18. Sarajevo Film Festival: Brojne zvijezde na crvenom tepihu

Sarajevo Film FestivalProjekcijom filma „Djeca“ bh. redateljice Aide Begić, u petak uvečer u Sarajevu je otvoren 18. Sarajevo Film Festival. Ekipu filma „Djeca“ na crvenom tepihu publika je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Bh. redateljica Aida Begić već je ranije izjavljivala kako joj je velika želja da jednoga dana upravo njen film otvori Sarajevo Film Festival. Ta želja večeras joj se i ostvarila:

„ Ovo je za nas najvažnija premijera. Mislim da je najuzbudljivije i najosjetljivije pokazati film pred domaćom publikom. Očekujem da ovaj film barem djelomično ukaže na stanje u kojem danas žive djeca u BiH“, kazala je Begić.

Glavna glumica u filmu dvadesettrogodišnja studentica Akademije scenskih umjetnosti u Banjaluci Marija Pikić o svojoj ulozi je kazala:

„ Ja sam jako zadovoljna ulogom. Mislim da je urađen dobar posao, zato jer je vođen od strane profesionalaca sa kompromisima i dobrim savjetima.“

Na svečanoj ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koju je vodila bh. glumica Vanesa Glođo, istaknuto je da kada je 1995. godine održan prvi Sarajevo Film Festival, nije se moglo ni zamisliti da će postati jedan od najvećih festivala ove regije.

Na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u petak je prodefilirao velik broj osoba iz javnog i političkog života BiH i regije. Nekadašnja izvršna direktorica, danas suradnica festivala, Emina Ganić, kazala je kako je jako uzbuđena jer festival slavi 18.rođendan.

„Izašli smo iz adoloscencije. Zamisli kako smo bili dobri do sada, a kakvi ćemo tek biti“, kazala je Ganić.

Bosanskohercegovčaka glumica Zana Marjanović istakla je kako ovogodišnji festival doživljava isključivo u znaku Aide Begić.

„Tu sam da pogledam Aidin film. Jako sam uzbuđena. Prije nekoliko godina nas smo dvije osvojile Cannes“, kazala je Zana Marjanović.

Na crvenom tepihu se pojavio i velik broj glumačkih zvijezda iz regije, kao što su Doris Pinčić i Ornela Vištica, zvijezde popularne tv.serije „Larin izbor, te poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić-Vejzović u društvu supruga Enesa Vejzovića. Zajedno na festivalskom trgu pojavili su se zagrebački i sarajevski gradonačelnci Milan Bandić i Alija Behmen.

rse / bih-x.info

Posted by on 2012-07-07. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login