22.06. – Dogodilo se na današnji dan – U šumi Brezovici kod Siska formiran Sisački partizanski odred, prva takva jedinica u okupiranoj Evropi

 Bitka kod Siska

Bitka kod Siska

168. pne. – Bitka kod Pidne u kojoj su Rimljani pobijedili Makedonce, okončavši treći makedonski rat i drevnu makedonsku državu.

1533. – Osmanlijski sultan Sulejman I Veličanstveni sa Austrijom potpisao ugovor o miru, poslije drugog neuspješnog pohoda na Beč.

1593. — Bitka kod Siska u kojoj su austrijske i hrvatske snage pod vodstvom bana Tome Erdedija kod Siska nanijele težak poraz otomanskim snagama.

1757. – Rođen je britanski istraživač George Vancouver. Plovio je s kapetanom Cookom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Kanadu i Island. Posebno značajna njegova istraživanja pacifičke obale Sjeverne Amerike. Po njemu dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805. – Rođen je Giuseppe Mazzini, italijanski revolucionar i osnivač pokreta “Mlada Italija”.

1826. – U Panami, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres, u cilju ujedinjenja južnoameričkih republika.

1874. – Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

Staljingrad

Staljingrad

1894. – Afrička država Dahomej, Benin, postala je francuska kolonija.

1898. – Rođen je njemački pisac Erich Maria Remarque. Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Njemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1910. – Rođen je Konrad Zuse, njemački inženjer zaslužan za kreiranje prvog programski kontroliranog računara, Z1.

1940. – Francuska potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mjestu u kojem je francuski maršal Foch 1918. primio kapitulaciju Njemačke u Prvom svjetskom ratu.

1941. – Vojska Trećeg Reicha i njegovih saveznika napala je Sovjetski Savez u sklopu operacije Barbarossa.

1941. – Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas s pozivom narodima Jugoslavije na ustanak protiv njemačke okupacije.

partizani1941. – U šumi Brezovici kod Siska formiran Sisački partizanski odred, prva takva jedinica u okupiranoj Evropi.

1941. – Italija i Rumunija u Drugom svjetskom ratu objavile rat SSSR.

1944. — Poginuo je Marijan Badel, student, politički komesar brigade „Franjo Ogulinac Seljo“ i narodni heroj Jugoslavije.

1949. – Rođena je američka filmska glumica Mary Louise, poznata kao Meryl Streep, dobitnica nagrade “Oskar” za filmove “Julija”, “Kramer protiv Kramera” i “Sofijin izbor”. Ostali filmovi: “Lovac na jelene”, “Menhetn”, “Zavođenje Džoa Tinana”, “Senator”, “Žena francuskog poručnika”, “U tišini noći”, “Obilje”, “Zaljubljivanje”, “Moja Afrika”, “Muzika mog srca”.

1978. – Otkriven je Haron, najveći od tri poznata Plutonova mjeseca.

Fred Astaire

Fred Astaire

1987. – U Los Angelesu je umro Fred Astaire (1899.- 1987.), legendarni američki filmski glumac, plesač i pjevač. Proglašen je za petu najveću mušku filmsku zvijezdu u historiji zemlje od strane Američkog filmskog instituta.

2000. – Američka svemirska letjelica “Marsov osmatrač” otkrila naznake o postojanju vode na Marsu.

2001. – Njemačka vlada počinje sa isplatom odštete ljudima koje je nacistička njemačka držala na prinudnom radu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

2004. – Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u televizijskom obraćanju građanima Srpske da događaji u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine predstavljaju crnu stranicu srpske istorije i da se učesnici u ovom zločinu ne mogu opravdati ničim.

2005. – Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista, SS oficira na doživotni zatvor, zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mjesta Sant Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom Drugog svjetskog rata.

Meryl Streep

Meryl Streep

2006. – Vijeće međunarodne organizacije OSCE službeno potvrđuje primanje Crne Gore, kao 56. zemlje članice.

2009. – Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande, Kaliksta Kalimanzira, na 30 godina zatvora, zbog genocida.

Posted by on 2017-06-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login