17.08. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je američki filmski glumac Robert de Niro, jedna od najvećih svjetskih filmskih zvijezda krajem 20. vijeka, dobitnik Oskara za uloge u filmovima “Kum Dva” i “Razjareni bik”

Husein-kapetan Gradaščević

Husein-kapetan Gradaščević

1629. – Rođen Jan Sobjeski, poljski kralj, nacionalni heroj. Uspješno se borio protiv Švedske, Turske, Tatara i Kozaka. Slavljen kao spasilac Evrope, jer je 1683. oslobodio Beč od opsade i time spriječio prodor Osmanlija u srednju Evropu.

1743. – Mirom u Abou, kojim je Rusiji pripao južni deo Finske, okončan je rusko-švedski rat (1741-43).

1753. – Rođen je češki slavista Josef Dobrovsky, najznačajnija ličnost češkog narodnog preporoda, autor gramatike češkog jezika i “Udžbenika staroslavenskog jezika” (1822.), prve naučne gramatike staroslavenskih jezika.

1786. –  Rođen američki nacionalni junak i političar Davy Crockett, član Kongresa SAD-a od 1827. do 1831. i od 1833. do 1835. Poginuo je u martu 1836. braneći tvrđavu Alamo od Meksikanaca.

1834. – Umro je Husein-kapetan Gradaščević, bosanski vođa pobune protiv osmanske vlasti.

Josef Dobrovsky

Josef Dobrovsky

1887. – U dvorcu Persenbeugu u Donjoj Austriji rođen Karlo I, posljednji austrijski car (1916-1918) i ugarsko-hrvatski kralj (1916-1919), nasljednik Franza Josepha I. Nakon neuspjelih pokušaja da u toku Prvog svjetskog rata sklopi separatni mir, bio je prinuđen da se odrekne prijestola i emigrira u Švicarsku

1896. –  George Carmack otkrio zlato u pritoci rijeke Klondike u Kanadi, izazvavši jednu od najmasovnijih zlatnih groznica.

1908. – Umro je pisac, satiričar Radoje Domanović.  Uređivao je satirični list Stradija. Oštro je prikazivao vlastodršce koje je smatrao korumpiranim i brutalnim, ali i lažno rodoljublje i servilno građanstvo. Osim opore satire, pisao je i gotovo idilične pripovijetke iz seoskog života.

1943. – Savezničke snage uspostavile su, u Drugom svijetskom ratu, kontrolu na Siciliji.

1943. – Rođen je američki filmski glumac Robert de Niro, jedna od najvećih svjetskih filmskih zvijezda krajem 20. vijeka, dobitnik Oscara za uloge u filmovima “Kum Dva” i “Razjareni bik”. Ostali filmovi: “Taksista”, “Dvadeseti vijek”, “Bilo jednom u Americi”, “Lovac na jelene”, “New York, New York”, “Vrelina”, “Obožavalac”.

Robert de Niro

Robert de Niro

1945. – Vođa indonežanske borbe za nezavisnost Ahmed Sukar proglasio je nezavisnost Indonezije od Holandije i osnivanje jedinstvene Republike Indonezije. Holandija je priznala suverenitet Indonezije tek 1949., nakon četvorogodišnjeg indonežansko-holandskog rata.

1953. – Rodila se Herta Müller, njemačko-rumunska književnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine. Poznata je po svojim djelima koja vjerno opisuju težak život za vrijeme terora Nicolaea Ceausescua u Rumuniji, te progonu rumunskih Nijemca za vrijeme Staljinovog režima.

1960. – Afrička država Gabon stekla je nezavisnost od Francuske.

1962. – Čuvari Berlinskog zida ranili su 18-godišnjeg Petera Fehtera kada je pokušao da pobjegne preko Berlinskog zida i pustili ga da umre od gubitka krvi. Taj slučaj postao je simbol tragedije do koje je dovelo podizanje zida između Istočne i Zapadne Njemačke, a dvojica čuvara optuženi su u julu 1996. za ubistvo bez predumišljaja.

Arsen Dedić

Arsen Dedić

1970. – Uspješno je lansirana “Venera 7”, prvi svemirski uređaj za slanje podataka sa druge planete (Venere) na Zemlju.

1987. – Njemački ratni zločinac Rudolf Hess, zamjenik Adolfa Hitlera, izvršio je samoubistvo u 93. godini života u berlinskom zatvoru Špandau, u kome je izdržavao kaznu doživotne robije, na koju je osuđen u Nirnberškom procesu 1946.

1999. – U najtežoj prirodnoj katastrofi u historiji Turske, u zemljotresu sa epicentrom kod grada Izmit, 150 kilometara zapadno od Istanbula, poginulo je više od 30.000 ljudi.

2005. – Umro je bolivijski fotograf Fredy Alborta koji je 1967. snimio čuvenu fotografiju ubijenog legendarnog gerilskog vođe Che Guevare.

Rudolf Hess

Rudolf Hess

2008 – Američki plivač Michael Fred Phelps osvojio je osmu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, postavivši tako novi rekord po broju zlata na jednim Igrama. Dotadašnji rekorder bio je plivač Mark Spitza sa sedam zlatnih medalja sa olimpijade u Minhenu 1972.

2015. – Umro je Arsen Dedić, hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač više desetaka šansona te pobjednik mnogih muzičkih festivala. Napisao je, skladao i izveo brojne dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao brojne poštovaoce. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj, a uz muziku, objavio je više zbirki lirike.

Posted by on 2017-08-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login