18.09. – Dogodilo se na današnji dan – Dan kada su nas napustili Jimi Hendrix i Margita Stefanović – Magi. Jean-François Champollion dešifrovao je egipatsko pismo – hijeroglife. U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti. Građani Škotske na referendumu glasali protiv otcjepljenja od Velike Britanije.

Cristoforo Colombo
Cristoforo Colombo

53. – Rođen je Trajan, rimski car.

1502. – Španski moreplovac italijanskog porijekla Cristoforo Colombo stigao je u Kostariku, na četvrtom i posljednjem putovanju u Novi svijet.

1709. – Rođen je engleski pisac i leksikograf Samuel Johnson, autor prvog modernog rječnika engleskog jezika, A Dictionary of the English Language, objavljenog 1755., potom temelja engleske književnosti više od jednog vijeka.

1739. – Potpisivanjem Beogradskog mira okončan je rat Austrije i Osmanskog carstva, koji je počeo 1736. Austrija je potisnuta sa Balkana, Turska se vratila na Dunav i Savu. Srbija je ponovo postala dio Otomanskog carstva, a Austrija je prisiljena da Turcima vrati i Malu Vlašku i dijelove Bosne, dobijene Požarevačkim mirom 1718. godine.

Čile, rat za nezavisnost
Čile, rat za nezavisnost

1810. – U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O’Iginsa, kasnije predsjednika Čilea.

1819. – Rođen je francuski fizičar Jean Foucault. Ogledom s klatnom dokazao je rotaciju Zemlje. Izumio je žiroskop, usavršio teleskop i otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama.

1822. – Francuski egiptolog, Jean-François Champollion dešifrovao je egipatsko pismo, hijeroglife.

1851. – Izašao prvi broj američkog dnevnika New York Times.

1888. – Rođen je Hamdija Kreševljaković, bosanskohercegovački historičar i pisac. Objavio je više od 350 radova iz oblasti historije, kulture, civilizacije, baštine BiH. Jedan je od utemeljitelja savremenog pristupa u proučavanju historije BiH

Jean-François Champollion
Jean-François Champollion

1905. – Rođena je švedska filmska glumica Greta Lovisa Gustafsson, poznata kao Greta Garbo, jedna od najvećih glumica na filmu. Svjetsku slavu stekla je u Holivudu, a povukla se na vrhuncu karijere.

1919. – Holandija je dala ženama pravo glasa.

1931. – Japan je počeo napad na sjeveroistočnu Kinu, Mandžuriju. 3. marta 1932. proglašena je nezavisnost Mandžurije, na čelu sa svrgnutim kineskim carem Pu Jiem.

1934. – SSSR je pristupio Ligi naroda.

1942. – U Zagrebu umro Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i historičar. Pisao je o prahistorijskim, rimskim i srednjovjekovnim nalazima, o turskim ispravama, stećcima, rimskom i srednjovjekovnom novcu, bosančici.

1944. – Oklopne jedinice SAD-a, pod komandom generala Georgea Pattona, poslije teških borbi zauzele su, u Drugom svjetskom ratu, luku Brest, značajno vojno-pomorsko uporište u sjeverozapadnoj Francuskoj.

1947. – Osnovana je tajna služba SAD-a CIA.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix

1964. – Umro irski pisac Sean O’Casey, samouk, čije se drame odlikuju sočnim dijalogom, živim koloritom i likovima, mješavinom tragičnog i komičnog. U mladosti je bio fizički radnik i komunista, organizator irske Građanske armije i borac za slobodu Irske. Djela: “Junona i paun”, “Sjenka tobdžija”, “Katlina sluša”, “Plug i zvijezde”, “Prokletstva i blagoslovi”, “Crvene ruže za mene”, “Doboši oca Neda”, “Biskupove logorske vatre”.

1970. – Američki muzičar, najčuveniji rock gitarista 20. vijeka, Jimi Hendrix, umro je u 27. godini. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge muzičko stilove. Učio je svirati nadahnut muzičarima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry.  Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom.

1973. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija aklamacijom je primila u članstvo Istočnu i Zapadnu Njemačku. U članstvo Ujedinjenih nacija primljeni su i Bahami.

Škotska
Škotska

1981. – U Francuskoj je ukinuta smrtna kazna.

1982. – U masakru koji je, uz podršku izraelske vojske, počinila libanska kršćanska milicija u palestinskim izbjegličkim logorima Sabra i Shatila u Bejrutu ubijeno je najmanje 800 ljudi. To je bila odmazda za atentat izvršen četiri dana ranije, u kojem je ubijen predsjednik Libana Bashir Gemayel.

1988. – Tokom antivladinih demonstracija u kojima je ubijeno na hiljade ljudi vojna hunta oborila je vladu predsjednika Burme Maunga Maunga.

1989. – Vlada Indije odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kraja godine povuče trupe iz Šri Lanke.

2000. – BiH je na konferenciji o djeci ugroženoj ratom u kanadskom gradu Vinipegu ratifikovala Konvenciju i potpisala protokole o pravima djeteta.

2001. –  Okružni sud u Beogradu saopštio je da je iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda iskopano najmanje 269 tijela za koja se sumnja da su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca ubijenih i poginulih za vrijeme rata na Kosovu 1999.

2002. – Umrla je Margita Stefanović – Magi, članica grupe Ekatarina Velika.

Margita Stefanović - Magi
Margita Stefanović – Magi

2003. – BiH je u Berlinu i formalno pristupila Bolonjskom procesu, koji podrazumijeva cjelokupnu reformu visokog obrazovanja.

2005. – Poslije 30 godina sukoba u Afganistanu održani prvi parlamentarni i pokrajinski izbori od 1969. godine.

2007. – Umrla je Ljiljana Molnar-Talajić, bosanska operna diva.

2008. – U arhivi gradske biblioteke u francuskom gradu Nantu otkrivena muzička partitura koju je napisao Wolfgang Amadeus Mozart.

2014. – Građani Škotske na referendumu glasali protiv otcjepljenja od Velike Britanije. Zvanični rezultati pokazali da je 55,3 posto Škota glasalo za ostanak u okviru Velike Britanije, a 44,7 posto glasalo protiv.

2018. – Ruski vojni avion Iljušin-20 sa 15 ruskih vojnika srušio se kod grada Latakije u Siriji. On je oboren projektilom S-200 sirijskog PVO-a koji je gađao izraelski avion F-16 koji je manevrisao blizu ruskog aviona.

Posted by on 2020-09-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login