24.08. – Dogodilo se na današnji dan – Erupcija Vezuva uništila je rimske gradova Pompeje, Herculaneum i Stabium. Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena

Pompeii, Pompeji

Pompeii, Pompeji

79. – Erupcija Vezuva uništila je rimske gradova Pompeje, Herculaneum i Stabium. Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena. U vrijeme erupcije u Pompejima je živjelo oko 20.000 ljudi.

410. – Vizigotski kralj Alarik ušao je u Rim i nakon tri dana pljačke nastavio ka južnoj Italiji sa namjerom da pređe u Afriku, ali je na tom putu umro.

1572. – U noći praznika Svetog Vartolomeja u Parizu je otpočeo pokolj hugenota (francuski protestanti), u kojem je do septembra pobijeno oko 70.000 ljudi širom Francuske. Smatra se da je nalog za pokolje u Vartolomejskoj noći dala Caterina de’ Medici, majka francuskog kralja Karla IX u dogovoru s papom Grgurom XIII.

1814. – Britanci su u drugom anglo-američkom ratu zauzeli Washington i spalili i razorili grad.

Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges

1899. – Rođen je argentinski pisac Jorge Luis Borges, jedan od najvećih pisaca 20. vijeka, koji je presudno obilježio hispanoameričku literaturu i snažno utjecao na mnoge pisce u cijelom svijetu. Introspektivnog duha, enciklopedijski obrazovan, maštar i sjajan znalac klasičnih jezika i literature i šekspirolog, tvorac je sasvim osobenog izraza kratke priče kojom govori o zagonetkama postojanja. Saosnivač je više avangardnih književnih glasila, uključujući časopise “Proa”, “Prisma” i “Martin Fiero”. Djela: zbirke pripovijedaka “Univerzalna istorija beščašća”, “Maštarije”, “Alef”, “Izvještaj o Brodiju”, “Pješčana knjiga”, zbirka pjesama, kratkih parabola i priča “Stvaralac”, eseji “Devet eseja o Danteu”.

1922. – Arapske zemlje su na sastanku u Nablusu odbacile odluku Lige naroda da Velikoj Britaniji povjeri mandat za Palestinu.

1929. – Rođen vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat, koji se poslije dugogodišnjih borbenih aktivnosti opredijelio za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba pregovorima. Zajedno s Abu Džihadom osnovao je 1964. Fatah, koji je postao najjača frakcija u okviru PLO-a.

Bartolomejska noć

Bartolomejska noć

1936. – U staljinističkim čistkama strijeljan je ruski revolucionar Lav Borisovič Rozenfeld (Kamenjev), pošto je prethodno na montiranom procesu proglašen “neprijateljem naroda”. Bio je jedan od glavnih lidera Sovjetske Rusije poslije Oktobarske revolucije 1917. Posthumno je rehabilitovan.

1954. – Predsjednik SAD Dwight D. Eisenhower potpisao je akt o stavljanju van zakona američke Komunističke partije.

1968. – Francuska je izvela prvu probu hidrogenske bombe u južnom Pacifiku i postala peta nuklearna sila u svijetu.

1975. – Smrtna presuda šefu grčke vojne hunte Georgiosu Papadopulosu i još dvojici vođa vojnog udara 1967. zamijenjena je doživotnom robijom.

1989. –  Premijer Poljske postao Tadeusz Mazowiecki, prvi nekomunistički premijer. Nakon pada Srebrenice 1995. dao ostavku na poziciji izvjestitelja Komisije za ljudska prava UN-a iz protesta što nisu reagovali na stradanja u BiH.

Mihail Gorbačov

Mihail Gorbačov

1991. – Mihail Gorbačov je dao ostavku na mjesto predsjednika SSSR-a i zatražio da Centralni komitet donese odluku o raspuštanju partije osnovane prije 93 godine, koja je u tom trenutku imala 16 miliona članova.

1991. – Parlament Ukrajine proglasio je nezavisnost od SSSR.

1993. – Masakr u Raštanima. Pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a upali su u Raštane kod Mostara i masakrirali 24 bošnjačka civila i sedam zarobljenih vojnika Armije RBiH. Nakon ubistava kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka odvedena je u logor Heliodrom.

1993. – Na zasjedanju Središnjice HDZ-a BiH u Livnu proglašena samozvana hrvatska republika Herceg-Bosna koja je naslijedila hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu.

1993. – Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju 859 o reafirmaciji suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i međunarodnog subjektiviteta Republike BiH.

Jaser Arafat

Jaser Arafat

1994. – Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija su postigli sporazum da Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali dobiju autonomiju u oblastima obrazovanja, zdravstva, poreske politike, socijalne zaštite i turizma.

1998. –  Hiljade angolskih vojnika ušle su u Kongo da pomognu trupama predsjednika Lorana Kabile u borbi protiv pobunjenika predvođenih pripadnicima plemena Tutsi.

2000. – Ustavni sud BiH donio odluku o usklađivanju zakona i entitetskih ustava sa Ustavom BiH o pitanjima jezika, pisma, crkve i specijalnih veza.

Posted by on 2017-08-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login