24.07. – Dogodilo se na današnji dan – Hiram Bingham je pronašao Machu Picchu, “izgubljeni grad Inka” koji svjedoči o nekadašnjem veličanstvenom carstvu Inka

 Simón Bolívar

Simón Bolívar

1783. – Rođen je Simón Bolívar, vojskovođa i državnik. Oslobodio je Venecuelu, Ekvador, Panamu i Peru i izabran za predsjednika Kolumbije i Bolivije, koja je po njemu dobila ime. Njegovu životnu zamisao – osnivanje federacije južnoameričkih republika omela su trvenja vladajućih slojeva i otpor SAD i Velike Britanije. Optužen za namjeru da se proglasi monarhom, povukao se s vlasti 1930. i ubrzo umro.

1878. – Prva kineska diplomatska misija u SAD stigla je u Washington.

1898. – Vojska SAD je u špansko-američkom ratu okupirala Portoriko, koji je Pariskim mirovnim ugovorom iste godine ustupljen SAD. Istog dana 1953. dobio je status pridružene države SAD.

1907. – Japan je proglasio protektorat nad Korejom sa pravom da kontroliše vladu te zemlje.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

1911. – Hiram Bingham je pronašao Machu Picchu, “izgubljeni grad Inka”, koji poput drugih arheoloških lokaliteta doline Urubamba (Ollantaytambo, Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupamarca, Huiñay Huayna, Intipucu, i dr.) svjedoči o nekadašnjem veličanstvenom carstvu Inka. Smješten na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Machu Picchu je vjerovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911.

1917. – Nizozemka Margareta Gertruda Cele, poznata kao Mata Hari, osuđena je na smrt pod optužbom da je špijunirala za Nijemce tokom Prvog svjetskog rata.

1934. – Nacisti su u Beču ubili austrijskog kancelara Engelberta Dolfusa.

Benito Mussolini

Benito Mussolini

1943. – Italijanski diktator Benito Mussolini primoran je, nakon sjednice Velikog fašističkog vijeća, da podnese ostavku. Kralj Viktor Emanuele imenovao je za premijera maršala Pjetra Badolja. Musolini je uhapšen i interniran, a 1945. je strijeljan.

1946. – SAD su izvele prvu podvodnu atomsku probu na koralskim atolima Bikini u sastavu Maršalskih ostrva u zapadnom dijelu Pacifika, čime je počela serija atomskih proba, čuvana u tajnosti do 1958. Na istom području – čije je stanovništvo prisilno iseljeno – 1954. i 1956. isprobavane su hidrogenske bombe, a posljedice visoke radijacije i sada osjećaju žitelji pacifičkih ostrva.

1945. – Održava se četvrto zasjedanje ZAVNOH-a u sabornici na Markovom trgu i mijenja naziv u Narodni sabor Hrvatske.

1950. – Rođena je bosanskohercegovačka kantautorica Jadranka Stojaković.

Charles de Gaulle

Charles de Gaulle

1963. – SSSR, SAD i Velika Britanija zaključile su ugovor o zabrani nuklearnih proba u zraku, pod vodom i u svemiru.

1967. – Držeći govor u Montrealu, Charles de Gaulle je kliknuo “Živio slobodni Quebec!”, što je dalo krila pokretu za suvereni Quebec.

1976. – Američki svemirski brod “Viking 1” spustio se na Mars, čime je počelo ispitivanje mogućnosti života na toj planeti.

1982. – Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Arafat potpisao je u Bejrutu deklaraciju kojom je prihvatio rezolucije UN o postojanju države Izrael.

1995. – Haški tribunal podigao je optužnice protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Milana Martića i još 21 osobe, uglavnom komandanata i stražara zatvoreničkih logora u Bosni i Hercegovini. Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić optuženi su za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Jaser Arafat

Jaser Arafat

2010. – Najmanje 19 osoba je poginulo, a 100 povrijeđeno kad je izbila masovna panika u tunelu tokom Love Paradea, tehno-festivala u njemačkom gradu Duisburgu.

Posted by on 2017-07-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login