20.07. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je američko-hongkonški glumac i majstor borilačkih vještina Bruce Lee. Njegovi filmovi se njegovi filmovi se i danas prikazuju, a on je i dalje ikona popularne kulture

Pancho Villa

Pancho Villa

1402. – Mongolski kan Tamerlan u bici kod Angore, sadašnje Ankare, pobijedio osmanlijsku vojsku i zarobio sultana Bajazita I, koji je 1403. umro u ropstvu.

1917. – Potpisana Krfska deklaracija o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. Deklaraciju potpisali premijer Srbije Nikola Pašić i predsjednik Jugoslovenskog odbora Ante Trumbić.  Buduća državna zajednica zamišljena je kao »ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu s dinastijom Karađorđevića«.

1919. – Počeo je dvodnevni generalni štrajk radnika Jugoslavije kao znak solidarnosti s revolucijama u Sovjetskoj Rusiji i Mađarskoj, kojim je vlada prisiljena da odustane od učešća u oružanoj intervenciji radi gušenja tih revolucija.

1923. – Ubijen je meksički revolucionar Francisco “Pancho” Villa.

Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi

1937. – Umro je italijanski elektroinženjer i pronalazač Guglielmo Marconi, jedan od pionira bežične telegrafije, koji je 1909. podijelio Nobelovu nagradu za fiziku s njemačkim naučnikom Karlom Ferdinandom Braunom. Uspio je 1901. da prvi preda bežični signal preko Atlantskog okeana i uspješno je usavršavao i primjenjivao sopstvene i tuđe pronalaske. Podizao je radio-stanice i eksperimentisao u bežičnoj telegrafiji, ali poslije eksperimenata srpskog naučnika Nikole Tesle i ruskog fizičara Aleksandra Stepanoviča Popova. Jedno vrijeme je smatran pronalazačem radija, ali mu je presudom Vrhovnog suda SAD oduzet patent, jer je Tesla već patentirao pronalazak u Federalnom birou SAD za patente.

1944. – Njemački pukovnik Claus von Stauffenberg, izvršio atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe pod njegov sto u bunkeru „Vučja jama“ kod Berlina. Hitler je lakše povrijeđen, a zavjerenici pogubljeni.

Apollo 11, Mjesec

Apollo 11, Mjesec

1945. – Umro je francuski književnik Paul Valéry. Nastavio je poeziju simbolista, dajući joj nove misaone tonove i strožu formu, i pisao je stilski briljantno uglačanu prozu. Djela: poeme “Mornarsko groblje”, “Mlada Parka”, eseji “Uvod u metod Leonarda da Vinčija”, “O plesu”.

1947. – Rođen je meksički kompozitor Carlos Santana. U njegovoj karijeri je dosad osam zlatnih i sedam platinastih albuma, a prodao je oko 80 miliona albuma.  Poznat po svome stilu miješanja pop muzike sa bluesom, rock’n’rollom, Afro-kubanskom glazbom i Latinskim zvucima.

1954. – U Ženevi zaključeno primirje o Indokini, kojim je Vijetnam podijeljen na dva dijela. Francuska se obavezala da se povuče iz Sjevernog Vijetnama i da poštuje nezavisnost Laosa, Vijetnama i Kambodže.

1969. – Posada Apolla 11: Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin i Michael Collins izvela prvo spuštanje na Mjesec (Armstrong, kao prvi čovjek uopće na nekom drugom tlu osim zemaljskog; i Aldrin, dok je Collins upravljao lunarnim modulom u mjesečevoj orbiti).

Bruce Lee

Bruce Lee

1973. – Umro je američko-hongkonški glumac i majstor borilačkih vještina Bruce Lee. U filmovima je glumio od malih nogu te je tako zabilježeno da je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu dana u filmu “Golden Gate Girl“. Tokom svoje filmske karijere snimio je više od 30 filmova te je žanr borilačkih filmova (kung-fu film) učinio svjetski popularnim i utjecajnim. Iako je od tragične i misteriozne smrti Brucea Leeja prošlo već 40 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju, a on je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće ne samo mnogobrojnim mladima, nego i filmašima, reperima, dizajnerima..

1974. – Turska izvršila invaziju na Kipar.

1976. – Američki kosmički brod bez ljudske posade „Viking 1“ spustio se, poslije 11 mjeseci leta, na Mars i počeo da šalje na Zemlju jasne snimke te planete.

1988. – Južna Afrika, Angola i Kuba prihvatile sporazum o povlačenju stranih trupa iz Angole i o priznavanju nezavisnosti Jugozapadne Afrike, današnje Namibije.

Posted by on 2017-07-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login