19.07. – Dogodilo se na današnji dan – Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta – Josip Broz Tito, Jawaharlal Nehru i Gamal Abdel Nasser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja

Francusko-pruski rat

Francusko-pruski rat

1870. – Francuska je objavila rat Pruskoj, koja će je u Francusko-pruskom ratu potući do nogu.

1893. – Rođen je Vladimir Majakovski, ruski pisac, utemeljivač ruskog futurizma.

1900. – Otvorena je pariška podzemna željeznica (metro).

1937. – U Beogradu je došlo do sukoba policije i demonstranata (“krvava litija”) koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata izmedju Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

1947. – Rođen je britanski muzičar Brian May.

1947. – Ubijeni su burmanski premijer Aung San i šest ministara. Atentat su izvršili politički protivnici tokom zasjedanja vlade.

Gamal Abdel Nasser,  Jawaharlal Nehru, Josip Broz Tito

Gamal Abdel Nasser, Jawaharlal Nehru, Josip Broz Tito

1956. – Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta – Josip Broz Tito, Jawaharlal Nehru i Gamal Abdel Nasser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

1974. – Španski diktator Francisco Franco zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Juanu Karlosu, koji je 1975, poslije Francove smrti, postao kralj Španije.

1980. – U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotovalo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Afganistan.

1994. – Narodna Skupština Republike Srpske odbila je Plan teritorijalnog razgraničenja u Bosni i Hercegovini koji je početkom mjeseca Kontakt grupa ponudila zaraćenim stranama. SR Jugoslavija, od koje se očekivalo da utiče na bosanske Srbe da prihvate predloženi plan, kažnjena je pooštravanjem međunarodnih sankcija, a u Bosni i Hercegovini je nastavljen rat.

1996 Olympic Games Atlanta

1996 Olympic Games Atlanta

1995. – VRS u sadejstvu sa Srpskom vojskom Krajine i NO APZB, potpomognuti svježim snagama pristiglim iz tadašnje Jugoslavije, počinju najjaču ofanzivu “Spržena zemlja” na bihaćki okrug.

1996. – U Atlanti nezavisna Bosna i Hercegovina po prvi put učestvuje u Olimpijskim igrama.

1996. – Na zahtjev međunarodnih predstavnika u posljeratnoj Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić podnio je ostavku na sve javne funkcije.

1997. – Irska republikanska armija objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Obelisk, Etiopija

Obelisk, Etiopija

2002 – Italija je pristala da vrati prastari obelisk koji su fašističke trupe iznijele iz Etiopije, prije gotovo 65 godina, čime je okončan jedan od najvećih diplomatskih sukoba Rima.

Posted by on 2017-07-19. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login