21.01. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen španski tenor Plácido Domingo; Umrli: ruski revolucionar i državnik Vladimir Iljič Lenjin, režiser i ponir svjetskog filma Georges Méliès, književnik i novinar George Orwell, kosovski političar Ibrahim Rugova, bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno

Augustin Robespierre
Augustin Robespierre

1763. – Rođen je francuski političar Augustin Robespierre, brat mnogo poznatijeg Maximiliena Robespierrea iz razdoblja Francuske revolucije. Zanimljiva je bila uloga koju je Augustin Robespierre odigrao u karijeri mladoga Napoleona Bonapartea.

1774. – Umro je sultan Osmanlijskog carstva Mustafa III.

1899. – Tvrtka Opel započela je s proizvodnjom automobila.

1905. – Rođena je poljska književnica Wanda Wasilewska.

1919. – U Dablinu Kongres partije Sinn fein usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija je ignorisala taj dokument i dala Irskoj status dominiona 1921, a tek 1949. priznala joj samostalnost, ali bez Ulstera.

Vladimir Iljič Uljanov Lenjin
Vladimir Iljič Uljanov Lenjin

1924. – Umro je Vladimir Iljič Lenjin (1870.- 1924.) u Gorkom pored Moskve. Bio je ruski revolucionar, državnik, filozof, teoretičar marksizma, sa velikim uticajem na međunarodni radnički pokret.

1924. – Rođen je britanski komičar Benny Hill.

1933. – Umro je engleski pisac irskog porijekla George More, autor realističkih i naturalističkih romana. Djela: romani “Moderni ljubavnik”, “Glumčeva žena”, “Ester Voters”, “Ave”, “Ispovijesti mladića”, “Uspomene iz mrtvog života”, “Salve”, “Vale”.

Georges Méliès
Georges Méliès

1938. – Umro francuski filmski režiser Georges Méliès, pionir svjetskog filma, u krajnjoj bijedi, u vrijeme komercijalnog procvata filma. Domišljat i tehnički obrazovan, prenio je na film pozorišnu podjelu na činove, scenografiju, konstimografiju, način glume i maskiranje. Pronašao je sistem korištenja trikova, što mu je omogućilo da u ateljeu snima filmove fantastike. Snimio je oko 500 filmova, uključujući “Put na Mjesec”, preteču svemirskih filmskih avantura. Ostali filmovi: “San astronoma”, “Put u nemoguće”, “Guliverova putovanja”, “Halucinacije barona Minhauzena”, “Osvajanje Sjevernog pola”.

Plácido Domingo
Plácido Domingo

1941. – Rođen je španski tenor Plácido Domingo, jedan od najpoznatijih tenora i najproduktivnijih muzičara svoga doba. Poznat je po svom jedinstvenom, dramatičnom glasu s rasponom od više od četiri pune oktave. Sa 136 opernih uloga u svom repertoaru, Domingo je pjevao u više uloga nego bilo koji drugi tenor u historiji.

1942. – Mađarski fašisti su u Drugom svjetskom ratu u Novom Sadu sproveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.

1942. – Njemačke snage pod komandom Ervina Romela počele su kontraofanzivu protiv savezničke vojske pod britanskom komandom u sjevernoj Africi u Drugom svjetskom ratu.

1948. – Umro italijanski kompozitor njemačkog porijekla Ermano Wolf-Ferrari, obnovitelj italijanske komične opere, koji je komponovao uglavnom prema komedijama italijanskog pisca Karla Goldonija. Djela: opere “Četiri grubijana”, “Radoznale žene”, “Škola za očeve”, “Suzanina tajna”, kantate, instrumentalne kompozicije.

George Orwell
George Orwell

1950. – Umro je George Orwell, književnik, novinar i socijalista, najpoznatiji po alegorijskim političkim romanima Životinjska farma i 1984. Potonji, koji opisuje futurističko pokvareno društvo, doveo je do upotrebe pridjeve “orvelijanski” za opis totalitarnog mehanizma kontrole misli. U knjizi Homage to Catalonia/Kataloniji u čast, opisao je svoje divljenje očitom nedostatku klasnog društva u revolucijom zahvaćenim područjima Španjolske koje je posjetio. Opisao je ono što je vjerovao da je bila izdaja radničke revolucije u Španjolskoj od strane Španjolske komunističke partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza.

1951. – Rođen je američki pop-art umjetnik, Jeff Koons.

Peggy Lee
Peggy Lee

1952. – Rođen je trinidadski muzičar, Billy Ocean.

1954. – SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon “Nautilus”.

1956. – Rođena je američka glumica, Geena Davis.

1976. – Prodaja zapadnih listova, uključujući “New York Times” i “Finantional Times”, prvi put je dozvoljena u SSSR-u.

1997. – Njemački kancelar Helmut Kohl i premijer češke, Vaclav Klaus, potpisuju deklaraciju o pomirenju, gdje Njemačka izražava žaljenje zbog okupacije Čehoslovačke (1938.-1945.), a Češka zbog protjerivanja Njemaca poslije Drugog svjetskog rata.

Ibrahim Rugova
Ibrahim Rugova

1998. – Predstavljena konvertibilna marka, jedinstvena valuta u BiH.

2002. – U Los Angelesu u 81. godini umrla je legenda jazz i pop muzike Peggy Lee.

2003. – Umro je karikaturista Albert Hirschfeld. Njegove karikature je sedam decenija objavljivao “New York Times”.

2006. – Umro je Ibrahim Rugova (1944.- 2006.) kosovski političar i državnik, jedan od najznačajnijih političkih predstavnika kosovskih Albanaca. Protivio se Miloševićevoj centralizaciji Srbije i ukidanju kosovske autonomije. Osniva prvu kosovsku političku stranku – Demokratski savez Kosova.

Kemal Monteno
Kemal Monteno

2015. – Umro je bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno. Rođen je 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini, svojevrsne himne “Zemljo moja” (1975.) i “Sarajevo, ljubavi moja“.  Montena odlikuje poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone.

Posted by on 2022-01-21. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login