18. 8. – Dogodilo se na današnji dan – Na početku Španskog građanskog rata Frankovi fašisti strijeljali Federica Garcíju Lorcu, istaknutog književnika i pjesnika. U Splitu rođen pjesnik i književnik Marko Marulić. Umro francuski pisac Honoré de Balzac

Franz Joseph I
Franz Joseph I

1450. –  U Splitu rođen Marko Marulić, hrvatski pjesnik i književnik, otac hrvatske književnosti.  Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje posebnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom te sposobnošću prilagožavanja raznovrsnoj čitalačkoj publici.

1201. – Osnovan je latvijski glavni grad Riga. Danas je Riga najveći grad u baltičkim državama i ima status glavnog kulturnog, obrazovnog, političkog, financijskog, komercijalnog i industrijskog centar Baltika.

1812. – Napoleon Bonaparta je u bici kod Smolenska porazio rusku vojsku i nastavio da napreduje prema Moskvi.

1830. – Rođen Franz Joseph I, austrijski car od 1848, a car Austro-Ugarske monarhije od 1867. do smrti u septembru 1916. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca, nadvojvodu Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914, iskoristio je kao povod da objavi rat Srbiji, čime je počeo Prvi svjetski rat.

Honoré de Balzac
Honoré de Balzac

1850. – Umro francuski pisac Honoré de Balzac, čije se djelo “Ljudska komedija”, sastavljeno od oko 100 romana, smatra svojevrsnim dokumentom francuskog društva u prelomnim godinama njegove historije.

1868. – Francuski astronom Pierre Jules César Janssen otkrio je helij, kada je tokom potpune pomrčine Sunca spektografskim isptivanjem kromosfere, gdje ga ima u velikim količinama, otkrio posebnu emisijsku liniju

1870. – U najvećoj bici u Francusko-pruskom ratu Prusi su kod Gravelotte pobijedili Francuze i nanijeli im teške gubitke – više od 30.000 poginulih.

1872. – Umro pisac Petar Preradović, uz Vraza i Mažuranića najveći pjesnik ilirskog pokreta u Hrvatskoj.

1877. –  Asaph Hall otkrio je Marsov mjesec Fobos (“strah”).

1896. –  Francuska je okupirala Madagaskar i proglasila ga kolonijom. Madagaskar je nezavisnost stekao 1960.

Roman Polanski
Roman Polanski

1933. – Rođen filmski režiser poljskog porijekla Roman Polanski, dobitnik Oscara za film “Kineska četvrt”. Proslavio se filmom “Nož u vodi”, poslije čega je otišao iz Poljske u SAD i postao jedan od najpoznatijih režisera.

1941. – U Drugom svjetskom ratu u njemački koncentracioni logor Buhenvald dovedena je prva grupa jugoslovenskih zarobljenika. U toku rata kroz logor su prošla 3.872 Jugoslovena, od kojih je 607 dočekalo oslobođenje. Logor – u kojem su nacisti od 1937. do 1945. ubili 56.000 ljudi iz 18 evropskih zemalja – oslobodili su sami logoraši u aprilu 1945.

1936. – Na početku Španskog građanskog rata, u selu Viznar kod Granade, Frankovi fašisti strijeljali Federica Garcíju Lorcu, istaknutog književnika i pjesnika.

Federico García Lorca
Federico García Lorca

1914. – Njemačka je objavila rat Rusiji; predsjednik SAD Woodrow Wilson je proklamovao neutralnost SAD u Prvom svjetskom ratu.

1948. – U Beogradu potpisana Dunavska konvencija kojom je dogovoreno da u upravljanju Dunavom i njegovom plovidbom učestvuju samo priobalne zemlje. Osnovana je i Dunavska komisija sa sjedištem u Budimpešti.

1954. – James Wilkins je kao prvi crnac u američkoj historiji učestvovao u zasjedanju vlade SAD-a. Sjednici je prisustvovao kao pomoćnik ministra rada, jer su ministar i njegov zamjenik bili odsutni.

1960. – U Illinoisu u SAD-u plasirana na tržište prva pilula za kontracepciju enovid 10.

1971. – Australija i Novi Zeland odlučile povući svoje snage iz Vijetnama.

1990. – Jugoslavija je treći put postala svjetski prvak u košarci na 11. svjetskom šampionatu u Argentini. Prvi put je osvojila titulu 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.

Brazil, Amazon
Brazil, Amazon

2000. – Indijansko pleme za koje se vjerovalo da je nestalo prije 80 godina, locirano je u džunglama amazonske države Akre u Brazilu.

2005. -Umro najbogatiji čovjek Čilea i rudarski magnat Androniko Lukšić.

Posted by on 2022-08-18. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login