21. decembar, Dan rudara

Dan rudara
Dan rudara

Rudari u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju svoj dan, 21. decembar, Dan rudara. Tim povodom je agencija FENA posjetila hrabre ljude u Rudniku mrkog uglja Đurđevik koji svakodnevno silaze u jamu i do 1.000 metara ispod površine zemlje.

Među ovim hrabrim rudničkim herojima je i VK kopač Alija Salkičić, koji 28 godina neprekidno radi u podzemnoj jami Đurđevik, a kojem je do penzije ostalo još samo šest mjeseci.

“U ovom rudniku sam počeo raditi kao VK kopač davne 1985. godine. Sjećam se, bio sam u to vrjeme među najmlađim rudarima koji je počeo raditi na tako opasnom i ozbiljnom poslu”, kaže Salkičić. Svoj posao je shvatio ozbiljno, iako je bio mlad i neiskusan uspio je pobijediti tremu i strah koji je tada osjećao.

“Imao sam strah i tremu, ali vremenom sam se navikao. Uprkos opasnosti u jami koja svakodnevno vreba, počeo sam jamu doživljavati kao da sam na meraji i do dana današnjeg je tako”, tvrdi Alija.

Za situaciju u jami tvrdi da je bila dosta bolja prije rata. U to vrijeme je, kaže, bilo daleko lakše raditi. Sjeća se, bilo je sve sređenije nego što je to danas. Pjevali su svaki dan pjesme kad god bi pošli u jamu, ne samo na Dan rudara.

“Tada nismo imali problema, mogli smo pjevati. Bila je savremenija mehanizacija, oprema, sve sređeno i lakše je bilo raditi. Danas to nije tako, teško je raditi i nije nam do pjesme. Najveći problem nam je nedostatak radne snage, mehanizacije i opreme”, kazao je Alija za Fenu, te dodao da je sve staro niz godina, još od njihovih djedova.

Dok su neki rudari se zapošljavali u Rudnik Đurđevik, a neki odlazili zbog teškog i opasnog posla u jami, Alija ističe da nikada nije ni tražio drugi posao, te da se s njim i sa svojim kolegama srodio sve ove godine.

“Tradicionalni rudarski pozdrav „sretno“ govori da moje kolege i ja obavljamo opasane poslove. Silazimo u jamu do 1.000 metara ispod površine zemlje. Iako imamo teške uslove rada, mi smo opet nekako zadovoljni i još  smo zadržali onu humanost i pravilo: „svi za jednog, jedan za sve“”, podvlači on. Pojašnjava da su proteklih pet dana obilježavali Dan rudara u jami, kako kaže, po smjenama, jer rudnik mora svakodnevno raditi, bez prestanka. Također je istaknuo da su bili počašćeni od rukovodstva RMU Đurđevik i dobili novčanu naknadu u iznosu od 300 KM.

“Proslavili smo svoj ovaj dan u jami, uz hranu i piće, dobili smo i hediju od 300 maraka, a koja nam puno znači na današnjem vremenu. Hvala rukovodstvu rudnika”, iskreno govori Alija.

S obzirom na činjencu da za šest mjeseci ide u penziju, rekao je da nakon odlaska u penziju jedinu želju koju ima jeste da ga u ovom rudniku zamijeni njegov sin.

“Šest mjeseci do moje penzije će brzo proći. Jedina želja kada odem u penziju jeste da probam zaposliti sina, jer je to i njegova želja da bi me naslijedio. A, ovom rudniku je najviše potrebno mlade radne snage”, zaključuje Alija u razgovoru za Fenu.

Svim rudarima u Bosni i Hercegovini je na današnji Dan rudara zaželio da ih prati sreća, kao što je njega pratila svih proteklih 28 godina, te da se živi i sretni vraćaju svojoj porodici i dočekaju svoju pošteno zarađenu penziju – istaknuo je uz pozdrav – „sretno“.

Dan rudara obilježen i u rudniku uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje

Dan rudara obilježen je i u Rudniku uglja „Gračanica“ Gornji Vakuf-Uskoplje, koji kao zavisno društvo djeluje u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“.

Na svečanosti, koja je organizirana tim povodom, rudarima su uručene nagrade za doprinos radu preduzeća u 2013., u kojoj su ostvareni odlični poslovni rezultati.

Dnevno se u Rudniku „Gračanica“ proizvodilo oko hiljadu tona uglja a, zavisno od potražnje, na tržište se plasirala približno ista, a nerijetko i značajno veća količina uglja.

Prije pet-šest  dana ispunjen je ovogodišnji plan od 255.000 tona uglja, a za 14 posto prebačen je plan na otkrivci, koja je bila predviđena u količini od milion metara kubnih čvrste mase.

Glavni kupci uglja iz Gračanice su TE „Kakanj“ i bosansko-turska kompanija Natron-Hayat iz Maglaja, sa čijim predstavnicima je ovih dana potpisan ugovor o isporuci 40.000 tona uglja u 2014.

Zalihe uglja u Rudniku uglja „Gračanica“, u kojem je trenutno uposleno 210 radnika, procjenjuju se na oko četiri  miliona tona, a to je količina koja omogućava proizvodnju „crnog zlata“ i u narednih 15 do 20 godina.

Od kada se slavi Dan rudara?

Današnji datum za Dan rudara u BiH proglašen je nakon općeg štrajka rudara 1920. godine zbog opće eksploatacije rudnika i lošeg položaja radnika. Štrajkovali su rudari Kreke, Zenice, Ljubije, Kaknja, Mostara i Breze. Rudari su zahtijevali bolje uslove rada i bolje plaće. Učestvovalo je blizu 5000 rudara.

U tzv. Husinskoj buni, velikoj rudarskoj pobuni pale su i prve žrtve. Poginulo je sedam rudara. Na kraju je ustanak ugušen u krvi, a rudari su morali da se vrate na posao. Dvije godine kasnije, zbog štrajka, u Tuzli je održano je suđenje a osuđeno je dvadeset rudara.

Početak borbe za radnička prava označili su veliku prekretnicu za rudare, a 21. decembar uzet je kao zvanični datum obilježavanja Dana rudara.

Posted by on 2013-12-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login