20.06. – Dogodilo se na današnji dan – Umrla je njemačka revolucionarka Clara Zetkin, članica međunarodnog radničkog pokreta, na čiji je prijedlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena. Ubijen meksički revolucionar Francisco Pancho Villa.

1353. – Sklopljen je brak između bosanske princeze Elizabete Kotromanić i ugarskog kralja Ludovika I.

1459. – Osmanlije su zauzele utvrđeni grad Smederevo, posljednje uporište srpske srednjovijekovne države, čime je ona i formalno izgubila samostalnost i potpala pod vlast Osmanskog carstva.

1597. – Umro holandski polarni istraživač Willem Barents dok je pokušavao da nađe sjeveroistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Po njemu je Barencovo more dobilo naziv na sjeveru Evrope. Dijelove njegovog dnevnika je 1871. našao norveški kapetan Carlssen.

1789. – Poslanici Trećeg staleža novoproklamovane Narodne skupštine u Francuskoj zakleli se da se neće razići dok ne donesu novi ustav, što je bio uvod u početak francuske revolucije.

1793. – Rođen je poljski dramski pisac Aleksander Fredro.

1819. – Rođen je francuski kompozitor Jacques Offenbach.

1891. – Britanija i Holandija uspostavile granice kolonijalnih posjeda na ostrvu Borneo.

1902. – Rođen je pisac i diplomata Marko Ristić, istaknut teoretičar beogradske nadrealističke grupe i jedan od predstavnika moderne i avangarde u književnosti između dva rata. Od 1945. do 1951. bio jugoslovenski ambasador u Parizu.

1905. – Rođena je američka književnica Lillian Hellman. Proslavila se dramskim djelima koja sadrže oštru kritiku američkog društva i memoarima u kojima je opisala vrijeme makartizma.

1923. – Ubijen meksički revolucionar Francisco Pancho Villa, vođa seljačkog pokreta u revoluciji od 1910. do 1917. Proglašen je za meksičkog nacionalnog junaka 1966.

1928. – U beogradskoj skupštini srpski zastupnik Puniša Račić iz pištolja pucao i teško ranio Stjepana Radića, a na licu mjesta ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te ranio još dva hrvatska zastupnika Ivana Granđu i Ivana Pernara.

1933. – Umrla je njemačka revolucionarka Clara Zetkin, članica međunarodnog radničkog pokreta. 1907. je organizovala prvu međunarodnu konferenciju žena. Na njen prijedlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena.

1944. – Američki Kongres donio je odobrenje o formiranju Američke obavještajne službe (CIA).

1944. – Drugi svjetski rat: Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinskom moru.

1960. – Američki bokser Floyd Patterson nokautirao je u meču u New Yorku Šveđanina Ingemara Johanssona i postao prvi bokser koji je uspio da povrati titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

1963. – Uspostavljen “crveni telefon” između Moskve i Washingtona.

1972. –  Grupa od 19 ekstermista, kasnije poznata kao “Bugojanska grupa” prešla kod Dravograda ilegalno austrijsko-jugoslovensku granicu.

1991. – Parlament Njemačke tijesnom većinom izglasao premještanje prijestonice iz Bona, koji je bio glavni grad Zapadne Njemačke, u Berlin.

1992. – Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o podjeli Čehoslovačke u dvije države.

1992. – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo je ratno stanje, te objavilo opštu mobilizaciju.

1995. – Umro je francuski pisac i filozof rumunskog porijekla Émil Cioran.

2000. – Francuski sud je oslobodio optužbi njemačkog ljekara Hansa Müncha, koji je radio u laboratoriji u logoru Auschwitz, uz obrazloženje da je suviše star za sudski proces. Oslobađajuću presudu protiv njega 1947. donio je sud u Krakovu u Poljskoj, gdje je uhapšen poslije rata, a potom pušten na slobodu.

2001. – Peruanski sud osudio je Amerikanca Lorija Berensona na 20 godina zatvora za saradnju sa ljevičarskom gerilom u brzo ugušenoj pobuni za svrgavanje peruanskog kongresa.

2001. – Vođa pakistanskog vojnog režima, general Pervez Musharraf položio je predsjedničku zakletvu, zamijenivši Muhameda Rafika Tarara koji je na toj funkciji figurirao od vojnog udara koji je 1999. izvršio Musharraf.

2003. – Predsjednik Italije Carlo Azeglio Ciampi potpisao zakon kojim je petorici italijanskih lidera omogućeno da se pri krivičnom gonjenju pozovu na imunitet. Tim potezom zaustavljeno je suđenje premijeru Silviju Berlusconiju zbog korupcije.

2007. – Japanskom ostrvu Iwo Jima, koje je bilo poprište krvave bitke pred kraj Drugog svjetskog rata, naziv je promijenjen u Iwo To, saopštio je japanski Institut za geografiju.

Posted by on 2024-06-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login