22.07. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen Aleksandar Makedonski, makedonski kralj koji je osvojio veliko Persijsko carstvo i sa vojskom stigao do Indije, te je stvorio dotad najveće carstvo u istoriji, koje se prostiralo od Makedonije do IndijeAleksandar Makedonski
Aleksandar Makedonski

356. p.n.e. – U Peli rođen Aleksandar Treći Veliki, Aleksandar Makedonski. Bio je makedonski kralj. Vladao je od 336. do 323. godine p.n.e. Kao makedonski kralj i hegemon Grka osvojio je veliko Persijsko carstvo i sa vojskom stigao do Indije. Aleksandar je namjeravao da udruži Makedonce i Persijance u jedan narod i time spriječi buduće sukobe. Poslije Aleksandrove smrti u 33. godini, njegovo veliko carstvo se raspalo u ratovima njegovih nasljednika. Za 13 godina, koliko je vladao, Aleksandar je stvorio dotad najveće carstvo u istoriji, koje se prostiralo od Makedonije do Indije. Posljedice njegovih osvajanja bile su dalekosežne. Veliko Persijsko carstvo prestalo je da postoji, osnivanjem gradova podstaknut je razvoj trgovine i ekonomije na velikom prostoru, od početka njegovih pohoda na Persiju od 334. p.n.e. računa se početak istorijskog razdoblja Helenizma. Aleksandar Makedonski ubraja se među najveće vojne stratege u istoriji, pa je mnogim vladarima i vojskovođama predstavljao životni uzor.

1739. – Osmanlijska vojska u bici kod Grocke pobijedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom od 18. septembra Beograd i teritorije sjeverno od Zapadne Morave su poslije 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

1812. – U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci su pod komandom vojvode od Wellingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Auguste Marmont.

1887. – Rođen je Gustav Ludwig Hertz, njemački fizičar i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921.

1932. – Umro je Errico Malatesta, italijanski anarhista, teoretičar i revolucionar.

1933. – Američki pilot Wiley Post prvi sam obletio Zemlju. Let je trajao sedam dana, 18 sati i 49 minuta.

1941. – U Sloveniji počele oružane akcije partizana protiv okupatora.

Varšavski geto
Varšavski geto

1941. – Oko 600 ustanika iz Drobnjaka i Uskoka u Drugom svjetskom ratu, u snažnom napadu na italijanske fašističke okupatorske snage, oslobodilo crnogorski gradić Šavnik.

1942. – Nacisti započinju masovne deportacije iz Varšavskog geta u logore smrti.

1943. – Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu oslobodile italijanski grad Palermo na ostrvu Sicilija.

1944. – U Lublinu u Drugom svjetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbjegličkoj vladi u Londonu.

1972. – Sovjetska svemirska sonda “Venera 8” prva se meko spustila na površinu Venere, s koje je deset minuta, prije nego što su izgorjeli instrumenti, emitovala podatke.

1981. – Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Ivana Pavla Drugog 13. maja. Nakon 20 godina pušten je iz zatvora i u junu 2000. predat je Turskoj.

1991. – Predsjedništvo SFRJ izdalo je naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

1993. – Narodna skuština Republike Srpske na zasjedanju u Mrkonjić Gradu proglasila je nevažećim za srpski narod u bivšoj BiH sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) sa zasjedanja održanog 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

1996. – Međunarodni sud pravde imenovao Amerikanca Roberta Owena za arbitra za Brčko.

1996. – Ispuštanjem paketa sa hranom iz aviona UN je počeo humanitarnu pomoć za oko 700.000 ljudi u Južnom Sudanu, kojima je zaprijetila smrt od gladi.

1999. – Microsoft izdao prvu verziju MSN Messengera.

Indro Montanelli
Indro Montanelli

2001. – Umro Indro Montanelli, doajen italijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista Il Giornale Nuovo, koji danas izlazi pod imenom Il Giornale. Postao je poznat kao ratni izvještač iz Finske tokom Drugog svjetskog rata.

2003. – U napadu američkih snaga na jednu rezidenciju iračkog predsjednika Sadama Huseina u Mosulu poginula su dvojica njegovih sinova Uday i Qusay.

2011. – U centru Osla i na ostrvu Utoja, tridesetak kilometara od centra Osla, dogodio se teroristički napad koji je izveo desni ekstremista Anders Breivik. Ukupno je poginulo 77 osoba.Posted by on 2020-07-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login