18. Zelenkovac Jazz Festival

18. Zelenkovac Jazz Festival

18. Zelenkovac Jazz Festival

18. Zelenkovac Jazz Festival održaće se od 26. do 29. jula na Zelenkovcu, kod Mrkonjić Grada.

“Poštovani prijatelji prirode i društva, geografije i istorije, Ekološki pokret “Zelenkovac” vas poziva na 18. Zelenkovac Jazz Festival.

Znači ove godine smo punoljetni, a ta jedna vrsta odgovornosti koju nosi punoljetnost odraziće se i u programu koji polako a sigurno dogovaramo za vas, poštovani ljubitelji prirode i dobre muzike. Za broj 18 se i kaže da je simbol inicijative, broj ohrabrenja i prosperiteta. Ohrabreni prošlogodišnjim festivalom, idemo dalje sa još boljim i zanimljivijim programom koji pripremamo za vas.

Četvrtak, 26. 7.

JAYUS JAZZ (fusion, Srbija)
KUHN FU (fusion, Holandija)
DIVJE JEZERO (fusion, Slovenija)

Bend Jayus Jazz nastao je 2013. godine kao trio u sastavu: Zlatko Ilić (bubnjevi), Lazar Petrović (gitara) i Čedomir Ilić (bas gitara). U početku, trio je inspiraciju pronalazio u jazz temama i fank standardima, ali su se ubzo javile originalne ideje koje su vremenom izrasle u autorske instrumentalne kompozicije. Muzika je u osnovi fuzija roka, fanka i džeza šarolikih aranžmana i melodičnih tema, ali uz energične ritmove i raznovrsne efekte na gitari i basu. Pored brojnih nastupa u klubovima širom zemlje, tokom 2016. i 2017. godine bend je nastupao i na festivalima Nišville, Jazz in Albania, Petrovac Jazz Fest.

Bend “Kuhn Fu” je multikulturalni kvartet koji svira glazbu na granici etnojazzrock fuzije sa elementima bluza, psihodelije i free jazz-a. Osnova pulsirajuće muzike Kuhn Fu pažljivo je izgrađena sa jakim gruvom i velikim dinamičnim rasponom melodija. Njihova intenzivna muzika također se temelji na rock i jazz avangardi. Bend želi da obiđe svijet svirajući, tako da su veoma često na turnejama. Donedavno je u ovom bendu bubnjeve svirao Lav Kovač, sin Borisa Kovača.

Divje Jezero čine petorica momaka iz živopisnog planinskog gradića Idrija u Sloveniji. Oni su se okupili 2008. godine sa eksplicitnom idejom da sviraju autorsku muziku koja kombinuje njihove omiljene stilove i žanrove. 2009. godine snimili su demo album u formaciji kvarteta, a kasnije se njihovom polifoničnom zvuku pridružio i saksofonista, pa objavili svoj debi album “Mestni vrvež” (2015). Prošle godine su izdali i svoj drugi album “Pobeg iz blodnjaka”, koji promovišu nizom koncerata, uglavnom u Sloveniji i Hrvatskoj. Muzika Divjeg Jezera je u potpunosti instrumentalna sa elegantnom kombinacijom utjecaja jazz-a, klasičnog progresiv roka iz ’70-tih, fuzije i bluza, začinjujući sve prstohvatom balkanske senzualnosti i duše. Među nekim od njihovih najvećih inspiracija su imena poput Pink Floyd, Dream Theater, Yes, Rush, Billy Cobham, Bill Evans, Dixie Dregs, Chick Corea, kao i predstavnici snažne slovenske progresivne scene iz 1970-ih i 80-ih godina kao što je Predmestje, Izvir i Sončna Pot.

Petak, 27. 7.

IVAN KAPEC TRIO (Hrvatska)
CEDRIC HANRIOT TRIO (Francuska)
JAZZ APSTRAKCIJA (Banjaluka)

Gitarist i kompozitor Ivan Kapec aktivno se bavi jazzom i elektronskom muzikom od ’90-ih. Svirao je u brojnim jazz ansamblima (Ten Directions, Mirokado Orchestra Quartet Groovie, Mediterranean Trio, etc..), a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne skupine “Trianguli Zona” s kojom nastupa na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2009. vodi space jazz bend Capisconne Electro Unity, a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”. Njegove kompozicije, među ostalima, izvodili su Big Band HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. Ivan je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, Češkoj, Turskoj i Italiji.

Iz Kragujevca nam stižu Popečitelji sa stav koji svira „fusion funk“. Grupu Popečitelji su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1994. godine u Prištini. Tadašnji petočlani sastav je imao nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući bučnu mješavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…) . 1999.godine, po završetku bombardovanja, napustivši Prištinu, grad u kome se grupa već etablirala, Furunovići se sele u Kragujevac, koji tada postaje životna i stvaralačka baza ovog benda i gdje Popečitelji nastavljaju sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila. Poslije jednog od koncerata u Beogradu 2003, dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja – “Ko radi?”, u studiju Music Factory u Košutnjaku, pod Kojinim producentskim vođstvom. Ploča, izdata na etiketi Mojo beat 2004. godine, predstavlja briljantnu kombinaciju slobodnog, sirovog folk-fank roka i aranžmanski svedene, moderne produkcije, uz primese trans i dram en bejs elemenata. Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte samo potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti Džejmsa Brauna (2003), kao i bendu NoMeansNo (2005). Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regionu, Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj (Varšava, Ćehanov, Vengoževo), Italiji (Milano, Rim), Francuskoj (Tuluz, Albi), Austriji (Beč) i Belgiji (Gent).

The Cyclist Conspiracy
(Anti) world orkestar The Cyclist Conspiracy je muzička ispostava Male braće za Misterije poslednjeg doba. Svojevremeno začet kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa“, danas je dugosvirajuća trupa sastavljena od desetak muških i ženskih duša. Iako u sebi spaja muzičke utjecaje iz najrazličitijih dijelova svijeta, orkestar se trudi da izbjegne površni, novodobni eklekticizam i da svu svoju kreativnu energiju usmjeri ka sintezi pretpostavljenih elemenata. Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili turcke rock, Bliski ili Daleki iistok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za svetlošću ovog svijeta. Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvijek potraga za srcem jedine prave svjetlosti – Agape.

Nedjelja, 29. 7.

BABILONCI (Zagreb)
VIBRA (Banjaluka)
KAJTEZ AND THE GANG (Banjaluka)

Kajtez and The Gang postoji već nekih godinu i po, bavi se islkjučivo autorskim radom, izdali smo jedan singl Evelyn koji je prikazan na MTV-u i bio je prvi na listi Jelen Music Showa, u međuvremenu je snimljeno još tri pjesme, za pjesmu Into za koju uskoro dolazi i spot, poslije toga Train Wheels i Give Me Time, nadaju se da će uskoro snimiti još nekoliko pjesama koje će na kraju stvoriti album. Bend čine Nikola Kotroman, Rade Vojvodić, Goran Božić, Damir Marjanović i Kajtez Boris.

Babilonci su bend/projekt legendarnog Zdenka Franjića, vrsnog poznavatelja dobre muzike i osnivača nezavisne kuće “Slušaj najglasnije!”, pod čijom etiketom je u posljednjih 20 godina izdano više od 500 albuma iz cijelog svijeta. Zdenko Franjić, često nazivan i dobrim duhom undergrounda, poznat je kao prvi nezavisni izdavač s ovih prostora, zaslužan za objavljivanje albuma Majki, Overflowa, Bambi Molestersa, Satana Panonskog, Goribora, Damira Avdića i mnogih drugih bendova koji su u međuvremenu ostvarili status priznatih muzičara i oživjeli domaću scenu. U njegovom bendu Babilonci povremeni postav čine i karizmatični vokal iz Goribora Aleksandar Stojković St, Hrvoje Stančina – Hrc, koji vodi glavnu produkcijsku riječ u bendu te Robert Bušić – Buš, inače frontman prve postave Kojota. Glazba koju sviraju može se opisati kao zanimljiva mješavina kraut-rocka, elektronike, duba, psihodelije, trip-hopa i reggaea.

Posted by on 2018-07-12. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login