19.06. – Dogodilo se na današnji dan – U Zagrebu umro Vladimir Nazor, koji je u pedeset godina plodnog rada pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave…

19.06. – Dogodilo se na današnji dan – U Zagrebu umro Vladimir Nazor, koji je u pedeset godina plodnog rada pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike…
Blaise Pascal

Blaise Pascal

1623. – Rođen je Blaise Pascal, francuski matematičar, fizičar, izumitelj, pisac i filozof.

1793. – U Francuskoj usvojen prvi republikanski ustav.

1834. – U Parizu je rođen francuski slikar, grafičar i kipar Edgar Degas.

1862. – Kongres SAD zabranio je ropstvo na teritoriji SAD.

1867. – Meksički republikanci strijeljali nametnutog cara Ferdinanda Maximiliana Prvog Jozefa Habsburga, krunisanog poslije francuske vojne intervencije. Austrijskog nadvojvodu Maximiliana za meksičkog cara je 1864. ustoličio francuski car Charles-Louis Napoleon III Bonaparte, pokušavši da njegovim posredstvom ostvari uticaj Francuske u toj zemlji. Meksikanci su potukli intervencionističke trupe, a za predsjednika je ponovo izabran Benito Pablo Juares, nazvan “Washington Meksika”, koji je u vrijeme francuske intervencije od 1861. do 1867. predvodio meksički narod u borbi za nezavisnost zemlje.

1875. – Počeo Hercegovački ustanak Hrvata protiv osmanske vladavine.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi

1886. – Rođen je slikar Jovan Bijelić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svjetska rata. Studirao je u Sarajevu, Krakovu, Parizu i Pragu. Scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je živio do smrti, postao je 1919. Slikao je portrete, pejzaže, mrtvu prirodu i kompozicije. Prošao je nekoliko faza, u kojima je izražen uticaj kubizma u skulpturskoj koncepciji čvrsto modelovane forme i škrtosti palete, a potom je pod uticajem fovizma stvarao koloritna djela izuzetne sočnosti i čulne ekspresije. U posljednjoj fazi rastvarao je predmet uznemirenim potezima boje. Imao je privatnu školu iz koje je izašao niz slikara. Djela: “Portret devojke”, “Kupačica”, “Jajce”, “Kći umetnikova”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”.

1897. – Umro engleski kapetan Charles Cunningham Boycott, kojem su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije je nazvan prema njegovom prezimenu – bojkot.

1937. – Umro škotski pisac James Matthew Barrie, autor priča o Petru Panu.

1944. – Poslije žestokih borbi protiv japanskih snaga američke trupe su u Drugom svjetskom ratu osvojile strateški važno ostrvo Sajpan u zapadnom Pacifiku, na kojem je Japan izgradio jednu od najvećih vojno-pomorskih baza s nekoliko aerodroma.

1945. – U Yangonu se rodila burmanska političarka i aktivistica za ljudska prava, Aung San Suu Kyi. Više od dvadeset godina provodi u kućnom pritvoru, 1990. dobija nagradu Saharov za slobodu govora, a 1991. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir za nenasilnu borbu za razvoj demokracije i ljudskih prava.

Vladimir Nazor

Vladimir Nazor

1947. – Rođen je indijski pisac Salman Rushdie, koga je iranski vjerski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog “uvrede islama” u knjizi “Satanski stihovi”. Rushdie je od tada do 2000. godine, kada se odselio u New York, živio u Velikoj Britaniji.

1949. – U Zagrebu je umro Vladimir Nazor, hrvatski pjesnik. Nazor je rođen 30. maja 1876. u Postirama na otoku Braču. Pučku školu je završio na otoku Braču, a gimnaziju u Splitu. Studirao je prirodne nauke, matematiku i fiziku u Grazu i Zagrebu i diplomirao 1902. Predavao je u gimnaziji u Zadru, a od 1903. do 1918. godine radi i živi u Istri, gdje je ujedno i proveo najveći dio svog života. Velog Jožu objavljuje 1908, a 1916. objavio je nekoliko knjiga: Utva zlatokrila, Medvjed Brundo, Stoimena. Godine 1939., objavljuje Pastira Lodu i Dedeka Kajbumščaka. Ratne 1942. s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem preko Kupe odlazi u partizane, gdje Nazor počinje voditi dnevnik “S partizanima”. Poslije rata objavio je i “Pjesme partizanke”. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemačke pjesnike.

1953. – U američkom zatvoru “Sing-Sing” izvršena smrtna kazna na električnoj stolici nad Juliusom Rosenbergom i njegovom suprugom Ethel, optuženim da su SSSR-u odavali nuklearne tajne, bez obzira na apele širom svijeta da im bude pošteđen život. Njih dvoje su prvi bračni par pogubljen u SAD.

1961. – Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao je punu nezavisnost.

1961. – Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Cezariji prvi put nađen dokaz da je on postojao.

1965. – General Huari Bumedijen vojnim udarom sa vlasti zbacio predsjednika Alžira Ahmeda Ben Belu.

Garfieldand

Garfieldand

1978. – Američki karikaturist Jim Davis u dnevnim novinama objavio je prvi strip “Garfield”.

1993. – Umro je engleski pisac William Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983.

1995. – Čečenski pobunjenici oslobodili 1.500 talaca, koje su držali šest dana, i napustili bolnicu u gradu Buđenovsk na jugu Rusije, nakon što su sa ruskim vlastima dogovoreni prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o Čečeniji.

1997. – Španski diplomata Carlos Westendorp imenovan za novog visokog predstavnika u BiH. On je na toj funkciji zamijenio švedskog diplomatu Carla Bildta

2008. – Vrhovni sud Srbije za zločin na Ibarskoj magistrali po 40 godina zatvora osudio bivše visoke funkcinere MUP-a i DB-a.

2009. – Reporter New York Times-a, David S. Rohde, uspio je pobjeći otmičarima u Pakistanu, nakon sedam mjeseci provedenih u zarobljeništvu.

2014. – U 87. godini umro Drago Bozja, strastveni zaljubljenik u prirodu i planinarenje. Osnivač je i prvi načelnik i instruktor Gorske službe spašavanja u BiH.

Posted by on 2017-06-19. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login