22.06. – Dogodilo se na današnji dan – U šumi Brezovici kod Siska formiran Sisački partizanski odred, prva takva jedinica u okupiranoj Evropi. Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

168. pne. – Bitka kod Pidne u kojoj su Rimljani pobijedili Makedonce, okončavši treći makedonski rat i drevnu makedonsku državu.

1533. – Osmanlijski sultan Sulejman I Veličanstveni sa Austrijom potpisao ugovor o miru, poslije drugog neuspješnog pohoda na Beč.

1593. – Bitka kod Siska u kojoj su austrijske i hrvatske snage pod vodstvom bana Tome Erdedija kod Siska nanijele težak poraz otomanskim snagama.

1757. – Rođen je britanski istraživač George Vancouver. Plovio je s kapetanom Cookom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Kanadu i Island. Posebno značajna njegova istraživanja pacifičke obale Sjeverne Amerike. Po njemu dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805. – Rođen je Giuseppe Mazzini, italijanski revolucionar i osnivač pokreta “Mlada Italija”.

1815. – Nakon poraza kod Waterlooa Napoleon Bonaparta abdicirao je drugi i posljednji put.

1826. – U Panami, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres, u cilju ujedinjenja južnoameričkih republika.

1874. – Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894. – Afrička država Dahomej, Benin, postala je francuska kolonija.

1898. – Rođen je njemački pisac Erich Maria Remarque. Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Njemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1910. – Rođen je Konrad Zuse, njemački inženjer zaslužan za kreiranje prvog programski kontroliranog računara, Z1.

1940. – Francuska potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mjestu u kojem je francuski maršal Foch 1918. primio kapitulaciju Njemačke u Prvom svjetskom ratu.

1941. – Vojska Trećeg Reicha i njegovih saveznika napala je Sovjetski Savez u sklopu operacije Barbarossa, u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cijele granične linije između Baltičkog i Crnog mora. Italija i Rumunija objavile rat SSSR-u.

1941. – Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas s pozivom narodima Jugoslavije na ustanak protiv njemačke okupacije.

1941. – U šumi Brezovici kod Siska formiran Sisački partizanski odred, prva takva jedinica u okupiranoj Evropi.

1941. – Italija i Rumunija u Drugom svjetskom ratu objavile rat SSSR.

1944. – Poginuo je Marijan Badel, student, politički komesar brigade „Franjo Ogulinac Seljo“ i narodni heroj Jugoslavije.

1949. – Rođena je američka filmska glumica Mary Louise, poznata kao Meryl Streep, dobitnica nagrade “Oskar” za filmove “Julija”, “Kramer protiv Kramera” i “Sofijin izbor”. Ostali filmovi: “Lovac na jelene”, “Menhetn”, “Zavođenje Džoa Tinana”, “Senator”, “Žena francuskog poručnika”, “U tišini noći”, “Obilje”, “Zaljubljivanje”, “Moja Afrika”, “Muzika mog srca”.

1969. – Umrla američka filmska glumica i pjevačica Judy Garland.

1978. – Otkriven je Haron, najveći od tri poznata Plutonova mjeseca.

1987. – U Los Angelesu je umro Fred Astaire (1899.- 1987.), legendarni američki filmski glumac, plesač i pjevač. Proglašen je za petu najveću mušku filmsku zvijezdu u historiji zemlje od strane Američkog filmskog instituta.

1994. – Predstavnici Rusije potpisali u sjedištu NATO-a u Bruxellesu program ove vojne alijanse Partnerstvo za mir.

2000. – Američka svemirska letjelica “Marsov osmatrač” otkrila naznake o postojanju vode na Marsu.

2001. – Njemačka vlada počinje sa isplatom odštete ljudima koje je nacistička njemačka držala na prinudnom radu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

2001. – Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekularne aktivnosti. Mjesec kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom Saadet.

2003. – U okviru druge svoje posjete BiH poglavar Rimokatoličke crkve Ivan Pavao Drugi posjetio je Banja Luku i kod samostana na Petrićevcu služio svetu misu te obavio beatifikaciju rimokatoličkog svećenika Ivana Merca.

2004. – Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u televizijskom obraćanju građanima Srpske da događaji u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine predstavljaju crnu stranicu srpske istorije i da se učesnici u ovom zločinu ne mogu opravdati ničim.

2005. – Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista, SS oficira na doživotni zatvor, zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mjesta Sant Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom Drugog svjetskog rata.

2006. – Vijeće međunarodne organizacije OSCE službeno potvrđuje primanje Crne Gore, kao 56. zemlje članice.

2009. – Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande, Kaliksta Kalimanzira, na 30 godina zatvora, zbog genocida.

Posted by on 2024-06-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login