24.09. – Dogodilo se na današnji dan – Partizani su u Drugom svjetskom ratu oslobodili Užice, potom sjedište Užičke republike i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije. Pobjedom udružene opozicije na izborima u Srbiji i Jugoslaviji završena je vladavina Slobodana Miloševića. Rođen je Zulfikar Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista. Rođen je režiser Pedro Almodóvar

1884. – Rođen turski državnik i vojskovođa Mustafa İsmet İnönü, predsjednik Turske od 1938. do 1950. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu, a posebno se istakao u tursko-grčkom ratu 1921, kad je poslije uspjeha u bici kod Inenija dobio titulu paše i uzeo prezime İnönü. Iste godine je kao komandant Zapadnog fronta predvodio turske trupe u pobjedonosnoj bici nad grčkom vojskom na rijeci Sakarija. Od 1922. do 1924. bio je šef turske diplomatije, a potom do 1937, kao blizak saradnik Kemala Ataturka, predsjednik vlade.

1896. – Rođen je Francis Scott Fitzgerald, američki književnik i romanopisac, koji je obilježio tzv. jazz eru te se smatra  jednim od najvećih pisaca 20. vijeka. F. Scott Fitzgerald napisao je četiri romana, peti ostavio nedovršenim, a opus mu uključuje mnoge novele na temu mladosti, očaja i starenja. Najpoznatija djela su mu: “Veliki Gatsby” i “Neobičaj slučaj Benjamina Buttona” (priča o čovjeku, koji se rodio kao starac i godinama postaje sve mlađi i mlađi). Po oba su snimljeni filmovi.

1920. – Rođen je Zulfikar Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947, a surađivao je kao karikaturist u Ježu, Borbi, Politici, Oslobođenju. Napisao je scenarije za više kratkih filmova i tri za igrane filmove. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje. Zajedno sa Momom Kaporom je autor knjige “Zelena čoja Montenegra”. Umro je 29. novembra 1989. godine.

1941. –  Vlade 15 zemalja, među kojima i Kraljevine Jugoslavije, potpisale na konferenciji u Londonu Atlantsku povelju. Povelju u osam tačaka proklamovali su 14. augusta američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill kao politički program saveznika u borbi protiv sila osovine u Drugom svjetskom ratu. Taj dokument je kasnije poslužio kao osnova Povelje UN-a.

1941. – Partizani su u Drugom svjetskom ratu oslobodili Užice, potom sjedište Užičke republike i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije do 30. novembra 1941., kada su ga u saradnji sa četnicima ponovo zauzeli Nijemci.

1949. – Rođen je režiser Pedro Almodóvar, najuspješniji i međunarodno najpriznatiji španjolski redatelj svoje generacije. Njegove filmove karakteriziraju kompleksna priča, elementi melodrame i pop kulture, korištenje popularnih pjesama, satirični humor, jake boje i sjajan dekor. Želja, strast, porodica i identitet Almodovarove su prevladavajuće teme.

1960. – U Newportu je porinut Enterprise, prvi američki nosač aviona na atomski pogon.

1968. – Švicarska postaje članica UN-a.

1971. – Špijunska afera u Velikoj Britaniji. Vlada protjeruje 90 sovjetskih diplomata zbog navodnog učešća u špijunaži. Moskva ne ostaje dužna te 8. novembra ukida pravo na boravak u Rusiji sedamnaestorici britanskih diplomata.

1986. – Beogradski list Večernje novosti objavio je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je potom dobio medijski tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, naročito u Hrvatskoj.

1990. – Predsjednik Zapadne Njemačke, Richard von Weizsäcker, potpisao je sporazum kojim će 3. oktobra 1990. dvije njemačke države ponovo biti ujedinjene.

1996. – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska odbacile prigovore Indije i potpisale dokument o zabrani nuklearnih proba.

1998. – Iran i Velika Britanija postigli sporazum o podizanju diplomatskih odnosa na ambasadorski nivo pošto je Teheran odustao od “fatve” – smrtne kazne zaprijećene autoru “Satanskih stihova” britanskom piscu indijskog porijekla Salmanu Rushdieju.

1998. – Dan nakon poziva UN-a jugoslovenskoj vladi i kosovskim Albancima da prekinu sukobe i nasilje na Kosovu, Vijeće NATO-a odobrio je izdavanje Akta upozorenja za ograničenu akciju iz zraka i za fazne vazdušne operacije na Kosovu.

2000. – Pobjedom udružene opozicije na izborima u Srbiji i Jugoslaviji završena je vladavina Slobodana Miloševića. Ne želeći da prihvati poraz, dotada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra poslije masovnih protesta širom Srbije, a novi predsjednik Jugoslavije postao je Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije i predsjednički kandidat DOS.

2000. – Vijeće ministara BiH prihvatio jedinstveni pasoš BiH.

2001. – U Kantonalnom sudu u Zenici počeo istražni postupak protiv 15 lica, osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti i kršenje međunarodnog prava, što je prvi masovni proces u FBiH za zločine nad srpskim stanovništvom.

2002. – Britanska vlada objavila je dossier o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsjednik Saddam Hussein može lansirati oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

2003. – Podignute optužnice protiv Slobodana Miloševića, Milorada Lukovića – Legije, Radomira Markovića, Nebojše Pavkovića i Milorada Bracanovića zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

2004. – Umrla francuska književnica Françoise Sagan (69), koja je 1954. godine postigla ogroman uspjeh svojim prvim romanom “Dobar dan, tugo”.

2015. – U stampedu na hadžu koji se desio u Mini u blizini Meke život je izgubilo 717 hadžija uglavnom iz Irana.

2006. – Umro britanski kompozitor Malcolm Arnold, autor muzike za film “Most na rijeci Kwai”, za koju je 1958. dobio Oscar. Komponovao je muziku za više od 130 filmova, devet simfonija, sedam baleta, dvije opere…

2015. – U stampedu na hadžu koji se desio u Mini u blizini Meke život izgubilo 717 hadžija, uglavnom iz Irana.

Posted by on 2023-09-24. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login