18.09. – Dogodilo se na današnji dan – Dan kada su nas napustili Jimi Hendrix i Margita Stefanović – Magi

Cristoforo Colombo

Cristoforo Colombo

53. – Rođen je Trajan, rimski car.

1502. – Španski moreplovac italijanskog porijekla Cristoforo Colombo stigao je u Kostariku, na četvrtom i posljednjem putovanju u Novi svijet.

1709. – Rođen je engleski pisac i leksikograf Samuel Johnson, autor prvog modernog rječnika engleskog jezika, A Dictionary of the English Language, objavljenog 1755., potom temelja engleske književnosti više od jednog vijeka.

1739. – Potpisivanjem Beogradskog mira okončan je rat Austrije i Osmanskog carstva, koji je počeo 1736. Austrija je potisnuta sa Balkana, Turska se vratila na Dunav i Savu. Srbija je ponovo postala dio Otomanskog carstva, a Austrija je prisiljena da Turcima vrati i Malu Vlašku i dijelove Bosne, dobijene Požarevačkim mirom 1718. godine.

Čile, rat za nezavisnost

Čile, rat za nezavisnost

1810. – U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O’Iginsa, kasnije predsjednika Čilea.

1819. – Rođen je francuski fizičar Jean Foucault. Ogledom s klatnom dokazao je rotaciju Zemlje. Izumio je žiroskop, usavršio teleskop i otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama.

1822. – Francuski egiptolog, Jean-François Champollion dešifrovao je egipatsko pismo, hijeroglife.

1851. – Izašao prvi broj američkog dnevnika New York Times.

1888. – Rođen je Hamdija Kreševljaković, bosanskohercegovački historičar i pisac.

Jean-François Champollion

Jean-François Champollion

1905. – Rođena je švedska filmska glumica Greta Lovisa Gustafsson, poznata kao Greta Garbo, jedna od najvećih glumica na filmu. Svjetsku slavu stekla je u Holivudu, a povukla se na vrhuncu karijere.

1919. – Holandija je dala ženama pravo glasa.

1931. – Japan je počeo napad na sjeveroistočnu Kinu, Mandžuriju. 3. marta 1932. proglašena je nezavisnost Mandžurije, na čelu sa svrgnutim kineskim carem Pu Jiem.

1934. – SSSR je pristupio Ligi naroda.

1944. – Oklopne jedinice SAD-a, pod komandom generala Georgea Pattona, poslije teških borbi zauzele su, u Drugom svjetskom ratu, luku Brest, značajno vojno-pomorsko uporište u sjeverozapadnoj Francuskoj.

1947. – Osnovana je tajna služba SAD-a CIA.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

1964. – Umro irski pisac Sean O’Casey, samouk, čije se drame odlikuju sočnim dijalogom, živim koloritom i likovima, mješavinom tragičnog i komičnog. U mladosti je bio fizički radnik i komunista, organizator irske Građanske armije i borac za slobodu Irske. Djela: “Junona i paun”, “Sjenka tobdžija”, “Katlina sluša”, “Plug i zvijezde”, “Prokletstva i blagoslovi”, “Crvene ruže za mene”, “Doboši oca Neda”, “Biskupove logorske vatre”.

1970. – Američki muzičar, najčuveniji rock gitarista 20. vijeka, Jimi Hendrix, umro je u 27. godini. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge muzičko stilove. Učio je svirati nadahnut muzičarima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry.  Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom.

1973. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija aklamacijom je primila u članstvo Istočnu i Zapadnu Njemačku. U članstvo Ujedinjenih nacija primljeni su i Bahami.

Škotska

Škotska

1981. – U Francuskoj je ukinuta smrtna kazna.

1988. – Tokom antivladinih demonstracija u kojima je ubijeno na hiljade ljudi vojna hunta oborila je vladu predsjednika Burme Maunga Maunga.

1989. – Vlada Indije odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kraja godine povuče trupe iz Šri Lanke.

2000. – BiH je na konferenciji o djeci ugroženoj ratom u kanadskom gradu Vinipegu ratifikovala Konvenciju i potpisala protokole o pravima djeteta.

2001. –  Okružni sud u Beogradu saopštio je da je iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda iskopano najmanje 269 tijela za koja se sumnja da su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca ubijenih i poginulih za vrijeme rata na Kosovu 1999.

2002. – Umrla je Margita Stefanović – Magi, članica grupe Ekatarina Velika.

Margita Stefanović - Magi

Margita Stefanović – Magi

2003. – BiH je u Berlinu i formalno pristupila Bolonjskom procesu, koji podrazumijeva cjelokupnu reformu visokog obrazovanja.

2005. – Poslije 30 godina sukoba u Afganistanu održani prvi parlamentarni i pokrajinski izbori od 1969. godine.

2007. – Umrla je Ljiljana Molnar-Talajić, bosanska operna diva.

2008. – U arhivi gradske biblioteke u francuskom gradu Nantu otkrivena muzička partitura koju je napisao Wolfgang Amadeus Mozart.

2014. – Građani Škotske na referendumu glasali protiv otcjepljenja od Velike Britanije. Zvanični rezultati pokazali da je 55,3 posto Škota glasalo za ostanak u okviru Velike Britanije, a 44,7 posto glasalo protiv.

 

Posted by on 2017-09-18. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login