19.06. – Dogodilo se na današnji dan – U Zagrebu umro Vladimir Nazor, koji je u pedeset godina plodnog rada pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike…

1623. – Rođen je Blaise Pascal, francuski matematičar, fizičar, izumitelj, pisac i filozof.

1793. – U Francuskoj usvojen prvi republikanski ustav.

1834. – U Parizu je rođen francuski slikar, grafičar i kipar Edgar Degas.

1862. – Kongres SAD zabranio je ropstvo na teritoriji SAD.

1867. – Meksički republikanci strijeljali nametnutog cara Ferdinanda Maximiliana Prvog Jozefa Habsburga, krunisanog poslije francuske vojne intervencije. Austrijskog nadvojvodu Maximiliana za meksičkog cara je 1864. ustoličio francuski car Charles-Louis Napoleon III Bonaparte, pokušavši da njegovim posredstvom ostvari uticaj Francuske u toj zemlji. Meksikanci su potukli intervencionističke trupe, a za predsjednika je ponovo izabran Benito Pablo Juares, nazvan “Washington Meksika”, koji je u vrijeme francuske intervencije od 1861. do 1867. predvodio meksički narod u borbi za nezavisnost zemlje.

1875. – Počeo Hercegovački ustanak Hrvata protiv osmanske vladavine.

1886. – Rođen je slikar Jovan Bijelić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svjetska rata. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je živio do smrti, postao je 1919. Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Prošao je nekoliko faza, u kojima je izražen uticaj kubizma u skulpturskoj koncepciji čvrsto modelovane forme i škrtosti palete, a potom je pod uticajem fovizma stvarao koloritna djela izuzetne sočnosti i čulne ekspresije. U posljednjoj fazi rastvarao je predmet uznemirenim potezima boje. Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara. Djela: “Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

1897. – Umro engleski kapetan Charles Cunningham Boycott, kojem su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije je nazvan prema njegovom prezimenu – bojkot.

1937. – Umro škotski pisac James Matthew Barrie, autor priča o Petru Panu.

1944. – Poslije žestokih borbi protiv japanskih snaga američke trupe su u Drugom svjetskom ratu osvojile strateški važno ostrvo Sajpan u zapadnom Pacifiku, na kojem je Japan izgradio jednu od najvećih vojno-pomorskih baza s nekoliko aerodroma.

1945. – U Yangonu se rodila burmanska političarka i aktivistica za ljudska prava, Aung San Suu Kyi. Više od dvadeset godina provodi u kućnom pritvoru, 1990. dobija nagradu Saharov za slobodu govora, a 1991. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir za nenasilnu borbu za razvoj demokracije i ljudskih prava.

1947. – Rođen je indijski pisac Salman Rushdie, koga je iranski vjerski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog “uvrede islama” u knjizi “Satanski stihovi”. Rushdie je od tada do 2000. godine, kada se odselio u New York, živio u Velikoj Britaniji.

1949. – U Zagrebu je umro Vladimir Nazor, hrvatski pjesnik. Nazor je rođen 30. maja 1876. u Postirama na otoku Braču. Pučku školu je završio na otoku Braču, a gimnaziju u Splitu. Studirao je prirodne nauke, matematiku i fiziku u Grazu i Zagrebu i diplomirao 1902. Predavao je u gimnaziji u Zadru, a od 1903. do 1918. godine radi i živi u Istri, gdje je ujedno i proveo najveći dio svog života. Velog Jožu objavljuje 1908, a 1916. objavio je nekoliko knjiga: Utva zlatokrila, Medvjed Brundo, Stoimena. Godine 1939., objavljuje Pastira Lodu i Dedeka Kajbumščaka. Ratne 1942. s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem preko Kupe odlazi u partizane, gdje Nazor počinje voditi dnevnik “S partizanima”. Poslije rata objavio je i “Pjesme partizanke”. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemačke pjesnike.

1953. – U američkom zatvoru “Sing-Sing” izvršena smrtna kazna na električnoj stolici nad Juliusom Rosenbergom i njegovom suprugom Ethel, optuženim da su SSSR-u odavali nuklearne tajne, bez obzira na apele širom svijeta da im bude pošteđen život. Njih dvoje su prvi bračni par pogubljen u SAD.

1961. – Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao je punu nezavisnost.

1961. – Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Cezariji prvi put nađen dokaz da je on postojao.

1965. – General Huari Bumedijen vojnim udarom sa vlasti zbacio predsjednika Alžira Ahmeda Ben Belu.

1978. – Američki karikaturist Jim Davis u dnevnim novinama objavio je prvi strip “Garfield”.

1993. – Umro je engleski pisac William Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983.

1995. – Čečenski pobunjenici oslobodili 1.500 talaca, koje su držali šest dana, i napustili bolnicu u gradu Buđenovsk na jugu Rusije, nakon što su sa ruskim vlastima dogovoreni prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o Čečeniji.

1997. – Španski diplomata Carlos Westendorp imenovan za novog visokog predstavnika u BiH. On je na toj funkciji zamijenio švedskog diplomatu Carla Bildta

2008. – Vrhovni sud Srbije za zločin na Ibarskoj magistrali po 40 godina zatvora osudio bivše visoke funkcinere MUP-a i DB-a.

2009. – Reporter New York Times-a, David S. Rohde, uspio je pobjeći otmičarima u Pakistanu, nakon sedam mjeseci provedenih u zarobljeništvu.

2014. – U 87. godini umro Drago Bozja, strastveni zaljubljenik u prirodu i planinarenje. Osnivač je i prvi načelnik i instruktor Gorske službe spašavanja u BiH.

Posted by on 2024-06-19. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login