19.09. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen Nile Gregory Rodgers Jr. – jedan od najznačajnijih muzičkih producenata svih vremena. Rođen je češki atletičar Emil Zatopek, Oborio je 18 svjetskih rekorda i pobjedio zaredom u 69 trka. Rođen Lajos Kossuth, vođa Mađarske revolucije.

Lajoš Košut
Lajoš Košut

636. – Arapske snage predvođene Halidom ibn Validom zauzele su Damask od Bizantijaca.

1356. – Engleska vojska pod komandom Crnog Princa, sina kralja Edwarda III, u bici kod Poitiersa porazila je vojsku francuskog kralja Jeana II, čime je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Istog dana 1370. Crni Princ je zauzeo i opustošio Limoges.

1551. – Rođen je francuski kralj Henrik III, poslednji vladar iz dinastije Valois.  Tokom njegove vladavine od 1574. zemlja je bila zahvaćena sukobima rimokatolika i hugenota (francuskih protestanata).

1802. – Rođen je mađarski revolucionar Lajoš Košut (Lajos Kossuth), vođa Mađarske revolucije 1848. i rata za nezavisnost od Austrije, guverner oslobođene Mađarske od aprila do avgusta 1849. Poslije mađarske kapitulacije 13. avgusta 1849. živio je u izbjeglištvu i kao vođa emigracije agitovao za nezavisnost Mađarske i bio poznat i priznat kao borac za slobodu.

Steamboat Willie
Steamboat Willie

1888. – Prvo svjetsko takmičenje za izbor ljepotice održano je u belgijskoj banji Spa, a prva zvanično najlepša žena na planeti postala je 18-godišnja Kreolka iz Gvadelupe, Berta Sukare.

1911. – Rođen je engleski pisac William Golding, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. Njegov prvi objavljen i najpoznatiji roman “Gospodar muha” postao svjetski bestseler.

1922. – Rođen je češki atletičar Emil Zatopek, koji je na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. osvojio zlatnu medalju u trci na 10.000 metara, a na Igrama 1952. u Helsinkiju na 5.000, 10.000 i u maratonu. Oborio je 18 svjetskih rekorda i pobjedio zaredom u 69 trka između 1949. i 1951.

Emil Zatopek
Emil Zatopek

1928. – “Parobrod Willie” (Steamboat Willie), prvi animirani crtani film u kojem se pojavio Mickey Mouse, prikazan je u kinu Colony Theater u New Yorku.

1926. – Rođen je Nino Rosso, italijanski autor filmske muzike.

1939. – Sovjetske trupe stigle su na mađarsku granicu i istovremeno na sjeveru Evrope okupirale Vilnus, koji je bio pod poljskom upravom.

1941. – Britanske trupe ušle su u Teheran.

1941. – Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačke snage okupirale su Kijev.

Nile Gregory Rodgers Jr.
Nile Gregory Rodgers Jr.

1952. – Rođen Nile Gregory Rodgers Jr., muzičar, producent, autor, kompozitor, aranžer i gitarista. Smatra se jednim od najznačajnijih producenata svih vremena koji je značajno utjecao na tokove razvoja popularne muzike, zaslužan je za neke od bezvremenskih hitova i albuma za svjetske zvijezde kao što su David Bowie, Madonna, Duran Duran, Daft Punk, Eric Clapton, Robert Plant, George Michael, Bryan Ferry, B-52s, INXS i mnoge druge.  Za suradnju s njim borili su se i giganti kao što su Mick Jager i Michael Jackson, a disko era ne bi bila ista bez kapitalnih plesnih himni njegove grupe Chic, ali i hitova za Sister Sledge i Dianu Ross, dok se njegova slavna pjesma ‘Good Times’ smatra samim izvorom hip-hopa.

1955. – U Argentini vojska oborila je sa vlasti predsjednika Huana Dominga Perona, koji je izbjegao i do 1973. živio u inostranstvu. Po povratku u zemlju ponovo je izabran za predsjednika i bio na čelu države do smrti 1974.

1957. – Amerikanci vrše prve podzemne nuklearne probe u Nevadi.

1961. – Građani Jamajke su se na referendumu izjasnili za izdvajanje zemlje iz Zapadnoindijske Federacije.

1985. – U glavnom gradu Meksika, Ciudad de México i okolini u zemljotresu je poginulo oko 12.000, povrijeđeno 40.000 ljudi.

Ötzi
Ötzi

1989. – U eksploziji aviona DC-10 francuske kompanije UTA, na liniji Brazavil-Pariz, iznad Nigera, za koju je kasnije optužena Libija, poginuli su svi putnici i članovi posade, njih 171.

1991. – U ledenjaku na granici Austrije i Italije otkriven je ledeni čovjek Ötzi, najstarija prirodno sačuvana mumija u Europi, iz 3300. p.n.e., također poznat i kao Zaleđeni Fritz ili Čovjek iz Similauna. Danas je tijelo izloženo u Južnotirolskom muzeju arheologije u Bocnu u Italiji.

1991. – Kolone tenkova JNA krenule iz Beograda prema Hrvatskoj, gdje su počeli sukobi srpskih naoružanih grupa i hrvatske policije. Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost i izdvojila se iz SFR Jugoslavije.

1992. – Vijeće sigurnosti UN-a isključio je SR Jugoslaviju iz svjetske organizacije, osporivši joj pravo da automatski naslijedi SFRJ. SRJ je ponovo postala članica UN-a 2. novembra 2000. godine, nakon što je demokratska opozicija preuzela vlast u Srbiji.

1999. – U Beogradu je umro Pavle Ivić, jedan od vodećih jugoslovenskih lingvista.

Prag, protesti
Prag, protesti

2000. – U Pragu je počela konferencija Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koju su pratili veliki protesti. Hiljade demonstranata, protivnika globalizacije sukobilo se sa policijom, skoro 300 ljudi bilo je povrijeđeno, a centar grada bio je demoliran.

2003. – Bivši američki predsjednik Bill Clinton posjetio je Prištinu, gdje je proglašen za počasnog doktora Prištinskog univerziteta.

2006. – U Tajlandu izvršen vojni puč, formirana je vojna hunta na čelu sa generalom Boonyaratkalinom.

2008. – Umro Mauricio Kagel, jedan od najznačajnijih savremenih kompozitora, koji se bavio filmom, esejistikom, kamernom muzikom, komponovao je za radiodrame i imao ključan uticaj u oblasti instrumentalnog teatra.

2010. – Nakon devedeset pet godina Turska je dozvolila armenijskoj crkvi održavanje obreda u crkvi koja se nalazi na jezeru Van.

Posted by on 2020-09-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login