23.09. – Dogodilo se na današnji dan – Irska rock-grupa U2 održala koncert u Sarajevu. Rođen je bosanskohercegovački pjevač rock i pop muzike, član legendarnih “Indexa” Davorin Popović.

63. pr.n.e. – Rođen Cezar Oktavijan Avgust, usvojeni sin Julija Cezara, prvi rimski car. Nakon što je pobijedio vojsku Marka Antonija i Kleopatre kod Akcija 31. godine pr.n.e, preuzeo je svu vlast i zaveo novi oblik vladavine – principat i ustanovio Pax Romana – mir u cijelom Rimskom carstvu. Njegova vladavina smatra se najsjajnijim periodom rimske historije i naziva Avgustov ili zlatni vijek.

480. pne. – Rođen je grčki dramatičar Euripid.

63. pne. – Rođen je prvi rimski car August.

1122. – Sklopljen je Wormski konkordat temeljem koga se rimsko-njemački car Heinrich V odrekao svjetovne vlasti nad papama i čime je okončana dugogodišnja Borba za investituru.

1215. – Rođen je mongolski kan i kineski car Kublaj Kan.

1719. – Lihtenštajn je postao nezavisna kneževina u okviru Svetog rimskog carstva.

1817. – Španija i Velika Britanija potpisale su sporazum o zabrani trgovine robljem.

1846. – Njemački astronom Johan Gotfrid Gale otkrio je planetu Neptun.

1848. – Žvakaća guma se prvi put pojavila u prodaji u SAD-u.

1870. – Umro francuski pisac Prosper Mérimée. Njegova novela “Carmen” inspirisala je francuskog kompozitora Georgesa Bizeta da napiše istoimenu operu.

1889. – Osnovana je japanska tvrtka Nintendo, i to kao proizvođač igraćih karata.

1926. – Rođen je američki jazz muzičar John Coltrane. Bio je saksofonist i skladatelj sjajne tehnike i improvizacije. Neposredno je oblikovao cijelu jednu generaciju muzičara i to ne samo jazz, već i rock muzičara i protagonista raznih muzičkih “fuzija” koje su počele javljati početkom sedamdesetih godina. Njegove improvizacije često su u modusima i ljestvicama drugačijima od uobičajenog dura i mola. Bio je vrlo zainteresiran za arapsku i indijsku muziku.

1930. – Rođen je američki blues muzičar Ray Charles. Kolege muzičari i prijatelji zvali su ga “Brother Ray.”  Tokom pedesetih godina 20. vijeka, Charles je bio jedan od začetnika Soul muzičkog stila, koji je nastao kombinacijom rhythm i bluesa, gospela i bluza. Najveći uticaj na njegovu muziku imali su tadašnji jazz, blues, rhythm and blues i country umjetnici, a neki od njih su Art Tatum, Nat King Cole, Louis Jordan, i Louis Armstrong.

1932. – Nedžad, Hedžas i više drugih oblasti koje je pod patronatom Velike Britanije na Arabijskom poluostrvu pripojila dinastija Saudita, ujedinilo se u državu Saudijska Arabija.

1939. – Umro je austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize Sigmund Freud.  Osnivač je psihoanalize, posebno zaslužan za istraživanja podsvjesne psihe i njene povezanosti sa seksualnim nagonom (“Tumačenje snova”, “O psihoanalizi”)

1943. – Ubijena je Marija Bursać, prva žena narodni heroj Jugoslavije.

1943. Rođen Antonio Tabucchi, italijanski književnik i prevodilac.

1946. – Rođen je bosanskohercegovački pjevač rock i pop muzike, član legendarnih “Indexa” Davorin Popović. Jedna od najvećih zvijezda bivše Jugoslavije, a njemu u čast ustanovljena je u BiH nagrada “Davorin”. Umro je 18. juna 2001.

1949. – Rođen je američki rock muzičar Bruce Springsteen.

1957. – Grčka je odbacila zahtjev Bukurešta da se Rumunija priključi Balkanskom savezu, koji su ugovorima 1953. u Ankari i 1954. na Bledu zaključile Jugoslavija, Grčka i Turska.

1973. – Umro je čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda. Kao diplomat proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s Lorcom i drugim španjolskim pjesnicima te pristupio antifašističkom pokretu, zbog čega je u svojoj domovini bio proganjan. U početku piše pretežno ljubavnu liriku, a kasnije prelazi na društveno i politički angažiranu poeziju koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih.

1973. – Umro je britanski pedagog i osnivač škole Summerhill Alexander S. Neill.

1987. – U Beogradu je održana 8. sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je pobijedila je tvrda struja tadašnjeg predsjednika CK SK Srbije Slobodana Miloševića, nad umjerenom politikom predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića.

1988. – Penzionisana posljednja parna lokomotiva u Hrvatskoj.

1991. – Armenija je proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1997. – Irska rock-grupa U2 održala koncert u Sarajevu. Posjetom grad u sklopu svoje turneje “PopMart”, grupa U2 postala je prvi značajniji bend koji je održao koncert u Sarajevu nakon završetka rata u BiH. Među odsviranim pjesmama bila je i “Miss Sarajevo“, koju su napisali U2 i Brian Eno o izboru najljepše djevojke održanom u ratnom Sarajevu.  Koncertu je pripisana zasluga za poboljšanje morala među Bosancima i Hercegovcima, kao i za pomoć u povratku u normalno stanje.

1997. – Na mirovnim pregovorima u Sjevernoj Irskoj, protestanski unionisti su prvi put poslije 75 godina razgovarali direktno sa vođama Sinn Féina, političkog krila Irske republikanske armije.

1998. –  Vijeće sigurnosti UN-a donio je Rezoluciju 1199, kojom se zahtijeva prekid vatre između srpskih snaga bezbjednosti i kosovskih Albanaca i nastavljanje pregovora o okončanju krize na Kosovu. Najavljene su dalje akcije i dodatne mjere ukoliko rezolucija ne bude poštovana.

2008. – Umrla je jugoslovenska glumica Sonja Savić. Poznata po svom promuklom glasu i ulogama u uspješnim jugoslovenskim filmovima 1980-ih. U posljednjih desetak godina povremeno se povlačila iz javnosti i posvećivala alternativnoj umjetnosti.

Posted by on 2023-09-23. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login