22.08. – Dogodilo se na današnji dan – Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačke snage počinju sa opsadom Lenjingrada

crveni križ crveni polumjesec

1485. – Engleski kralj Richard Treći poginuo u bici kod Bosvorta u borbi s trupama Henryja Sedmog, osnivača dinastije Tudor. Time je okončan “Rat dviju ruža” – nazvan tako, jer je dinastija Lankastra, s kojom je Henry Sedmi bio u srodstvu, imala u grbu crvenu, a dinastija Jorka bijelu ružu.

1567. – Španski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo počeo, kao vojni namjesnik Nizozemske, vladavinu poznatu kao “Albin teror”, čime je rasplamsao oslobodilački rat, okončan oslobađanjem od Španije i osnivanjem Nizozemske.

1642. – U Engleskoj je počeo građanski rat pristalica krune i parlamenta, poslije izjave kralja Charlesa Prvog od Engleske da su članovi parlamenta izdajnici, okončan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1859. –  Zbog ratnih neuspjeha, finansijskog sloma i policijskog nasilja u svim krajevima Habsburške monarhije, car Franz Joseph smijenio je svemoćnog ministra unutrašnjih poslova Alexandera Bacha, poznatog po provođenju apsolutističke i centralističke politike.

1862. – Rođen je Claude Debussy (1862.- 1918.), francuski kompozitor, jedan od najistaknutijih impresionista.

1864. – Šesnaest država potpisuje prvu Ženevski konvenciju, kojom se poboljšao položaj ranjenika i zatvorenika u ratu. Odlučeno je korištenje znakova: crvenog križa i crvenog polumjeseca.

1883. – U Parizu je umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su djela prodrla na Zapad. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima. Autor je romana “Očevi i djeca”, “Lovački zapisi”, “Uoči novih dana”, “Proljećne vode”.

BBC 1932
BBC

1904. – Rođen kineski državnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, glavni arhitekta privrednih reformi i silovitog ekonomskog uspona Kine krajem 20. vijeka. Najmnogoljudnijom zemljom svijeta je vladao od 1978, a s posljednje zvanične rukovodeće funkcije povukao se 1990, ali je njegov presudan uticaj ostao nesporan do smrti u januaru 1997.

1910. – Japan je anektirao Koreju nakon pet godina protektorata nad tom zemljom.

1914. – Austro-Ugarska je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Belgiji.

1932. – BBC počinje sa eksperimentalnim emitiranjem TV programa.

1941. – Iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u Drugom svjetskom ratu pobjegla 32 robijaša, mahom komunisti. U bjekstvu kroz podzemni kanal pomogao im je učenik srednje tehničke škole u Novom Sadu – partizan s Fruške gore Boško Palkovljević – Pinki, kasnije proglašen za narodnog heroja, koji ih je odveo u partizanski odred.

opsada Lenjingrada
opsada Lenjingrada

1941. – Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačke snage počinju sa opsadom Lenjingrada. Okupacija je trajala sve do oslobađanja grada u februaru 1944., a za vrijeme opsade život je izgubilo 620.000 stanovnika Lenjingrada.

1942. – Umro je ruski baletski igrač, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, koji je novim izrazom značajno utjecao na reformu klasičnog baleta u 20. vijeku.

1958. – Umro je francuski pisac Roger Martindu Gard, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1937. (“Žan Boroa”, “Porodica Tibo” (11 knjiga, objavljenih između 1922. i 1940.).

Jomo Kenyatta
Jomo Kenyatta

1978. – Umro predsjednik Kenije i publicista Jomo Kenyatta, jedan od najistaknutijih afričkih boraca protiv kolonijalizma. Bio je predsjednik Kenijskog afričkog saveza koji je 1963. izborio nezavisnost zemlje od Velike Britanije, zatim premijer, a od 1964. šef države. Djela: “Prema planini Keniji”, “Kenija, zemlja sukoba”, “Moj narod Kikuju”, “Harambi”, “Džomo Kenijata – patnja bez gorčine”.

1991. Nakon što je 25. juna Hrvatska proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je pisani zahtjev Predsjedništvu SFR Jugoslavije da se JNA povuče u kasarne najkasnije do 31. augusta.

1991. – Predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ukinuo je vanredno stanje i smijenio članove pučističkog komiteta. Ministar unutrašnjih poslova Boris Pugo izvršio je samoubistvo. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin dobio je dopunska punomoćja od Vrhovnog Sovjeta Ruske Federacije.

1995. –  Parlament Etiopije je izabrao Negasa Gidadu za šefa države pod novim imenom Savezna Demokratska Republika Etiopija.

Fred Hoyle
Fred Hoyle

2001. – Umro je britanski astronom i matematičar Fred Hoyle, jedan od najvećih naučnika 20. vijeka. S Thomasom Goldom i Hermanom Bandijem postavio je teoriju o konstantnoj gustoći svemira (steady-state theory, 1948.). Pored naučnih djela namjenjenih popularizaciji astronomije, pisao je i romane naučne fantastike (“Crni oblak”, “A kao Andromeda”).

2002. – Slika venecijanskog majstora Tiziana, vrijedna više od pet miliona funti (7,6 miliona dolara), pronađena je u plastičnoj kesi na ulici u Londonu, sedam godina nakon što je ukradena iz kuće Longleat u zapadnoj Engleskoj.

2004. – U oružanom prepadu na muzej slikara Edvarda Muncha u Oslu, pred mnoštvom posjetilaca ukradeno je njegovo najpoznatije djelo “Krik”. Slika je vraćena u posjed 2006. Imala je određena oštećenja, ali je vraćena na izložbu, nakon restauracije, u maju 2008.

Leh Valensa
Leh Valensa

2006. – Leh Valensa, legendarni vođa Solidarnosti, prvog slobodnog sindikata komunističkog svijeta, napustio je tu organizaciju. Solidarnost je igrala ključnu ulogu u rušenju komunizma u Poljskoj i čitavoj Evropi krajem 1989. godine.

 

Posted by on 2021-08-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login