Kinoteka, BiH

Kinoteka, BiH

Vršiteljica dužnosti direktora Kinoteke BiH Devleta Filipović, govoreći u situaciji u kojoj se uz ostale institucije kulture od državnog značaja nalazi i Kinoteka BiH, izjavila je da se ova institucija nalazi u jako teškoj situaciji.

Trenutna dugovanja ove institucije za komunalije, stanarinu Općini Centar i ostale, iznose 23.000 KM.

Problemi oko eventualnog isključenja grijanja i struje ozbiljno bi mogli ugroziti krhku arhivsku građu koja se čuva u Kinoteci, ali i opremu. Ukoliko bi došlo do oštećenja tehnike, trebalo bi zvati radnika iz inostranstva da je popravi.

U protekloj godini ova institucija je dobila 60.000 KM, što je u svakom slučaju nedovoljno.

Filipović, međutim, ističe da ova institucija svoja vrata neće zatvarati i “ako nekome nešto treba bit će mu omogućeno da do toga i dođe uz iste uvjete u kojima rade i zaposleni u ovoj instituciji”.

Kad je riječ o prikazivačkoj djelatnosti, ukoliko dođe minimalan broj posjetilaca (a to je pet) filmovi će biti prikazivani uz grijalicu.

Pitanje ove i drugih institucija kulture od državnog značaja je prije svega pravno-političko. Filipović navodi da se više puta iniciralo rješenje statusa institucija kulture, ali nikad nije došlo do dogovora.

Tako pojedine institucije poput Umjetničke galerije BiH, naprimjer, više nemaju ni pravnih mogućnosti za rad.

Posted by on 2012-01-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login