18.07. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je južnoafrički političar i državnik Nelson Mandela. Nijemci u Drugom svjetskom ratu potisnuli partizanske snage na planini Kozari. Osnovani Ujedinjeni Arapski Emirati.

Rim, požar

Rim, požar

64.- Veliki antički grad Rim iznenada se našao u plamenu. Vatrena stihija trajala je šest dana i sedam noći i potpuno uništila devet od 14 gradskih četvrti.

1374. – Umro je italijanski pjesnik Francesco Petrarca.

1536. – Engleski Parlament donio odluku o nepriznavanju papinske vlasti u Engleskoj.

1610. – Umro je italijanski slikar Michelangelo Merisi da Caravaggio. Služio se kontrastima jarkog svjetla i dubokih sjenki. Znatno je uticao na francusko i holandsko slikarstvo 17. vijeka.

1817. – Umrla je britanska književnica Jane Austen. Zapleti njenih romana – protkanih humorom i blagom ironijom – jednostavni su i izviru iz psihologije likova običnih ljudskih odnosa, a dijalog je veoma vješto vođen. Djela: romani “Razbor i osjećanje”, “Gordost i predrasuda”, “Mensfildski park”, “Ema”, “Nortagentska opatija”, “Nagovaranje”.

Michelangelo Merisi da Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio

1870. – Prvi vatikanski koncil proglasio dogmu o papinoj nepogrješivosti (infalibilitet) o pitanju vjere i morala svih vjernika.

1872. – Umro meksički državnik i nacionalni heroj Benito Pablo Juárez. Kao predsjednik Meksika (tri puta – 1858, 1867, 1871) odvojio je Crkvu od države i proveo niz reformi kojima je smanjio moć Crkve i vojske.

1918. – Rođen je južnoafrički političar i državnik Nelson Mandela, lider Afričkog nacionalnog kongresa i borac protiv aparthejda. Nakon 28 godina provedenih u zatvoru, postao je 1994. prvi crnac predsjednik Južne Afrike.

1921. – Rođen američki astronaut John Glenn, prvi Amerikanac koji je 1962. obletio Zemlju u kosmičkom brodu Mercury-Atlas 6.

1925. – Budući nacistički lider Njemačke Adolf Hitler objavio prvi tom svog manifesta “Mein Kampf”.

1936. – Vojnom pobunom u Melili u španskom Maroku protiv vlade Narodnog fronta, počeo građanski rat u Španiji.

1937. – Rođen je američki pisac i novinar Hunter S. Thompson.

Kozara

Kozara

1942. – Nijemci u Drugom svjetskom ratu, uz pomoć domobrana, nakon više od mjesec borbi potisnuli partizanske snage na planini Kozari, u sjeverozapadnoj Bosni. Spaljena su sela, a oko 50.000 ljudi odvedeno je u logore.

1942. – SAD u Drugom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

1971. – Šest emirata u Perzijskom zaljevu – Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Um-al-Qaiwain i Fujairah – sklopilo sporazum o osnivanju federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Sporazum je stupio na snagu u decembru 1971. godine, a u februaru 1972. godine federaciji se prikljucio i emirat Ras al-Khaimah.

1980. – Indija lansirala svoj prvi satelit “Rohini 1”.

UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati

UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati

1991. – Predsjedništvo SFRJ objavilo odluku o povlačenju Jugoslovenske narodne armije iz Slovenije.

1992. – Ratni brodovi NATO-a uplovili u Jadransko more radi kontrole provođenja sankcija UN-a protiv SR Jugoslavije, u prvoj takvoj operaciji u Evropi od Drugog svjetskog rata.

2002. – Švicarska vlada podnijela službeni zahtjev za prijem u UN. Taj korak će dovesti do gubitka neutralnosti te zemlje, koja neutralnost uživa vec 200 godina.

2003. – Britanska policija pronašla je tijelo naučnika Davida Kelleyja, stručnjaka za naoružanje, koji je bio glavni izvor britanskog BBC-a za tvrdnju o navodnom vladinom falsifikovanju podataka o iračkom oružju za masovno uništenje.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

2005. – Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek, zvani Legija, i još trojica pripadnika JSO-a osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića.

2017. – Separatisti na istoku Ukrajine proglasili “novu državu” Malorossiya, odnosno Mala Rusija na istoku ove zemlje sa glavnim gradom Donjeck. Zvanični Kijev zaprijetio je da će silom vratiti “odmetnute” teritorije.

Posted by on 2018-07-18. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login