17. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Hagu. Sudije iz 11 zemalja položile zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nürnberga i Tokija koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

Viktorijini vodopadi
Viktorijini vodopadi

9. – Rođen je rimski car Vespazijan.

1796. – Napoleonski ratovi: bitka kod Arcole – francuske snage potukle Austijance u Italiji.

1800. – Kongres SAD-a se sastao prvi put u novoj prijestonici Washingtonu, a američki predsjednik John Adams, Jr. je postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bijela kuća.

1820. – Kapetan Nathaniel Palmer postaje prvim Amerikancem koji je vidio Antarktiku (po njemu je nazvan Palmerov poluotok).

1855. – Škotski istraživač David Livingstone otkrio je vodopade na rijeci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi.

Robert Owen
Robert Owen

1858. – Umro je Robert Owen, britanski društveni reformator, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je sve bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi. Njega i njegove pristalice savremenici su nazivali “socijalistima”, čime je taj izraz ušao u upotrebu. Prve uzorne zajednice je stvorio u New Lanarku u Škotskoj i u tim kooperativama proizvođača i potrošača je ukinuo rad djece, ustanovio bolesničke blagajne, skratio radno vrijeme, povećao nadnice, osnovao čitaonice. Da bi dokazao ostvarljivost reformi, otišao je u SAD, gdje je 1825. osnovao komunu “Nova harmonija”. Kad je eksperiment propao, vratio se u Englesku, gdje je stvorio Veliki nacionalni strukovni savez (sindikat) i osnovao banku za razmjenu dobara, na osnovi količine uloženog rada u izradu razmjenjivanih proizvoda, bez upotrebe novca. Djela: “Novi pogled na društvo”, “Skica racionalnog sistema društva”, “Knjiga o novom svjetskom moralu”.

1869. – Svečana ceremonija u Egiptu povodom otvaranja Sueskog kanala, koji povezuje Sredozemno s Crvenim morem.

1913. – Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal.

Šamac — Sarajevo
Šamac — Sarajevo

1917. – Umro je francuski kipar Auguste Rodin, jedan od najvećih umjetnika s kraja 19. i početka 20. vijeka. Njegovo djelo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo.

1922. – Mehmed VI, bivši otomanski sultan, odlazi u egzil u Italiju.

1938. – Umro je hrvatski političar Ante Trumbić, koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsjednik Jugoslovenskog odbora od osnivanja 1915. do njegovog raspuštanja u decembru 1918, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1942. – Rođen je američki filmski reditelj Martin Scorsese.

1947. – Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac — Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji
učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1954. –  Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

1964. – Kao simbol otpora bespravlju i teroru, proglašen međunarodni dan studenata, kao znak sjećanja na prve žrtve nacističkog terora 1939. u češko-moravskom protektoratu.

Juan Perón
Juan Perón

1970. – Douglas Engelbart patentira prvi kompjuterski miš.

1970. – Program Luna: Sovjetski savez spušta letjelicu Lunohod 1 na Mare Imbrium (More Kiša) na Mjesecu. To je bio prvi robot na daljinsko upravljanje koji je spušten na neko drugo svemirsko tijelo, a spustila ga je letjelica Luna 17.

1972. – Bivši predsjednik Argentine Juan Peron vratio se u zemlju poslije 17 godina izgnanstva.

1973. – Studentska ponuda protiv vojne hunte u Atini, Grčka.

1974. – Prvi parlamentarni izbori u Grčkoj poslije više od deset godina i sedmogodišnje vojne diktature okončani uvjerljivom pobjedom Nove demokratije Konstantina Karamanlisa.

1977. – Predsjednik Egipta Anvar el Sadat prihvatio poziv da posjeti Izrael, ignorišući nezadovoljstvo arapskih zemalja i sopstvene vlade.

1988. – Smjenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaqusha Jasharija i Azema Vllasija izazvalo je masovne demonstarcije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

1989. – Demonstracije u Pragu u znak sjećanja na dan kada su Nijemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povrijeđena.

Haag, tribunal, Sud
Tribunal u Haagu

1993. – Počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Hagu. Sudije iz 11 zemalja položile zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nürnberga i Tokija koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

2001. –  Na Kosovu održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u tu pokrajinu u junu 1999. Ubjedljivu pobjedu odnio je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, osvojivši 45,6 posto glasova. Srpska koalicija Povratak osvojila je 11,34 posto glasova.

2003. –  Srbija vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. odnijete iz dijelova Hrvatske tokom pobune.

2003. – Poznati glumac i republikanski kandidat Arnold Schwarzenegger postao je guverner Kalifornije.

2005. – Na svečanosti u Daytonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Richardu Holbrookeu uručena je Daytonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u BiH.

Posted by on 2019-11-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login