19.10. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je francuski hemičar i industrijalac Auguste Lumière, koji je s bratom Louisom napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala

202. pne. – Bitka kod Zame: Rimljani pod vodstvom Scipiona Afričkog porazili Kartažane pod vodstvom Hanibala kojemu je to bio jedini, ali odlučujući poraz. Ovom je bitkom završen drugi od tri Punska rata.

439. – Gejserih, kralj Vandala i Alana, osvaja Kartaginu, poslije Rima najveći grad zapadnog Mediterana. Ovaj događaj je kasnije u Vandalskoj kraljevini korišćen kao početni događaj nove ere.

1512. – Martin Luther je obranio doktorat iz teologije.

1745. – Umro je engleski književnik Jonathan Swift, jedan od najoštroumnijih kritičara ljudske prirode i poroka. To je posebno izraženo u glavnom djelu “Guliverova putovanja”, u kojem je, u izmišljenom svijetu Liliputanaca, divova i smiješnih naučnika, prikazao društvene prilike u Engleskoj, izloživši ih bespoštednoj kritici. Ostala djela: politički spisi “Suknareva pisma”, satire “Bitka knjiga”, “Priča o buretu”.

1781. – U Yorktownu u Virginiji, britanski zapovjednik Lord Cornwallis predao se francusko-američkim snagama koje je vodio George Washington završavajući time Američki rat za neovisnost.

1812. – Napoleon se povukao iz Moskve.

1813. – Okončana je Bitka naroda kod Lajpciga u kojoj su ujedinjene vojske više evropskih država, predvođene Rusijom, Pruskom i Austrijom porazile Napoleona i prisilile ga da se povuče preko Rajne.

1851. – Umro je crnogorski vladika i književnik Petar II Petrović Njegoš.

1862. – Rođen je francuski hemičar i industrijalac Auguste Lumière, koji je s bratom Louisom napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala. Braća su izumjela postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani “Gran kafe” priredila 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svijetu /”Ulazak voza u stanicu”, “Radnici izlaze iz fabrike”/.

1862. – U Maglaju rođen Edhem Mulabdić, bh. književnik. Zajedno sa Safvet-begom Bašagićem i Osmanom Nurijem Hadžićem pokrenuo list Behar 1. maja 1900. godine, a 1903. bio je suosnivač društva Gajret. Umro je 29. januara 1954. u Sarajevu.

1872. – U Novom Južnom Walesu u Australiji nađen je Holtermanov grumen, ploča škriljca težine 235,14 kilograma, u kojoj je bilo 82,11 kilograma zlata, najveća količina koja je dosad pronađena.

1882. – Rođen Umberto Boccioni, italijanski slikar i kipar.

1899. – Rođen gvatemalski pisac Migel Anhel Asturijas, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1967, klasik magijskog realizma u latinoameričkoj prozi. Prikazao je potresnu fizičku i duhovnu bijedu u svojoj otadžbini i ispisao snažnu optužnicu protiv diktatura u zemljama centralne Amerike, dominacije multinacionalnih kompanija, komercijalizacije tradicionalnog života. Djela: “Gospodin predsjednik”, “Gvatemalske legende”, “Kukuruzni ljudi”, “Uragan”, “Zeleni papa”, “Oči pokopanih”, “Vikend u Gvatemali”.

1915. – Rusija i Italija su u Prvom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, koja je, pored proglašenja neutralnosti, napala srpsku vojsku 6. oktobra i time se priključila Centralnim silama.

1918. – U Zagrebu u Prvom svjetskom ratu Narodno vijeće Srba, Hrvata i Slovenaca donijelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu. Nekoliko dana kasnije delegacija Vijeća je u Beogradu dala izjavu o ujedinjenju preostalog južnoslovenskog etničkog prostora bivše Austro-Ugarske u jedinstvenu državu sa Srbijom i Crnom Gorom, a regent Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. proglasio Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca

1933. – Njemačka se povukla iz Lige naroda.

1935. – Liga naroda uvela ekonomske sankcije fašističkoj Italiji zbog okupacije Etiopije.

1937. – Umro Novozelandski fizičar Ernest Rutherford. Dobitnik je Nobelove nagrade za hemiju 1908, jedan od utemeljivača moderne atomske teorije. Otkrio je tri tipa radijacije koje je nazvao alfa, beta i gama zracima.

1941. – U oslobođenom Užicu u Drugom svjetskom ratu izašao prvi broj obnovljene “Borbe”.

1944. – Američka vojska zauzima Filipine.

1954. – Zaključen je anglo-egipatski sporazum o povlačenju britanskih trupa iz zone Sueckog kanala u roku od 20 mjeseci.

1957. – Savezna republika Njemačka prekine diplomatske odnose sa SFR Jugoslavijom, zato što je priznala Njemačku Demokratsku Republiku. Odnosi su obnovljeni u februaru 1968.

1960. – Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela embargo Kubi.

1999. – U Parizu je u 97. godini umrla francuska književnica Nathalie Sarraute, začetnica novog francuskog romana.

2000. – Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera te zemlje Jeana Kambandu na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog 1994, kada je ubijeno oko pola miliona pripadnika plemena Tutsi i Hutu.

2003. – Umro je osnivač SDA i bivši predsjednik RBiH Alija Izetbegović. Sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom potpisnik je Mirovnog sporazuma u Daytonu.

2005. – Saddamu Husseinu u Bagdadu započelo suđenje za zločine protiv čovječnosti.

2007. – Sabor Republike Crne Gore ustanovio novi Ustav Republike Crne Gore u kojem je službenim jezikom umjesto ijekavskog srpskog imenovan crnogorski.

2007. – Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nametnuo odluku o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH i od Parlamentarne skupštine BiH zatražio da izmijeni Poslovnik o radu oba doma.

Posted by on 2023-10-19. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login