25.05. – Dogodilo se na današnji dan – Pala je Kraljevina Bosna i pogubljen kralj Stjepan Tomašević

srednjovjekovna Bosna

srednjovjekovna Bosna

1463. – Pala je Kraljevina Bosna i pogubljen kralj Stjepan Tomašević. Velika osmanlijska vojska pod vodstvom Mehmeda II okupila se u proljeće 1463. u Adrianopolu (Edirnu) i krenula na Bosnu. Kralj je pobjegao iz kraljevskoga grada Bobovca, koji je bez otpora predao zapovjednik Radak 20. maja 1463. Stjepan se najprije sklonio u Jajce, a onda u utvrđeni grad Ključ na Sani. Tu se Mehmet-paša Anđelković pismeno i pod zakletvom obvezao da će mu poštedjeti život i pustiti da slobodno ide kamo hoće ako preda grad. Kad se nakon pregovora predao, zarobio ga je i odveo sultanu Mehmedu u Jajce, koji ga je natjerao da potpiše naredbu svim zapovjednicima da predaju gradove Osmanlijama. Ujedno je sultan Mehmedovu zakletvu proglasio nevaljanom i u svom taboru pred Jajcem 25. maja dao pogubiti kralja, njegovog strica Radivoja i mnogo bosanske vlastele. Tako je smrću posljednjega bosanskog kralja Bosna izgubila svoju samostalnost i postala osmanlijski Bosanski sandžak.

1787. – Pod predsjedništvom Georgea Washingtona u Filadelfiji je počela s radom ustavna konvencija. Nacrt ustava prve moderne demokratske države u svijetu, SAD, usvojen je 17. septembra, nakon gotovo četiri mjeseca raspravljanja.

desant na Drvar

Desant na Drvar

1803. – Rođen je američki filozof, esejist i pjesnik Ralph Waldo Emerson (“Priroda”, “Ogledi”, “Uzorni ljudi”, “Vođa života”, “Društvo i usamljenost”).

1810. – U Rio de la Plati u Argentini počela je pobuna protiv španskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

1889. – Rođen je ruski inženjer avijacije Igor Ivanovič Sikorski. Izumio je helikopter (1908) i avion sa više motora (1913).

1895. – Oscar Wilde osuđen na dvije godine zatvora zbog homoseksualizma.

1911. – Predsjednik Meksika Porfirio Diaz podnio je ostavku poslije pobjede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

Dan mladosti

Dan mladosti

1944. – Nijemci su u Drugom svjetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, u kome je bio smješten Vrhovni štab jugoslovenskih partizana.

1950. – Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu Sarajevski balet izveo svoju prvu samostalnu predstavu.

1957. – U SFRJ se počinje obilježavati događaj pod nazivom “Dan mladosti”.

1973. – Mike Oldfield objavljuje svoj prvi album Tubular Bells kojim postavlja nove standarde u muzici.

1993. – Rezolucijom 827 Vijeća sigurnosti UN-a osnovan je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

1994. – Ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju poslije 20 godina izgnanstva.

Tuzla, masakr, Kapija

Tuzla, masakr na Kapiji

1995. – Masakr na Kapiji, poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću. Snage Vojske Republike Srpske su tog dana u 20 sati i 55 minuta sa Ozrena ispalile granatu na tuzlanski korzo, sastajalište mladih poznato kao Kapija. Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a preko 150 ranila. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti.

2001. – Umro je kubanski fotograf Alberto Korda, poznat po svojim fotografijama južnoameričkog gerilskog vođe Ernesta “Che” Guevare.

Posted by on 2017-05-25. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login