20.09. – Dogodilo se na današnji dan – Zemaljsko, antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) proglasilo je vraćanje Istre, Rijeke, kvarnerskih otoka, Zadra, Lastova i Palagruže zemlji Hrvatskoj. Crna Gora se proglasila ekološkom državom

480. p.n.e. – U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru Grci su pod komandom atinskog vojskovođe Temistokla porazili Persijance koje je predvodio kralj Kserks I, čime je osigurana prevlast Atine na moru.

1187. – Nakon pobjede u bici kod Hattina, Islamski vojskovođa kurdskog porijekla, Sultan Egipta i Sirije Salahudin počinje sa opsadom Jeruzalema, glavnog grada Kraljevine Jerusalem.

1519. – Portugalski moreplovac, Fernando Magalhães isplovio je iz Sevilje sa pet brodova na put oko svijeta. Magalhães je poginuo u borbi sa domorocima na ostrvu Muktan 1521., a u Sevilju se u septembru 1522. vratio samo jedan brod “Victoria” sa 18 mornara. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.a

1697. – U Rejsvijku kod Haga, Engleska, Španija, Holandija i Njemačko Carstvo potpisali su mirovni ugovor sa Francuskom, čime je okončan rat Velike alijanse. Vještom diplomatijom, Francuska je uspjela da zadrži gotovo sve osvojene teritorije.

1833. – Rođen je italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1907. Bio je direktor milanskog lista “Il Secolo” i predsjednik Internacionalnog kongresa za mir u Milanu 1906, a u mladosti Garibaldijev sljedbenik i borac.

1842. – Rođen je škotski hemičar i fizičar James Dewar, pronalazač termos-boce. Prvi je proizveo tečan (1898.), a zatim i čvrst vodonik (1899.).

1863. – Umro je njemački filolog i pisac Jacob Grimm, osnivač savremene germanistike. Sa bratom Wilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za djecu. Započeo je rad na velikom “Njemačkom rječniku” (1852.).

1870. – Snage italijanskog kralja Vitorija Emanuela II ušle u Rim, čime je završeno ujedinjenje Italije. Papa Pije IX povukao se u Vatikan i proglasio se zatvorenikom.

1878. – Rođen je Upton Sinclair Jr., uspješni američki pisac koji je napisao preko 90 knjiga u brojnim žanrovima, a danas se smatra jednim od najboljih istraživačkih novinara u američkoj historiji. U svoje vrijeme je zagovarao socijalizam i iskazivao simpatije prema anarhizmu. Stekao je veliku popularnost u prvoj polovici 20. vijeka, za što posebnu zaslugu ima njegov roman The Jungle iz 1906. godine, koji se bavio stanjem američke mesne industrije i potakao donošenje Zakona o čistoj hrani i lijekovima i Zakona o mesnoj inspekciji. Sinclair je umro 25. studenog 1968. godine.

1898. – Umro je Theodor Fontane, njemački književnik i novinar.

1928. – Veliki fašistički savjet postao je vrhovno zakonodavno tijelo u Italiji, umjesto dotadašnjeg Vijeća poslanika.

1934. – U Rimu rođena italijanska filmska glumica Sophia Scicolone, poznata kao Sophia Loren, dobitnica Oscara 1961. za film “Dvije žene”. Filmovi “Čočara”, “Crna orhideja”, “Hljeb, ljubav i…”.

1943. – Najviše tijelo narodne vlasti u Hrvatskoj – Zemaljsko, antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) proglasilo je vraćanje Istre, Rijeke, kvarnerskih otoka, Zadra, Lastova i Palagruže zemlji Hrvatskoj. O toj odluci, kako se navodi u petoj tački Odluke obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

1945. – Vrh rimokatoličke crkve u Hrvatskoj objavio “Pastirsko pismo”, čiji je duhovni tvorac bio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. U pismu je žestoko napadnuta nova vlast u Jugoslaviji zbog presuda “katoličkim vjernicima i svećenicima” (ustašama i njihovim saradnicima), zbog odvajanja crkve od države i zbog agrarne reforme.

1945. – Mahatma Gandi i Pandit Nehru, zajedno sa ostalim indijskim dužnosnicima odbacuju britanski prijedlog o samoupravi, te zahtijevaju punu neovisnost Indije.

1951. – Turska i Grčka postaju članice NATO-a.

1970. – Sovjetski svemirski brod “Luna 16spustio se na Mjesec i pokupio uzorke mjesečevog tla.

1976. – Švedska Socijaldemokratska partija izgubila je na parlamentarnim izborima, prvi put poslije više od 40 godina.

1977. – Vijetnam i Džibuti primljeni u UN.

1981. – Centralnoamerička država Belize na obali Karipskog mora (bivši Britanski Honduras) stekla je nezavisnost od Velike Britanije.

1990. – Južna Osetija proglasila neovisnost od Gruzije.

1990. – Parlamenti Istočne i Zapadne Njemačke potvrdili su ugovor o ujedinjenju dviju država.

1991. – Odlukom crnogorskog parlamenta Crna Gora se proglašava ekološkom državom i usvaja se deklaracija o zaštiti prirode.

2000. – U Moskvi je u 65. godini umro ruski astronaut German Titov, drugi čovjek koji je letio u svemir. Titov je avgusta 1961. godine, u brodu “Vostok 2”, proveo 25 sati u svemiru, obišavši zemlju 17 puta. Za zasluge u osvajanju vasione, dobio je najviše državne nagrade.

2003. – Bivši američki predsednik Bill Clinton zvanično je otvorio Memorijalni centar u Potočarima (BiH) posvećen žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 Bošnjaka.

2005. – U Beču je umro poznati “lovac na naciste”, Simon Wiesenthal, koji je zaslužan za hapšenje više od 1.000 pripadnika njemačkog nacističkog režima, među kojima je jedan od najbližih Hitlerovih saradnika Adolf Eichmann, kao i bivši komandant koncentracionog logora Treblinka Franz Stangl.

2010. – Turkmenistan, Afganistan, Pakistan i Indija potpisuju okvirni sporazum o izgradnji velikog plinovoda u Južnoj Aziji.

Posted by on 2023-09-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login