24.06. – Dogodilo se na današnji dan – Počela ofanziva Antante na rijeci Somi u sjevernoj Francuskoj, najkrvavija bitka Prvog svjetskog rata. Sovjetske trupe 1948. su počele blokadu Zapadnog Berlina

217. p. n. e. – Vođena je bitka kod Trazimenskog jezera između Hanibala i vojske Rimske republike.

79. –  Umro Rimski car Tit Flavije Vespazijan. Za njegove vladavine izgrađen je amfiteatar Koloseum u Rimu, najveća građevina te vrste u Rimskom carstvu

1419. – Dubrovačka Republika kupila od Bosne istočni dio Konavala.

1497. – Engleski moreplovac John Cabot otkrio je Kanadu.

1529. – Sklapanjem mira u Kapelu završen je rat između protestanata i katolika u Švajcarskoj.

1793. – Usvojen prvi republikanski ustav Francuske, koji nikad nije stupio na snagu, jer je vođa jakobinaca Maximilien Robespierre – zbog opasnosti strane intervencije protiv Francuske revolucije – uveo “revolucionarnu diktaturu do uspostavljanja mirnog stanja”.

1798. – U Beogradskoj tvrđavi pogubljen je grčki pisac Fereos Konstantinos Rigas, poznat kao Riga od Fere, i još sedam njegovih sljedbenika. Rigas je bio osnivač i vođa tajnog društva koje se borilo za oslobođenje Grčke od turske vlasti.

1812. – Više od 600.000 Napoleonovih vojnika prešlo je rijeku Njemen, čime je počela invazija Rusije.

1821. – Južnoamerički vojskovođa i državnik Simon Bolivar potukao Špance kod Karaboboa i izvojevao nezavisnost Venecuele.

1899. – Rođen je Sreten Žujović Crni, partizanski komandant, kasnije pristalica Informbiroa.

1901. – U Parizu je postavljena prva izložba dvadesetogodišnjeg španskog slikara Pabla Picassoa (1881.- 1973.).

1908. – Umro američki državnik Stephen Grover Cleveland, predsjednik SAD-a dva puta (1885 – 1889. i 1893 – 1897).

1909. – Rođen engleski atomski fizičar i matematičar William Penney, otac britanske atomske bombe. Pod njegovom kontrolom je isprobana prva britanska atomska bomba 1952. na ostrvima Monte Belo u zapadnoj Australiji.

1911. – Rođen je argentinski književnik Ernesto Sabato.

1916. – Počela ofanziva Antante na rijeci Somi u sjevernoj Francuskoj, najkrvavija bitka Prvog svjetskog rata, u kojoj je komanda snaga Antante pet mjeseci pokušavala da probije front masovnim jurišima koje su dobro ukopani Nijemce suzbijali uraganskom vatrom. Saveznici su tek u novembru 1916. probili front, zauzevši samo oko 200 kvadratnih kilometara teritorije, što je plaćeno užasnom cjenom od 620.000 savezničkih i 650.000 njemačkih žrtava.

1930. – Rođen francuski filmski režiser Claude Chabrol, predstavnik novog talasa francuskog filma.

1940. – Jugoslavija uspostavila diplomatske odnose sa SSSR-om.

1942. – Rođen je američki pjevač Arthur Brown.

1947. – Jedan američki pilot izjavio je da je na nebu video neobičan predmet koji je opisao kao “tanjir koji leti kroz vodu”. Poslije ovog događaja počeo je da se koristi termin “leteći tanjir”.

1947. – Rođen je Mick Fleetwood, engleski muzičar, osnivač rock-grupe Fleetwood Mac.

1948. – U pokušaju da spriječe obnavljanje njemačke države na prostoru koji su držali zapadni saveznici, sovjetske trupe su počele blokadu Zapadnog Berlina zaustavljanjem drumskog i željezničkog saobraćaja prema tom gradu. Tokom 300 dana, koliko je blokada trajala, grad je snabdjevan preko vazdušnog mosta.

1960. – Grčka, Jugoslavija i Turska raspuštaju Balkanski savez o uzajamnoj suradnji i pomoći, sklopljen na Bledu 1954. godine.

1973. – Najstariji svjetski državnik Éamon de Valera podnio je u 90. godini ostavku na funkciju predsjednika Irske, na kojoj je bio od 1959.

1981. – U hercegovačkom mjestu Međugorje se po navodima očevidaca ukazala Blažena Djevica Marija (Međugorska Gospa).

1984. – Umro je Emerik Blum, osnivač i prvi direktor Energoinvesta u Sarajevu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija. Diplomirao je elektrotehniku na Univerzitetu u Pragu. Bio je gradonačelnik Sarajeva, inžinjer, poslovan čovjek i umjetnik, antifašista.

1986. – Umro je pisac Miroslav Antić, “vječiti dječak” južnsolavenske literature, izuzetan liričar i inventivan dječiji pjesnik, koji je u pjesme unio kolorit jezika banaćanskih seljaka. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima “Sveti pijesak”, “Doručak s đavolom”. Djela: zbirke pjesama “Ispričano za proleća”, “Plavo nebo”, “Roždestvo tvoje”, “Psovke nežnosti”, “Garavi sokak”, “Koncert za 1001 bubanj”, “Kikinda”, pjesme za djecu “Plavi čuperak”, “Posljednja bajka”, Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”, “Prva ljubav”, “Svašta umem”, radio drame “Otužni marš”, “Povečerje”.

1989. – Smijenjen je generalni sekretar Komunističke partije Kine Džao Cijang, jer se protivio upotrebi sile protiv studenata na trgu Tjenanmen 4. juna. Na njegovo mjesto izabran je Đang Cemin.

2012. – Muhamed Mursi, kandidat Muslimanskog bratstva, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Egiptu.

Posted by on 2024-06-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login