23.07. – Dogodilo se na današnji dan – Svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru. Osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, temelj kasnije Europske unije. Umrla je engleska pjevačica Amy Winehouse.Vladimir Prelog
Vladimir Prelog

1829. – William Austin Burt je patentirao prvu mašinu za kucanje.

1875. – Umro američki pronalazač Isaac Merrit Singer, koji je 1851. razvio prvu šivaću mašinu koja je ušla u masovnu upotrebu.

1906. – Rođen je Vladimir Prelog, hrvatski naučnik, kemičar. Dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine. Područje njegovih istraživanja bili su, uglavnom, heterociklički spojevi, alkaloidi, antibiotici.

1914. – Austro-Ugarska je izdala ultimatum Kraljevini Srbiji zbog ubistva prijestolonasljednika Franje Ferdinanda 28. juna u Sarajevu.

1916. – Umro škotski hemičar William Ramsay, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1904. Ispitivao je molekularni sastav čistih tečnosti i otkrio gasove helijum, argon, kripton, neon i ksenon. Dokazao je da se helijum stvara prilikom radioaktivnog raspadanja radijuma.

1944. – Umro je njemački anarhista i historičar Max Nettlau.

1951. – U zatvoru umro francuski maršal Henry Philippe Pétain, junak iz Prvog svjetskog rata, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio šef profašističkog režima sa sjedištem u Vichyju. Pétain je 1945. osuđen na doživotnu robiju.

1952. – U Egiptu izvršen je vojni puč pod vođstvom generala Mohameda Nagiba, kojim je zbačen kralj Faruk I. Na prijesto je stupio njegov maljoletni sin Fuad II, a naredne godine proglašena je republika na čelu s generalom Nagibom.

1952. – Osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, temelj kasnije Europske unije.

Europska zajednica za ugljen i čelik
Europska zajednica za ugljen i čelik

1961. – Rođen je američki glumac Woody Harrelson.

1974. – Grčka vojna vlada pozvala Konstantina Karamanlisa da se vrati iz izbjeglištva u Parizu i formira Vladu. To je bio kraj sedmogodišnje vladavine vojne hunte u Grčkoj.

1982. – Međunarodna komisija za lov na kitove donijela je odluku o potpunoj zabrani komercijalnog lova na kitove. Zabrana stupila na snagu 1985.

1983. – Borba za nezavisnost Tamila eskalirala je u građanski rat u Šri Lanki, kada su tamilski pobunjenici ubili 13 vojnika. Sinhaleška većina uzvratila ubijanjem tamilskih civila. Rat je okončan porazom tamilskih boraca u maju 2009.

1991. – Komunistička partija SSSR objavila nacrt platforme kojom se prihvataju privatna svojina, integracija ekonomije u svjetsko tržište i sloboda vjeroispovjesti.

Sarajevo, rat
Sarajevo, rat

1992. – U prijedorskom logoru Keraterm u noći s 23. na 24. juli vojnici VRS ubili su oko 200 logoraša.

1994. – Evropska unija uspostavila upravu nad Mostarom, a za prvog administratora imenovan je Hans Koschnick.

1995. – Ujedinjene nacije izdale naredbu o raspoređivanju Snaga za brza dejstva na području Sarajeva.

1996. – U Sarajevo stigao prvi kontigent oružja iz američkog programa „Opremi i obuči“, namijenjen armiji Federacije Bosne i Hecegovine.

1999. – Ruski astronaut Sergej Avdejev postavio je, boraveći u svemirskoj stanici „Mir“ 712 dana, novi rekord u neprekidnom boravku u svemiru.

Mostar, Stari most
Mostar, Stari most

2004. – Svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru, koji je srušen granatiranjem s položaja HVO-a u novembru 1993. Svečanosti, koja je održana tim povodom na platou ispod samog mosta, prisustvovalo je više od pedeset stranih delegacija, državnika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, predstavnika kulturnog i vjerskog života u BiH, kao i više od pet stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta. Projekt obnove zajednički su finansirali Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Holandija i Hrvatska. Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja.

Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha od sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da će Hajrudin biti osuđen na smrt ako bi se luk mosta raspao.

Amy Winehouse
Amy Winehouse

2011. – Umrla je engleska pjevačica Amy Winehouse,  pjevačica i tekstopisac poznata po svojim jakim vokalima i miksu muzičkih žanrova koji su uključivali R&B, soul i jazz. Njezin debitantski album, Frank, od strane kritike u Velikoj Britaniji bio je vrlo uspješan te nominiran za Mercury Prize. Sljedeći album, Back to Black, nominiran je u čak šest kategorija prestižne nagrade Grammy, a osvojio je njih 5 čime je izjednačen rekord najviše osvojenih Grammyja neke pjevačice u jednoj noći.  14. februara 2007. osvojila je BRIT nagradu za najbolju britansku pjevačicu, a također je bila nominirana i u kategoriji najboljeg britanskog albuma. Tri je puta osvojila nagradu Ivor Novello: prvu 2004. godine za pjesmu Stronger Than Me, drugu 2007. godine za pjesmu Rehab, a treću 2008. godine za pjesmu Love is a Losing Game.

2012. – Umrla Sally Ride, prva Amerikanka koja je letjela u svemir. Po obrazovanju fizičar, prijavila se na oglas NASA za astronauta 1977. i postala je 18. jula 1983. prva Amerikanka koja je odletjela u svemir, u letjelici Challenger.Posted by on 2020-07-23. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login