19.07. – Dogodilo se na današnji dan – Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta – Josip Broz Tito, Jawaharlal Nehru i Gamal Abdel Nasser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja

Francusko-pruski rat
Francusko-pruski rat

1553. – Marija Tudor proglašena za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Marija Krvava i Marija Katolička. Tokom njene vladavine, Engleska je izgubila Calais (1558), svoje posljednje uporište u Francuskoj.

1839. – U Vitini kod Ljubuškog rođen Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak. Sakupljao je narodne poslovice, popijevke, priče… Godine 1891. pokrenuo je politički list Bošnjak. Bio je i gradonačelnik Sarajeva, gdje je umro 29. jula 1902. godine

1870. – Francuski car Napoleon III objavio rat Pruskoj, koji je imao teške posljedice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpjela je težak poraz u bici kod Sedana (2. septembra), car je zarobljen, a u Parizu je proglašena republika.

1877. – Održan prvi teniski turnir u Wimbledonu. Pobijedio je engleski teniser Spencer Gore.

1893. – Rođen je Vladimir Majakovski, ruski pisac, utemeljivač ruskog futurizma.

1900. – Otvorena je pariška podzemna željeznica (metro).

1937. – U Beogradu je došlo do sukoba policije i demonstranata (“krvava litija”) koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata izmedju Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

1941. – Britanski premijer Winston Churchill počeo je kampanju pod nazivom “V for Victory” u Drugom svjetskom ratu.

1947. – Rođen je britanski muzičar Brian May.

1947. – Ubijeni su burmanski premijer Aung San i šest ministara. Atentat su izvršili politički protivnici tokom zasjedanja vlade.

Gamal Abdel Nasser, Jawaharlal Nehru, Josip Broz Tito
Gamal Abdel Nasser, Jawaharlal Nehru, Josip Broz Tito

1956. – Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta – Josip Broz Tito, Jawaharlal Nehru i Gamal Abdel Nasser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

1974. – Španski diktator Francisco Franco zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Juanu Karlosu, koji je 1975, poslije Francove smrti, postao kralj Španije.

1980. – U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotovalo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Afganistan.

1992. – U eksploziji automobila bombe u Palermu ubijen Paolo Borsellino, vodeći italijanski sudija u borbi protiv mafije.

1994. – Narodna Skupština Republike Srpske odbila je Plan teritorijalnog razgraničenja u Bosni i Hercegovini koji je početkom mjeseca Kontakt grupa ponudila zaraćenim stranama. SR Jugoslavija, od koje se očekivalo da utiče na bosanske Srbe da prihvate predloženi plan, kažnjena je pooštravanjem međunarodnih sankcija, a u Bosni i Hercegovini je nastavljen rat.

1996 Olympic Games Atlanta
1996 Olympic Games Atlanta

1995. – VRS u sadejstvu sa Srpskom vojskom Krajine i NO APZB, potpomognuti svježim snagama pristiglim iz tadašnje Jugoslavije, počinju najjaču ofanzivu na bihaćki okrug.

1996. – U Atlanti nezavisna Bosna i Hercegovina po prvi put učestvuje u Olimpijskim igrama.

1996. – Na zahtjev međunarodnih predstavnika u posljeratnoj Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić podnio je ostavku na sve javne funkcije.

1997. – Irska republikanska armija objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Obelisk, Etiopija
Obelisk, Etiopija

2002 – Italija je pristala da vrati prastari obelisk koji su fašističke trupe iznijele iz Etiopije, prije gotovo 65 godina, čime je okončan jedan od najvećih diplomatskih sukoba Rima.

2002. – Umro Alexander Ginzburg, pisac i jedan od najvećih disidenata tokom sovjetske ere. Bio je hapšen i upućivan u radne logore zbog osnivanja prvog nezavisnog magazina u Sovjetskom savezu, u kojem je kritikovao pravosudni sistem.

2009. – Haški tribunal osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog brata Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu 1992-1994. godine.

Posted by on 2019-07-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login