz centra Kigalija spasli oko 600 izbjeglica.

1999. – Međunarodna organizacija rada usvojila je sporazum o zabrani najgorih formi prisilnog rada djece, uključujući ropstvo i nasilnu regrutaciju.

2002. – Egipatski arheolozi saopštili da su blizu piramida u Gizi našli najstariji nedirnut sarkofag, star oko 4.500 godina.

2007. – Haški opštuženik nekadašnji general policije Srbije Vlastimir Đorđević uhapšen u Crnoj Gori i prebačen u Hag.

2015. – Umro je srbijanski i jugoslovenski glumac Vlastimir Đuza Stojiljković.

2018. – Premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali Prespanski sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dvije države zbog imena Makedonije. Atina i Skoplje su postigli dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Posted by on 2024-06-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login