17. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Hagu. Sudije iz 11 zemalja položile zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nürnberga i Tokija koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

9. – Rođen je rimski car Vespazijan.

1796. – Napoleonski ratovi: bitka kod Arcole – francuske snage potukle Austijance u Italiji.

1800. – Kongres SAD-a se sastao prvi put u novoj prijestonici Washingtonu, a američki predsjednik John Adams, Jr. je postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bijela kuća.

1820. – Kapetan Nathaniel Palmer postaje prvim Amerikancem koji je vidio Antarktiku (po njemu je nazvan Palmerov poluotok).

1855. – Škotski istraživač David Livingstone otkrio je vodopade na rijeci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi.

1858. – Umro je Robert Owen, britanski društveni reformator, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je sve bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi. Njega i njegove pristalice savremenici su nazivali “socijalistima”, čime je taj izraz ušao u upotrebu. Prve uzorne zajednice je stvorio u New Lanarku u Škotskoj i u tim kooperativama proizvođača i potrošača je ukinuo rad djece, ustanovio bolesničke blagajne, skratio radno vrijeme, povećao nadnice, osnovao čitaonice. Da bi dokazao ostvarljivost reformi, otišao je u SAD, gdje je 1825. osnovao komunu “Nova harmonija”. Kad je eksperiment propao, vratio se u Englesku, gdje je stvorio Veliki nacionalni strukovni savez (sindikat) i osnovao banku za razmjenu dobara, na osnovi količine uloženog rada u izradu razmjenjivanih proizvoda, bez upotrebe novca. Djela: “Novi pogled na društvo”, “Skica racionalnog sistema društva”, “Knjiga o novom svjetskom moralu”.

1869. – Svečana ceremonija u Egiptu povodom otvaranja Sueskog kanala, koji povezuje Sredozemno s Crvenim morem.

1913. – Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal.

1917. – Umro je francuski kipar Auguste Rodin, jedan od najvećih umjetnika s kraja 19. i početka 20. vijeka. Njegovo djelo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo.

1922. – Mehmed VI, bivši otomanski sultan, odlazi u egzil u Italiju.

1938. – Umro je hrvatski političar Ante Trumbić, koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsjednik Jugoslovenskog odbora od osnivanja 1915. do njegovog raspuštanja u decembru 1918, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1942. – Rođen je američki filmski reditelj Martin Scorsese.

1947. – Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac — Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji
učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1954. –  Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

1964. – Kao simbol otpora bespravlju i teroru, proglašen međunarodni dan studenata, kao znak sjećanja na prve žrtve nacističkog terora 1939. u češko-moravskom protektoratu.

1970. – Douglas Engelbart patentira prvi kompjuterski miš.

1970. – Program Luna: Sovjetski savez spušta letjelicu Lunohod 1 na Mare Imbrium (More Kiša) na Mjesecu. To je bio prvi robot na daljinsko upravljanje koji je spušten na neko drugo svemirsko tijelo, a spustila ga je letjelica Luna 17.

1972. – Bivši predsjednik Argentine Juan Peron vratio se u zemlju poslije 17 godina izgnanstva.

1973. – Studentska ponuda protiv vojne hunte u Atini, Grčka.

1974. – Prvi parlamentarni izbori u Grčkoj poslije više od deset godina i sedmogodišnje vojne diktature okončani uvjerljivom pobjedom Nove demokratije Konstantina Karamanlisa.

1977. – Predsjednik Egipta Anvar el Sadat prihvatio poziv da posjeti Izrael, ignorišući nezadovoljstvo arapskih zemalja i sopstvene vlade.

1988. – Smjenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kaqusha Jasharija i Azema Vllasija izazvalo je masovne demonstarcije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

1989. – Demonstracije u Pragu u znak sjećanja na dan kada su Nijemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povrijeđena.

1993. – Počeo raditi Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji sa sjedištem u Hagu. Sudije iz 11 zemalja položile zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN-a za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nürnberga i Tokija koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

2001. –  Na Kosovu održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u tu pokrajinu u junu 1999. Ubjedljivu pobjedu odnio je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, osvojivši 45,6 posto glasova. Srpska koalicija Povratak osvojila je 11,34 posto glasova.

2003. –  Srbija vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. odnijete iz dijelova Hrvatske tokom pobune.

2003. – Poznati glumac i republikanski kandidat Arnold Schwarzenegger postao je guverner Kalifornije.

2005. – Na svečanosti u Daytonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Richardu Holbrookeu uručena je Daytonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u BiH.

Posted by on 2023-11-17. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login