25.01. – Dogodilo se na današnji dan – Osnovana Liga naroda, prva opća međunarodna organizacija država s ciljem očuvanja mira miroljubivim rješavanjem međunarodnih sporova i organiziranjem međunarodne saradnje u interesu blagostanja čovječanstva

Holandija
Holandija

750. – Rođen Lav IV. Hazar, vizantijski car od 775. do svoje smrti 780. godine. Bio je poslednji ikonoborački car iz Isavrijanske (Sirijske) dinastije i nakon njegove smrti carica udovica Irina je 787. obnovila kult ikona. Time je, kako se vremenom pokazalo, završen prvi period ikonoborstva.

1554. – Osnovan je Sao Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnaseljenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na površini od 1.523 kvadratna kilometra živi nešto više od 11 miliona ljudi. Uz to što je centar kulture i privrede, grad koji je ime dobio prema svetom Pavlu smatra se i Alpha World Cityjem što znači da je jedan od centara današnje globalne ekonomije.

1579 – Sjeverne nizozemske pokrajine Holandija, Zelandija,Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile su Utrehtsku uniju radi suprotstavljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcijepila od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobila nezavisnost i potom prihvatila naziv Holandija prema najvećoj i najbogatijoj provinciji.

Sao Paulo
Sao Paulo

1627. – Rođen je irski hemičar i fizičar Robert Boyle, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi utvrdio razliku između smjese i hemijskog jedinjenja.

1736. – Rođen je francuski matematičar, mehaničar i astronom Louis Lagrange, koji je s 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u Torinu, a potom je radio u Akademiji nauka u Berlinu i na Politehničkoj školi u Parizu. Objavio je niz radova iz teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, nebeske mehanike, sferne astronomije. Mnoga Lagranžova otkrića nose njegovo ime. Djela: “Analitička mehanika”, “Teorija analitičkih funkcija I-II”, “O libraciji Mjeseca”, “O teoriji Jupiterovih satelita”.

1831 – Poljski parlament proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prijestolja. Veliki dio Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske. Rusi su u septembru ugušili poljski ustanak, ukinut je ustav i raspušten Sejm.

Virginia Woolf
Virginia Woolf

1874. – Rođen je engleski pisac William Somerset Maugham, oštar kritičar britanskog građanskog društva. Dosta je pisao i o egzotičnim zemljama. Djela: romani “Ljudski okovi”, “Mjesec i stoparac”, “Kolači i pivo”, “Pozorište”, “Šareni veo”, zbirke pripovijedaka “Treptaj lista”, “Na kineskom platnu”, “Istok i Zapad”, drame “Lejdi Frederika”, “Hljebovi i ribe”, “Sveti plamen”.

1882. – Rođena je engleska spisateljica Adeline Virginia Stephen, poznata kao Virginia Woolf, koja je primjenjivala tehniku unutrašnjeg monologa i toka svijesti i pisala istančanim intelektualnim stilom. Ostvarila je majstorske portrete, posebno žena iz viših slojeva engleskog društva. Osjetljiva, zgrožena ratom, 1941. je izvršila samoubistvo. Djela: romani “Izlet na svetionik”, “Gospođa Delovej”, “Godine”, “Talasi”, “Orlando”, eseji “Sopstvena soba”, “Između činova”, “Smrt moljca”, “Običan čitalac”.

1904 – U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list “Politika”, čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1918. – Radi gušenja kontrarevolucionarnih pobuna stvorena Crvena armija, koja se uspješno obračunala i sa stranom vojnom intervencijom protiv sovjetske Rusije i porazila nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu. U njenom organizovanju ključnu ulogu imao je Lav Trocki.

Društvo naroda
Liga naroda

1919. – Osnovana Liga naroda, prva opća međunarodna organizacija država s ciljem očuvanja mira miroljubivim rješavanjem međunarodnih sporova i organiziranjem međunarodne saradnje u interesu blagostanja čovječanstva. Nestala je tokom Drugog svjetskog rata, a naslijedili su je Ujedinjeni narodi.

1924. – U francuskom gradu Chamonix počele prve zimske Olimpijske igre.

1942. – Tajland u Drugom svjetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

1947 – Umro je najpoznatiji američki gangster Al Capone. Organizator podzemlja u Chikagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio je u zatvoru (1931-39) zbog utaje poreza.

1955. – SSSR formalno okončao ratno stanje s Njemačkom.

1971 – General Idi Amin je vojnim udarom oborio s vlasti predsjednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsjednika.

Skender Kulenović
Skender Kulenović

1978. – Umro je južnoslavenski pisac Skender Kulenović, autor potresne poeme “Stojanka majka Knežepoljka”. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik u beogradskoj izdavačkoj kući “Prosveta”. Djela: roman “Ponornica”, poeme “Ševa”, “Zbor derviša”, drama “Svjetlo na drugom spratu”, komedije “Djelidba”, “Večera”, soneti “Ocvale primule”.

1996. – Obavljeno posljednje pogubljenje vješanjem u Sjedinjenim Američkim Državama. Na vješalima je smaknut osuđenik Billy Bailey iz američke savezne države Delaware.

2000. – Pripadnici SFOR-a u Višegradu su uhapsili Mitra Vasiljevića optuženog za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95).

2006. – Na palestinskim izborima pobijedio je islamski pokret Hamas.

2011. – Počela tzv. “Egipatska revolucija”, prvo samo maršom destaka hiljada ljudi u Kairu da bi se ubrzo proširila i na druge gradove širom Egipta.

 John Vincent Hurt
John Vincent Hurt

2017. – Umro John Vincent Hurt, engleski glumac, poznat po izuzetno plodnoj i raznorodnoj karijeri koja uključuje nastupe u filmovima “Watership Down”, “Midnight Express”, “Alien”, “The Elephant Man” i druge.

Posted by on 2022-01-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login