22.11. – Dogodilo se na današnji dan – U Dallasu ubijen američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy. Umro Jack London, jedan od najčitanijih američkih književnika. U prvostepenoj presudi Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Vasco da Gama
Vasco da Gama

1497. – Tražeći morski put u Indiju Portugalac Vasco da Gama prvi oplovio Rt Dobre Nade, na krajnjem jugu Afrike.

1699. – Danska, Rusija, Saska i Poljska, poslije pobjede nad švedskom vojskom, potpisale sporazum o podjeli Kraljevine Švedske.

1819. – Rođena je engleska književnica Mary Ann Evans, poznata kao George Eliot, koja je, realistički opisujući englesku provinciju, otkrivala duboku osjećajnost, pomiješanu sa humorom, i uvjerenje da na ljude blagotvorno djeluju iskušenja i patnje. Djela: romani “Vodenica na Flosi”, “Adam Bid”, “Sajlas Marner”, “Romola”.

1906. – Međunarodna radio-telegrafska konferencija u Berlinu uvela svjetski signal za brodove u opasnosti – SOS.

Jack London
Jack London

1916. – Umro je američki književnik Jack London, jedan od najčitanijih književnika u prvoj polovini 20. vijeka. Bavio se različitim zanimanjima: od raznosača novina do kopača zlata i ratnog dopisnika iz rusko-japanskog rata. Naporan rad, novčane nedaće i alkohol proizveli su nervno rastrojstvo i samoubistvo u 40. godini. Napisao je oko 50 pripovijedaka i romana. Djela: “Zov divljine”, “Bijeli očnjak”, “Gvozdena peta”, “Martin Idn”, “Ljudi sa ponora”, “Zlato”, “Kralj alkohol”, “Džeri ostrvljanin”, “Morski vuk”, “Mjesečeva dolina”, “Priče s južnih mora”.

1943. – Liban proglasio nezavisnost i time je ukinut mandat koji je nad tom državom imala Francuska od 1. jula 1920.

1954. – Umro je ruski pravnik i diplomata Andrej Višinski, državni tužilac (od 1935) u vrijeme velikih čistki koje je u drugoj polovini tridesetih godina 20. vijeka sproveo sovjetski lider Staljin. Bio je šef sovjetske diplomatije 1949, a potom stalni predstavnik SSSR-a u UN-u.

John F. Kennedy
John F. Kennedy

1963. – U još uvijek nerazriješenom atentatu u Dallasu ubijen je američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy. Nekoliko sati kasnije čovjek pod imenim Lee Harvey Oswald je uhapšen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom pošto ga je dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom. Detalji vezani uz atentat su mnoge od samog početka natjerali da sumnjaju u službenu verziju da je Oswald ubio Kennedyja, a njegovo ubojstvo postalo je jedna od poznatijih teorija zavjere o kojoj se i danas raspravlja.

1963. – Umro je engleski književnik Aldous Leonard Huxley, jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. vijeka, kosmopolita i aktivista pacifističkog pokreta (Peace Pledge Movement, 1935). Njegovi “romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela. Djela: romani “Vrli novi svijet”, “Jalovo lišće”, “Kontrapunkt života”, “Poslije mnogo ljeta”, “Vrijeme mora da stane”, zbirke pripovijedaka “Mali Meksikanac”, “Dvije ili tri gracije”, eseji i studije “Zajedljivi Pilat”, “Muzika u noći”, “Vječna filozofija”, “Nauka, sloboda i mir”.

1972. – Predsjednik SAD-a Richard Nixon ukinuo je, nakon 22 godine, zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.

1974. – Generalna skupština UN-a dala je status posmatrača Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji.

1975. – Juan Carlos postao kralj Španije, dva dana nakon smrti diktatora Francisca Franca.

1977. – Anglo-francuski putnički avion Concorde počeo je redovni saobraćaj između Evrope i Amerike. Redovni letovi uspostavljeni su nakon dvije godine pravnih rasprava zbog jačine buke koju taj avion proizvodi.

1989. – Jugoslavija priznala Republiku Koreju i odlučila da s njom uspostavi diplomatske odnose.

1990. – Prva premijerka u historiji Velike Britanije Margaret Thatcher podnijela ostavku nakon više od 11 godina na mjestu premijera.

Njemačka, Angela Merkel
Njemačka, Angela Merkel

1995. – Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, Vijeće sigurnosti UN-a suspendovao je ekonomske sankcije SR Jugoslaviji i počeo skidanje embarga na oružje državama nastalim od bivše Jugoslavije. SR Jugoslavija je bila pod ekonomskom blokadom 1.253 dana (od 31. maja 1992).

2000. – U Pragu umro Emil Zatopek (78), legendarni češki trkač i jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednoj olimpijadi. Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948, a tri olimpijske zlatne medalje u Helsinkiju 1952.

2004. – Vijeće sigurnosti UN usvojio rezoluciju kojom će komandu nad mirovnom misijom u BiH od NATO-a preuzeti Evropska unija.

2005. – Angela Merkel postala prva njemačka kancelarka u historiji.

2007. – U Lausannei u Švicarskoj umro francuski koreograf Maurice Béjart, jedan od osnivača modernog plesa. Među njegovim koreografijama su “Bolero”, Beethovenova Deveta simfonija, “Romeo i Julija”, “Malraux”.

Ratko Mladić, Haag
Ratko Mladić, Haag

2015. – Liberal Mauricio Macri, bivši gradonačelnik Buenos Airesa, izabran je za novog predsjednika Argentine.

2017. – Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor-Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osuđen za genocid u Srebrenici.

Posted by on 2022-11-22. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login