20.10. – Dogodilo se na današnji dan – Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije te Crvene armije u Drugom svjetskom ratu oslobodile su Beograd. Nikola Tesla počeo svoj uspon kada je na današnji dan prijavio i patentirao svoje prve pronalaske. Ubijen je Libijski predsjednik Muammar al-Gaddafi

1740. – Marija Terezija došla je na vlast nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu svojstvena su apsolutistička i centralistička nastojanja povezana s germanizacijom. Nastojala je pod pritiskom novoga doba spriječiti prekomjerno iskorištavanje kmetova, uvela je opću školsku obvezu, vodila četiri rata koja su dovela do znatnih teritorijalnih gubitaka i održavala uređeno stanje unutar Habsburške monarhije. Svojom državom vladala je prilično mudro, uvodeći reforme, ali zadržavajući i umjerenost.

1728. –  U Kopenhagenu izbio požar koji je uništio veći dio grada.

1770. – U Zagrebu je rođen pripadnik hrvatskog narodnog preporoda Janko Drašković. On je bio član aristokratske obitelji Draškovića Trakošćanskih i imao je nasljednu titulu grofa. Drašković jedan je od glavnih osnivača slobodnog zidarstva u Hrvatskoj. Stekao je dobro obrazovanje, tako da su ga početkom 19. vijeka smatrali navodno najobrazovanijim čovjekom u Hrvatskoj. Znao je nevjerojatan broj jezika: hrvatski, njemački, francuski, latinski, talijanski, mađarski i rumunjski, a navodno i sve slavenske jezike. Boravio je jedno vrijeme u Napoleonovom Parizu, gdje je stupio u masonsku ložu “Philanthropes réunis”.

1827. –  U pomorskoj bici kod Navarina, tokom grčkog rata za oslobođenje, udružena britansko-francusko-ruska flota pod zapovjedništvom admirala Edwarda Codringtona uništila je osmansko-egipatsku flotu pod zapovjedništvom Ibrahim-paše.

1854. – Rođen je vrhunski francuski književnik/pjesnikArthur Rimbaud. Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak – samoprozvani vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao čuvenu poemu Pijani brod (1871). Želja za samostalnošću i slobodom odvlači ga od porodice i na poziv “prijatelja Paul Verlainea” kreće na pustolovno putovanje po Europi. U Bruxellesu se konačno događa raskid među prijateljima što se odrazilo u njegovim djelima “Sezona u paklu” i “Iluminacije” (1874.). Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. U nekoliko godina prošao je mnogo faza, od vezanih stihova do eksperimentalne proze. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je “prokleti” pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje.

1864. – Rođen je srbijanski književnik, satiričar, Branislav Nušić. Njegove najpoznatije komedije su: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Ožalošćena porodica, Pokojnik, Sumnjivo lice…

1884. – Rođen američki filmski glumac mađarskog porijekla Béla Ferenc Dezső Blaskó, poznat kao Bela Lugosi, tumač niza uloga Drakule u filmovima strave, ali se iskazao i kao vrstan komičar. Filmovi: “Trinaesta stolica”, “Drakula”, “Ubistvo u ulici Morž”, “Poljubac smrti”, “Ostrvo izgubljenih duša”, “Crna mačka”, “Znak vampira”, “Drakulina kći”, “Frankeštajnov sin”, “Gorila”, “Invazija kradljivaca leševa”.

1878. – Završeno je Austro-ugarsko zaposjedanje BiH i sa tim pokrenuo se veliki val muslimana prema Sandžaku, Turskoj, Kosovu i Makedoniji, gdje je tada bila još uvijek turska vlast. U ovom periodu austro-ugarske vladavine jedan dio muslimana (po nekim procjenama, od 100.000 do 200.000 ljudi) se iselio u Tursku.

1887. – Nikola Tesla počeo svoj uspon u SAD-u kada je na današnji dan prijavio svoje prve pronalaske i patentirao ih. Radilo se o svojevrsnom početku revolucije u elektrotehnici, a zaštitio je otkriće obrnutog magnetskog polja, otkriće višefazne izmjenične struje, pronalazak asinkronog motora, način izrade višefaznih motora, generatora i transformatora. Gotovo svake godine prijavljivao je nove patente, tako da ih je ukupno bilo više stotina.

1890. – Umro je engleski istraživač, pisac, prevodilac i diplomata Richard Francis Burton, prvi Evropljanin koji je, predvodeći ekspediciju s Johnom Hanningom Spekeom, 1858. vidio jezero Tanganjika u Africi. Bio je u vojnoj službi u Indiji i britanski konzul u Brazilu, Siriji i Italiji. Kao izuzetan poliglota dosta je prevodio, uključujući arapske priče “Hiljadu i jedna noć” u 16 tomova, “Mirisni vrt šeika Nefzauija” i “Kama sutra”. Napisao je više od 50 putopisnih knjiga o različitim dijelovima svijeta, mahom egzotičnim, ispoljivši ogromnu erudiciju i nesputanu fantaziju. Djela: “Sind i rase koje nastanjuju dolinu Inda”, “Sokolarstvo u dolini Inda”, “Hodočašće u Medinu i Meku”, “Prvi koraci istočnom Afrikom”.

1918. – Njemačka prihvatila uslove saveznika za kapitulaciju u Prvom svjetskom ratu.

1935. – Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije u više gradova organizovala zborove zahtijevajući jednako, opšte, tajno, aktivno i pasivno pravo glasa za sve građane oba pola.

1935. – Kineske komunističke snage Mao Ce Tunga u provinciji Sjeverni Šensi okončale “Dugi marš”, započet godinu dana ranije iz provincije Jangksi, tokom kojeg je probijena četvorostruka blokada Nacionalističke armije Čang Kaj Šeka. U proboju ka sjeveru pod borbom je pređeno više od 11.000 kilometara i marš je završen spajanjem dijelova kineske Crvene armije.

1940. – Rođen je Nedžad Ibrišimović, bosanskohercegovački književnik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”, jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik. Prevođen je na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski. Nakon izlaska iz štampe romana “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev “Derviš i smrt”. U januaru 2009. godine u izdanji IKD “Šahinpašić” objavljeno je osmo izdanje “Vječnika”, a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka. Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.

1941. – Hiljade civila u Kragujevcu, u okupiranoj Srbiji, ubijeno u kragujevačkom masakru. Nijemci su strijeljali oko 7.000 građana, od čega oko 300 učenika Kragujevačke gimnazije.

1941. – Pred ofanzivom njemačke armije u Drugom svjetskom ratu sovjetska vlada proglasila opsadno stanje u Moskvi i prešla u Kujbišev, u najkritičnijem trenutku tokom napada nacističkih trupa na glavni sovjetski grad.

1944. – Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peka Dapčevića, te Crvene armije pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova – u Drugom svjetskom ratu oslobodile su Beograd. Tokom 12 dana teških borbi poginulo je 16.800 Nijemaca, a 8.739 je zarobljeno. Među oslobodiocima su poginula 2.944 jugoslovenska borca i 960 crvenoarmejaca. Zaplijenjeno je 1.500 njemačkih motornih vozila, 80 tenkova i 200 topova. Oslobađanjem glavnog grada Jugoslavije presječena je komunikacija Solun – Budimpešta, pa je njemačka grupa armija “E” morala da se izvlači iz Grčke nepovoljnijim pravcem, što je osjetno usporilo njeno povlačenje i povećalo gubitke.

1945. – Egipat, Sirija, Irak i Liban upozorili SAD da bi stvaranje jevrejske države moglo da izazove rat, a istog dana arapske zemlje su formirale organizaciju za borbu protiv cionizma – Arapsku ligu. Glavni cilj Lige jeste približavanje odnosa među zemljama članicama i koordinacija međusobne saradnje, čuvanje njihove nezavisnosti i suvereniteta, kao i diskutovanje poslova i interesa arapskih zemalja na opšti način.

1947. – Američki kongresni odbor za ne-američke aktivnosti počeo je istragu o hollywoodskim radnicima koji su pripadali američkoj Komunističkoj partiji ili su je simpatizirali. Odbor je preslušavao hollywoodske profesionalce, uključujući Walta Disneya i Ronalda Reagana, da bi doznao koji američki filmski radninci imaju veze s komunistima. Reagan je u to doba bio predsjednik Udruženja filmskih djelatnika. Kao reakciju na te nasilne vladine postupke, nekoliko je hollywoodskih umjetnika, uključujući redatelja Johna Hustona i glumce Humphreya Bogarta i Lauren Bacall, protestiralo protiv takvih istraga, pozivajući se na prvi amandman. Kongresni komitet sastavio je crnu listu, koja je isprva sadržavala deset imena, a zatim se povećavala, pa je dosegla brojku od čak 300 radnika. Filmski studiji te ljude nisu htjeli zapošljavati. Jedan od umjetnika na crnoj listi bio je i Charlie Chaplin. On je otišao u inozemstvo, a ostali su se snalazili na druge načine, primjerice pišući pod pseudonimima. Većina optuženih, nažalost, nikad ponovno nije uspjela etablirati se u Hollywoodu.

1949. – Jugoslavija izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN.

1958. – Rođen je pijanist Ivo Pogorelić.

1959. -Rođen je bosanskohercegovački novinar, karikaturista i književnik, Midhat Ajanović.

1962. – Počeo je Indijsko-kineski rat.

1971. – Willy Brandt (1913.- 1992.) kancelar Zapadne Njemačke dobio je Nobelovu nagradu za mir.

1973.-  Zvanično otvorena nova zgrada opere u Sydneyu u Australiji, koja je postala prepoznatljivi simbol ovog grada po svom neobičnom krovu nalik na jedra.

1992. – Umro je jugoslovenski političar i publicista Koča Popović, učesnik Građanskog rata u Španiji, jedan od organizatora ustanka u Srbiji u Drugom svjetskom ratu. Studije filozofije je završio na Sorboni, u Parizu. Bio je na istaknutim vojnim položajima u Narodnooslobodilačkom ratu, od komandanta Prve proleterske brigade do načelnika Generalštaba JNA. Od 1953. do 1964. bio je šef jugoslovenske diplomatije, a od septembra 1966. do aprila 1967, poslije pada Aleksandra Rankovića, potpredsjednik SFRJ.

1994. – Umro američki glumac Burt Lancaster, poznat po ulogama kauboja u vesternima, filmovima sa temama sa Divljeg zapada. Nagrade Oscar i Zlatni globus dobija za najbolju glavnu ulogu u filmu Elmer Gantry (1960).

1995. – U Rijeci eksplodirao automobil bomba ispred policijske uprave. Poginuo je jedan atentator, drugi je teško ranjen, a 28 ljudi je lakše ranjeno. Događaj se povezuje s hrvatskim izručenjem SAD-u Fouada Talaata Qassema.

2001. – Hiljade demonstranata na ulicama francuskih gradova protestovalo je protiv države zbog zavisnosti od nuklearne energije, od koje potiče više od tri četvrtine energije Francuske.

2003. – U Beogradu je preminuo poznati pozorišni i filmski glumac Miodrag Petrović Čkalja (80), dobitnik Nušićeve nagrade za životno djelo, Sterijine nagrade, Sedmojulske nagrade i brojnih drugih nagrada i priznanja.

2003. – Haški tribunal otpečatio optužnicu protiv načelnika Službe javne bezbjednosti MUP-a Srbije Sretena Lukića, njegovog prethodnika policijskog generala Vlastimira Đurđevića, bivšeg načelnika Generalštaba VJ Nebojše Pavkovića i bivšeg komandanta Treće armije VJ Vladimira Lazarevića za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1999. godine.

2006. – Hrvatska policija uhapsila šest nekadašnjih pripadnika vojske, osumnjičenih da su počinili ratne zločine nad Srbima u Osijeku – riječ je o likvidaciji Srba na obali rijeke Drave, poznatoj kao slučaj “Selotejp”.

2011. – Ubijen je Libijski predsjednik Muammar al-Gaddafi,  u Sirtu, a snage prelaznog nacionalnog savjeta preuzele kontrolu nad gradom. Godine 1970. dolazi na vlast kao čelnik skupine mlađih vojnih časnika koji su srušili monarhiju kralja Idriza. Gaddafi promiče panarapski nacionalizam i eliminira zapadni utjecaj u Libiji te zbog sponzoriranja terorizma dovodi Libiju u sukob s međunarodnom zajednicom. Za života je bio de facto vođa Libije, iako nije imao nikakvu titulu ili službene ovlasti.

2013. – Umrla je Jovanka Broz, supruga jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, partizanka, potpukovnica JNA.

2017. – Oko 800.000 arakanskih muslimana Rohinja od augusta izbjeglo iz Mijanmara ispred vojnih i policijskih snaga ove zemlje u susjedni Bangladeš, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Genevi.

Posted by on 2023-10-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login