21.04. – Dogodilo se na današnji dan – svijet napustili Prince Rogers Nelson, američki muzičar i tekstopisac i Nina Simone, američka jazz pevačica

Romul, Rim

Romul, Rim

753. p.n.e. – Prema legendi od Origoa gentisa Romanae Romul je na sedam brda osnovao grad Rim.

1142. – Umro je francuski filozof i teolog Peter Abelard. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, vjerovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Heloisi, koja se ubrajaju u najljepša djela epistolarne književnosti.

1500. – Portugalski moreplovac Pedro Alvares Cabral pristao uz obale Brazila i proglasio ga portugalskim područjem.

1816. – Rođena je engleska spisateljica irskog porijekla Charlotte Brontë, koja se proslavila već prvim romanom “Jane Eyre”. S mlađim sestrama Emily i Annom napisala je zbirku pjesama. Ostala djela: “Villette”, “Profesor i Emma”.

1856. — Australija prva u svijetu uvela osmosatno radno vreme.

1864. – Umro je njemački sociolog i filozof Max Weber.

Samuel Langhorne Clemens, Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens, Mark Twain

1910. – Umro je američki pisac Samuel Langhorne Clemens, poznat kao Mark Twain, jedan od najvećih humorista svjetske literature. Proslavio se romanima “Doživljaji Toma Sawyera”, “Život na Misisipiju” i “Huckleberry Finna”, u kojima je prikazao jedinstvene životne situacije i autentični američki stil i govor.

1941. — U Drugom svjetskom ratu šefovi diplomatija Njemačke i Italije Joachim von Ribbentrop i grof Ciano se dogovorili o podjeli okupirane Jugoslavije na njemačko i italijansko područje.

1944. – Prvi partizanski desant na južnom Jadranu.

1944. – Žene u Francuskoj dobile pravo glasa.

1945. – Posljednje njemačke trupe povukle se iz Bolonje u Italiji.

1945. – Sovjetska armija ušla u predgrađe Berlina.

1946. – Umro engleski ekonomista John Maynard Keynes, koji je pokazao da tržišni mehanizam ne stvara automatski punu zaposlenost i da je neophodna intervencija države radi izvlačenja iz nezaposlenosti i kriza. Djelom “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca” uzdrmao je tradicionalnu mikroekonomiju koja se uglavnom bavila tržištem, cijenama i raspodjelom i orijentisao na istraživanje makroekonomskih veličina, posebno nivoa zaposlenosti. Ostala djela: “Ekonomska posljedica mira”, “Rasprava o novcu”, “Revizija mirovnog ugovora”, “Traktat o novčanoj reformi”, “Sredstva ka prosperitetu”.

Iggy Pop

Iggy Pop

1947. – Rođen je američki muzičar Iggy Pop. Bio je pjevač benda The Stooges, garage rock sastava s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nakon Stoogesa objavio je 17 solo albuma. Iako je imao ograničen komercijalni uspeh, Iggy Pop se smatra jednim od najvažnijih inovatora punk rocka i sličnih muzičkih pravaca.  Njegova karijera je imala uspone i padove. Okušava se također u solo vodama. Njegove najpoznatija pjesme su Lust for Life, I’m bored, Real Wild Child, i hit Candy.

1959. – Rođen je britanski muzičar Robert Smith, pjevač benda The Cure.

1966. – Etiopski car Haile Selassie I posjetio Jamajku, gdje ga je pozdravilo više od stotinu tisuća rastafarijanaca.

1967. — Vojnim pučem u Atini uspostavljen režim “grčkih pukovnika” koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1984. – U rudniku “Rembas – Zastava” u Resavici poginula 33 rudara.

1993. — Vrhovni sud Bolivije na 30 godina zatvora osudio bivšeg diktatora Luisa Garcíu Mezu zbog masovnih ubistava i kršenja Ustava.

1996. — Koalicija lijevog centra “Maslinovo drvo” pobijedila na Izborima u Italiji. To je bila prva pobjeda ljevice u Italiji od Drugog svjetskog rata.

 Nina Simone

Nina Simone

1997. — Prvi kineski vojnici ušli u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

2000. — Parlament Rusije ratifikovao rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2004. — Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordechai Vanunu izašao iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu uhapšen i osuđen pošto je 1986. u intervjuu britanskom listu “Sunday Times” otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

2003. – U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simone, američka jazz pevačica, čiji su singlovi “I Love Porgy”, “To Love Somebody”, “Ne me quitte pas” i druge dostigle milionski tiraž.

Prince Rogers Nelson

Prince Rogers Nelson

2004. – Vrhovni sud Hrvatske potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu Fikretu Abdiću, bivšem predsjedniku tzv. Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, koji je osuđen za ratni zločin počinjen u tzv. AP “Zapadna Bosna” od 1993. do 1995. godine.

2016. – Preminuo je Prince Rogers Nelson, američki muzičar i tekstopisac koji je izdao više stotina pjesama, dobitnik sedam Grammy nagrada, Zlatnog globusa i Oskara. Njegovi najveći hitovi su “Purple Rain”, “Little Red Corvette”, “Let”s Go Crazy” i “When Doves Cry”, “Cream” i “Kiss.”

Posted by on 2017-04-21. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login