20. 8. – Dogodilo se na današnji dan – U noćnim satima počela je invazija na Čehoslovačku od strane snaga Varšavskog pakta. U gušenju ‘praškog proljeća’ poginulo je više od 100.000 ljudi

Aljaska

Aljaska

917. – Bugarski car Simeon I pobijedio u ratu protiv Bizantije.

1741. – Danski moreplovac Vitus Bering otkriva Aljasku.

1854. – Umro je njemački filozof Friedrich Wilhelm Shelling, jedan od tvoraca njemačkog idealizma (“Ideje za filozofiju prirode”, “Filozofija mitologije”, “Filozofija i religija”).

1872. – Prestao je da izlazi list “Danica”, najznačajniji književni časopis srpskog romantizma, koji je od februara 1860. tri puta mjesečno štampan u Novom Sadu. List, koji je okupljao mlade srpske pjesnike romantičare, Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, pokrenuo je i uređivao pisac i pravnik Đorđe Popović.

1893. – Otvorena je parobrodarska linija uz istočnu obalu Jadrana Trst-Kotor.

1901. – Rođen je italijanski pjesnik Salvatore Quasimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959. (“Vode i zemlje”, “Dati i imati”, “Miris eukaliptusa”, “Život nije san”).

Hasan Kikić

Hasan Kikić

1905. – U Gradačcu je rođen bosanskohercegovački književnik Hasan Kikić. Svojim književnim i revolucionarnim djelom njegovao je širenje progresivnih i humanih vrijednosti. Književno djelo Hasana Kikića neodvojivo je od njegovog revolucionarnog puta i djelovanja. Razvio je živu kulturnu i društvenu djelatnost ljevičarskog usmjerenja. Sa početkom Drugog svjetskog rata Hasan Kikić odlazi u partizane. Kao učitelj u osnovnoj školi 1941. godine mobilisan je u domobrane. Za vrijeme NDH dok je bio u Zagrebu, skriva ilegalce i rastura naprednu literaturu, a kada je kao domobranski satnik bio na službi u Sanskom Mostu, putuje u Zagreb i odatle prenosi materijal za partizanske odrede u Bosanskoj Krajini. U februaru 1942. godine prelazi na slobodnu teritoriju. Jednom prilikom zarobio ga je četnički vođa Uroš Drenović i osudio na smrt, ali on uspijeva da pobjegne i priključuje se Grmečkom partizanskom odredu. Poginuo je kao borac I krajiške proleterske brigade, 6. maja 1942. godine, od četničke zasjede kod sela Rapta pod planinom Čemernicom između Mrkonjić-Grada i Skender-Vakufa.

1914. – U prvom svjetskom ratu Nijemci su okupirali Bruxelles.

1940. – Na Lava Trockog (1879.- 1940.), ruskog revolucionara i jednog od vođa Oktobarske revolucije i osnivača Crvene armije, izvršen je napad u Meksiku, gdje je prognan od strane Sovjetske vlasti. Ubojstvo je počinio španski komunist po nalogu Staljina, a Trocki je podlegao ranama narednog dana.

Dino Dvornik

Dino Dvornik

1944. Rođen indijski državnik Rajiv Gandhi, premijer Indije od 1984. do novembra 1989, kada je izgubio na izborima. Ubijen je 21. maja 1991. u atentatu tokom predizborne kampanje, podijelivši tako sudbinu majke Indire koja je kao indijski premijer ubijena u atentatu 1984. godine.

1949. – Mađarska skupština prihvatila je sovjetski model državnog uređenja i promijenila naziv države u Narodna Republika Mađarska.

1951. – Rođena je bosanskohercegovačka književnica Nura Bazdulj-Hubijar.

1964. – Rođen je pjevač Dino Dvornik. Bio je jedan od najvećih predstavnika hrvatske muzičke umjetnosti i poznat po izvornoj mješavini različitih muzičkih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima.

Čehoslovačka, Varšavski pakt

Čehoslovačka, Varšavski pakt

1968. – U noćnim satima počela je invazija na Čehoslovačku od strane snaga Varšavskog pakta. Preko 5000 sovjetskih tenkova okupiralo je ulice, a u pratnji je bilo između 200.000 do 600.000 vojnika. Sovjeti su isticali da su oni pozvani od strane lojalnih čehoslovačkih komunista da im pruže “bratsku pomoć protiv kontra-revolucionara”. U gušenju ‘praškog proljeća’ poginulo je više od 100.000 ljudi.

1975. – Američki svemirski brod “Viking Prvi” lansiran ka Marsu, na koji je dospio u julu 1976. godine.

1978. – Umrla je Diana Budisavljević (Obexer), humanitarka austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila hiljade djece iz ustaških logora u NDH.

1980. – Italijanski alpinista njemačkog porijekla Reinhold Messner je prvi uspio da se sam popne na najviši vrh svijeta Mount Everest bez upotrebe kisika. Messner je jedan od rijetkih alpinista koji je osvojio svih 14 vrhova viših od 8.000 metara – koliko ih ukupno ima na svijetu.

1988. – U Titogradu (Podgorici) i Kolašinu počeli su masovni mitinzi protiv tadašnjeg komunističkog rukovodstva Crne Gore. Narednih mjeseci masovni protesti zahvatili su cijelu republiku, partijsko i republičko rukovodstvo podnijelo je ostavke u januaru 1989., a na vlast su došli Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović.

Irak Iran rat

Rat između Iraka i Irana

1988. – Osmogodišnji rat između Irana i Iraka prestaje stupanjem na snagu sporazuma kojeg su potpisale zaraćene strane uz prisustvo posrednika UN-a.

1988. – U Titogradu (Podgorici) i Kolašinu počeli su masovni mitinzi protiv tadašnjeg komunističkog rukovodstva Crne Gore.

1991. – Estonija je stekla nezavisnost.

1991. – U Moskvi je uveden policijski sat, Boris Jeljcin ukazom je preuzeo komandu nad oružanim snagama SSSR lociranim u Rusiji, nakon što su komunističke snage pokušale da u noći između 19. i 20. avgusta izvrše državni udar i obore s vlasti posljednjeg lidera SSSR Mihaila Gorbačova.

1994. – U Parizu je umro poznati jugoslovenski reditelj Aleksandar Saša Petrović (65) dobitnik specijalne nagrade Kanskog festivala 1967. za film “Skupljači perja”. Sedamdesetih godina 20. vijeka pripadao je grupi umjetnika “crnog talasa”.

Joe Rosenthal, Iwo Jima

Joe Rosenthal, Iwo Jima

1994. – Na Palama, Republika Srpska i Republika Srpska Krajina proglasile su ujedinjenje i usvojile dokument o prisajedinjenju SR Jugoslaviji.

1995. – Umro je italijanski strip autor Hugo Pratt.

2006. – Umro fotograf Joe Rosenthal, autor jedne od najpoznatijih ratnih fotografija sa Ivo Jime, koja pokazuje kako američki vojnici na tom ostrvu, pred kraj Drugog svjetskog rata, podižu zastavu. Za taj snimak Rosenthal je 1945. dobio Pulicerovu nagradu.

 

Posted by on 2017-08-20. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login