21.07. – Dogodilo se na današnji dan – U Beogradu je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić (Dragan Dabić) nakon što se trinaest godina skrivao i proveo u bijegu

Napoleon

Napoleon

1542. – Papa Pavao III osnovao inkviziciju – kongregaciju kardinala s ovlaštenjima za progon heretika, kako bi pojačao borbu protiv protestantizma.

1620. – Rođen je francuski astronom Jan Pikart, koji je prvi precizno izmjerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje. Godine 1679. Pokrenuo je astronomski almanah “Connaissance des Temps”.

1718. – Zaključen Požarevački mir između Turske, Austrije i Mletačke Republike, nakon turskog poraza u ratu 1714. – 1718.

1773. – Papa Klement XIV izdao papinsku bulu “Dominus ac Redemptor” kojom je raspustio isusovački red.

Paul Julius von Reuter

Paul Julius von Reuter

1796. – Umro je škotski pjesnik Robert Burns.

1798. – Nakon pobjede u bitci kod piramida, Napoleon Bonaparte zavladao Egiptom.

1816. – Rođen je osnivač britanske novinske agencije Reuter – Paul Julius von Reuter. Rođen je u Njemačoj, pravo ime bilo mu je Izrael Bir Josafat. Izvesno vrijeme radio je u novinskoj agenciji Avas u Parizu, a zatim je osnovao novinsku agenciju Reuter, koja se i danas zove po njemu. Reuter je posle francuskog Avasa (kasniji Frans pres) druga najstarija novinska agencija na svijetu.

1820. – Danski fizičar Hans Christian Oersted predstavio svoje otkriće – elektromagnetizam.

1831. – Belgija dobila nezavisnost od Nizozemske.

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway

1899. – Rođen je američki književnik Ernest Hemingway. Poznat je po svojim izuzetnim romanima i novelama, i po uzbudljivom životu, koji je 2. jula 1961. okončan samoubistvom (“Za kim zvona zvone”, “Sunce se ponovo rađa”, “Starac i more”). Hemingwayeva djela i život imali su značajan utjecaj na američke pisce njegovog vremena. Velik dio njegovih djela klasici su američke literature, a neka su i ekranizirana. Hemingway je svoja djela pisao prema vlastitim iskustvima koja je imao kao ribar, lovac i zaljubljenik u borbe bikova. U Prvom svjetskom ratu učestvovao je na italijanskom frontu, što je opisao u romanu “Zbogom oružje”, iskustva iz Španskog građanskog rata u romanu “Za kim zvona zvone”, a poslije putovanja po Africi nastali su “Snijegovi Kilimandžara” i “Zeleni bregovi Afrike”. Reporterski je bilježio činjenice, što je odlika “škole” pisaca koju je predvodio između dva svjetska rata. Hemingway je izvršio samiubijstvo 1961. Godine. Ostala djela: romani “Starac i more”, “Pokretni praznik”, “Proljetne bujice”, “Sunce se ponovo rađa”, “Smrt u popodnevu”, “Imati i nemati”, “Preko rijeke pa u šumu”, drama “Peta kolona”.

1904. – Završena gradnja Transsibirske željeznice od Moskve do Nahotke kod Vladivostoka (oko 9.300 km). Gradnja je trajala 13 godina.

Transsibirska zeljeznica

Transsibirska zeljeznica

1921. – U Delnicama ubijen ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) Milorad Drašković. Atentat je, u znak prosvjeda zbog donošenja Obznane, zakona kojim je zabranjen rad Komunističkoj i drugim ljevičarskim partijama, izvršio Alija Alijagić, pripadnik ljevičarske organizacije “Crvena pravda”.

1940. – SSSR anektirao Estoniju, Latviju i Litvu.

1954. – Na pregovorima u Genevi, Francuska dala nezavisnost Sjevernom i Južnom Vijetnamu.

1985. – Umro je jugoslavenski filmski i pozorišni glumac Zoran Radmilović.

1992. – Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović potpisali su u Zagrebu Sporazum o prijateljstvu i suradnji dviju država. Jedna od odrednica tog akta je ulazak oružanog dijela Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u sastav Oružanih snaga BiH pod zajedničkim zapovjedništvom.

Radovan Karadžić Dragan Dabić Daba

Radovan Karadžić Dragan Dabić Daba

2001. – U dvodnevnim borbama izmedu demonstranata i policije, tokom Summita grupe G-8 u Genovi, Italija, policija je hladnokrvno ubila jednu osobu, oko 400 ih je ranjeno.

2003. – UNICEF je saopštio da je više od 1.000 djece u Iraku ubijeno ili ranjeno zaostalim minama.

2008. – U Beogradu je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić (Dragan Dabić) nakon što se trinaest godina skrivao i proveo u bijegu. Koristio je lažne dokumente i identitet Dragana Dabića, bavio se alternativnom medicinom i tako zarađivao novac u privatnoj ordinaciji u Beogradu. Ni ljudi kod kojih je radio, kao ni njegovi stanodavci nisu znali da je to on. Posljednja poznata adresa na kojoj je živio bila je u Novom Beogradu. Izručen je Haaškom sudu 30. jula.

Posted by on 2017-07-21. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login